«Εμφύλιος» ξέσπασε μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών με αφορμή κοινή δήλωση των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, οι οποίοι με αφορμή τις καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του, καλούν τους βουλευτές που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά ψήφισαν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απέχουν από τις επόμενες ψηφοφορίες ώστε «να αρθεί η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές», όπως αναφέρουν. Οι αναφορές αυτές και οι υπαινιγμοί που αιωρούνται από την δήλωση των δυο ανεξάρτητων βουλευτών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από συναδέλφους τους όπως ο Σπ. Λυκούδης ο οποίος έκανε λόγο για «αθλιότητες» από «πολιτικά σκουλήκια» και τον Χρ. Αηδόνη που απειλεί με μηνύσεις και κάνει λόγο για «άθλιους επαίτες για να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στον Σκάι ανέφερε πως είχε πει εδώ και μήνες ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε την ανακοίνωση των δύο βουλευτών «αθλιότητα διαφόρων περιπλανώμενων πολιτικάντηδων που εκτελούν συμβόλαια εν όψει της ένταξής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν διαπιστευτηρια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε πως είναι ακόμη «πιο άθλιοι και ξεφτυλισμένοι αν το σκεφτήκαν και το έπραξαν μόνοι τους».

«Θα πρέπει να ντρέπονται. Θα προσφύγουμε όλοι στη Δικαιοσύνη. Να βρουν κάπου να πάνε να κρυφτούν» δήλωσε.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση των Βουδούρη-Παραστατίδη που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις έχει ως εξής:

«Χωρίς την σκιά του χρηματισμού η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η αποκάλυψη της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της δικαιοσύνης εδώ και 15 μέρες, ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η σκιά αυτή προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό.

Ωστόσο, η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν μέχρι σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι απαλλαγμένος από τέτοιες σκιές, χωρίς εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για το άμεσο επόμενο διάστημα.

Επαναφέρουμε την πρότασή μας, να συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή. Μια τέτοια συνεννόηση, που δεν επιβάλλεται βέβαια από τις θεσμικές διαδικασίες, θα έδινε εν τούτοις ένα θετικό μήνυμα ομαλότητας και εθνικής ωριμότητας, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς την Ελληνική κοινωνία, που επιθυμεί αλλαγή πορείας με όρους ασφάλειας.

Θεόδωρος Παραστατίδης Οδυσσέας Βουδούρης

Βουλευτής Κιλκίς Βουλευτής Β’ Αθήνας»

ΠαΣοΚ για Βουδούρη – Παραστρατίδη

Για «ακραίες αθλιότητες» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη ότι πρέπει να απέχουν όσοι συνάδελφοί τους «άλλο ψήφισαν στον προϋπολογισμό και άλλο κατά την πρώτη εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η Χαριλάου Τρίκουπη αφήνει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ελπίζουμε να μη βρεθεί κόμμα να στεγάσει στην παρούσα φάση τους δύο αυτούς περιφερόμενους καιροσκόπους».

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι στην ανάγκη για άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του Π. Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής ομαλότητας.

«Από εκεί και πέρα όμως ακραίες αθλιότητες όπως αυτές των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ελπίζουμε να μη βρεθεί κόμμα να στεγάσει στην παρούσα φάση τους δύο αυτούς περιφερόμενους καιροσκόπους που δεν τίμησαν ποτέ τα κόμματα με τα ψηφοδέλτια των οποίων εξελέγησαν. Είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουν τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο από την άκρατη χυδαιότητα αυτών των δύο» προσθέτει.