Ο βούρκος στον οποίο βυθίστηκε ξαφνικά η πολιτική ζωή με τις καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών εξανεμίζει κάθε προοπτική για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως την Πέμπτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρούσε αμυδρές ελπίδες ότι με την πρόταση που κατέθεσε θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα των 160 ψήφων κατά τη δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης. Οι εξελίξεις όμως μοιάζει να έχουν ελαχιστοποιήσει αυτές τις ελπίδες. Το ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να αναμειχθεί σε αυτό το κλίμα της σήψης, ζητεί άμεση και πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών από τη Δικαιοσύνη και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουν τη δημοκρατική ομαλότητα. «Κατάφεραν τα στοιχεία της προβοκάτσιας να υπερισχύσουν» λέγεται ότι σχολίασε απογοητευμένος ο κ. Βενιζέλος στους συνεργάτες του.
Συναίνεση και όχι εκλογές


Ο κ. Βενιζέλος επιζητεί συναίνεση και όχι εκλογές. Εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει κάθε πρόταση που διασφαλίζει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα με ασφάλεια. Επιπλέον απορρίπτει τη στρατηγική του εκφοβισμού, στην οποία ποντάρει και πάλι η ΝΔ, και προκρίνει τη στρατηγική της αλήθειας. Γνωρίζει επίσης ότι η ευθύνη για το ποιο κόμμα θα προκαλέσει εκλογές και σε ποιες συνθήκες θα επιμεριστεί το επόμενο διάστημα και εκτιμά ότι το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη δεν έχει άλλον δρόμο από το να διεκδικεί τη θέση του τρίτου κόμματος και τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας.
Η σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου διαταράχθηκε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των διαρροών περί πρωθυπουργικής δυσαρέσκειας για όσα λέει και κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Εμπιστοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προφανώς κατ’ εντολήν του, έσπευσαν να «μαζέψουν» το κλίμα και να διαβεβαιώσουν τον κ. Βενιζέλο ότι δεν υπάρχει ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή τη φημολογία. Ωστόσο πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ επιθυμούν να ληφθούν καθαρές αποστάσεις από τη ΝΔ και επισημαίνουν ότι δεν θεωρούν τυχαία την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό Δικαστήριο αυτή την περίοδο, όπως δεν θεώρησαν τυχαίες τις αποκαλύψεις για τον Ακη Τσοχατζόπουλο πριν από τις εκλογές του 2012.
Επιμένει στη συνεννόηση


Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση του κ. Βενιζέλου παραμένει στο τραπέζι και είναι η εξής: να εκλεγεί συναινετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου η οποία θα ολοκληρώσει εντός της δίμηνης παράτασης τη διαπραγμάτευση για το πέρας του ευρωπαϊκού προγράμματος, τη συμφωνία για την προληπτική Πιστωτική Γραμμή και τη μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό και θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Εφόσον συμφωνηθούν αυτά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει κάθε πρόταση, ακόμη και αυτή για συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.
Η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, άρα απέρριψε το σενάριο αλλαγής κυβέρνησης και Πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή. Επιπλέον, έχει ξεκαθαρίσει στα στελέχη του κόμματος και στους συνομιλητές του ότι θεωρεί ευτελισμό του θεσμού την αλλαγή του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία.
Ο Γιώργος τραβά τον δικό του δρόμο


Την ώρα που ο Βενιζέλος δίνει τη μάχη της συναίνεσης ο Γιώργος Παπανδρέου αποκόπτεται από το ΠαΣοΚ και στέλνει μηνύματα δημιουργίας νέου κόμματος ή ανατροπής της σημερινής ηγεσίας του ΠαΣοΚ. Την Πέμπτη μίλησε στην Κοζάνη και κάλεσε σε κινηματικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση από τη βάση («όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση (…), να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε, ξανά» είπε) αλλά δεν έθεσε χρονικό ορίζοντα σε αυτή την προσπάθεια. Απέρριψε το κριτήριο του παραβάν («είναι ΠαΣοΚ όποιος ψηφίζει ΠαΣοΚ πίσω από το παραβάν») που έθεσε ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος αλλά και τη διεκδίκηση να γίνει η παράταξη ο τρίτος πόλος του πολιτικού συστήματος ο οποίος θα εγγυηθεί την εθνική σταθερότητα. Διακήρυξε ότι τώρα είναι η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για τη «μεταπελατειακή Ελλάδα», την «Ελλάδα των αξιών», σκοπός για τον οποίο, όπως είπε, «αξίζει κάθε πρωτοβουλία».
Ως άμεση λύση για την άρση του αδιεξόδου που προκαλείται από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής προτείνει την άμεση συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, η οποία θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, να επιδιώξει νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τους εταίρους και εθνική συνεννόηση, ακόμη και διεθνή διάσκεψη, για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους, να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση και να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα.
Ο κ. Παπανδρέου έχει ακροατήριο, κανένας όμως δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός του ούτε αν έχει τη δυναμική να βάλει το νέο κόμμα στη Βουλή. Επίσης είναι δύσκολο να μετρηθεί η επίπτωση της διασπαστικής λογικής που ακολουθεί στα στελέχη και στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Παρότι το ΠαΣοΚ δεν ακολουθεί λογική αποκλεισμών, είναι αμφίβολο αν ο πρώην πρωθυπουργός θα δεχθεί να είναι υποψήφιος με το σχήμα ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη.

Στελέχη ξορκίζουν τη διάσπαση

Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο διάσπασης του ΠαΣοΚ. Την περασμένη εβδομάδα ο Κ. Σκανδαλίδης ευχήθηκε να φωτίσει ο Θεός τον κ. Παπανδρέου. «Δεν υπάρχει «ΠαΣοΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου» και «ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου»» δήλωσε ο Δ. Κρεμαστινός και έκανε έκκληση για ενότητα: «Στις δύσκολες ώρες που περνά σήμερα η χώρα είναι αδιανόητο να υπάρχει έστω και σκέψη διάσπασης του ΠαΣοΚ» σημείωσε. «Αν ένας Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός με το ΠαΣοΚ και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, διασπάσει για προσωπικούς λόγους το κόμμα του, κατά τη γνώμη μου δεν θα έχει θετική ανταπόκριση από τον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους της παράταξης» δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαπας. «Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο αυτοί που έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί, αυτοί που πήραν τις πιο σημαντικές αποφάσεις και που για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν οι πρωταγωνιστές, να συζητούν οποιοδήποτε σενάριο διάσπασης της παράταξης. Δεν το δικαιούνται. Θα διαπράξουν ιστορικό έγκλημα» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠαΣοΚ Ν. Ανδρουλάκης.
Σκληρή κριτική εκφράζεται και από τον πυρήνα της παράταξης. Με επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου ο καπετάν Ερμής Βασίλης Πριόβολος τον εγκαλεί επειδή «απέχεις συστηματικά από εκδηλώσεις της σημερινής ηγεσίας του Κινήματος» και «ζημιώνεις τις προσπάθειες όλων μας». «Αυτά για την ώρα, σύντροφε Γιώργο, και ελπίζω σε διορθωτικές σου κινήσεις στα σφάλματα σου, που τα θεωρώ απαράδεκτα» γράφει το ιστορικό στέλεχος.
Η Χαρ. Τρικούπη, πέραν της διαβεβαίωσης του κ. Βενιζέλου ότι δεν θα επιτρέψει τη διάλυση της παράταξης, τηρεί στάση σιωπής και ετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τα ψηφοδέλτια για το ενδεχόμενο εκλογών. Είναι όμως ενδεχόμενο να προστεθεί και άλλος παράγοντας στην εξίσωση της Κεντροαριστεράς. Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης έκαναν πολιτική παρέμβαση με κοινό κείμενο στο οποίο υποστηρίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Πόλου που σήμερα δεν υπάρχει, ενός νέου σχήματος που θα αποτέλεσει τον καταλύτη και την αιχμή για τον αναγκαίο ποιοτικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος και της μετατροπής της χώρας σε αυτόνομο παραγωγό. Οι δύο πολιτικοί που είχαν κάνει το καλοκαίρι απόπειρα συμπόρευσης και με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, η οποία όμως ναυάγησε, και δεν αποκλείουν, αναλόγως των εξελίξεων, να προχωρήσουν άμεσα στον σχηματισμό κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ