Καθαρές λύσεις προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμουκαι το δίλημμα πλέον μετά την ψυχρολουσία της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι:ή στις 29 Δεκεμβρίου κατά την τρίτη ψηφοφορίαεκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ο Σταύρος Δήμας ή η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με ταχύτατες διαδικασίες στις 25 Ιανουαρίου.
Οι 160 θετικοίψήφοι που έλαβε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αιφνιδίασαν το Μέγαρο Μαξίμου που ανέμενε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική για τον κοινό υποψήφιο της Ν.Δ. και του ΠαΣοΚ.
Το χθεσινό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας όμωςήταν κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης, κεντρικά στελέχη της οποίας ακόμα και μια ώρα πριν από την ψηφοφορία εκτιμούσαν ότι οι θετικές ψήφοι θα ήταν 164.
Για μια ακόμη φορά έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις, καθώς τα στελέχη που είχαν επιφορτιστεί από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν είχαν πλήρη εικόνα του παρασκηνίου, ενώ ήταν εμφανής η έλλειψη στρατηγικής, αφού έγιναν ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε πολλά επίπεδα.
Από την αρχική βεβαιότητα του Πρωθυπουργού ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάσαμε χθες βράδυ, μετά την ψηφοφορία, στο σημείο ο κ. Σαμαράς να ευελπιστεί ότι θα εκλεγεί ο κ. Δήμος στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η δήλωση αυτή σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που ήταν κατώτερο των αρχικών προσδοκιών, αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των 180 ψήφων και να εκλεγεί ο κ. Δήμας, απαιτούνται και μεβάσει τα νέα δεδομένα,πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας. Ποιέςμπορεί να είναι αυτές; Ουδείς ακόμα είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.
Οι όποιες πάντως πολιτικές πρωτοβουλίες του αναμένεται να αναληφθούν μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ στο ενδιάμεσο θαεπιχειρηθεί από κυβερνητικάστελέχηουσιαστική και πιο αποτελεσματική προσέγγιση με τους βουλευτές που είναι στη δεξαμενή των υποψηφίων να ψηφίσουν, έστω και την ύστατη στιγμή τον υποψήφιο της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.
Για να αλλάξει όμως στάση κάποιος βουλευτής που στην πρώτη ψηφοφορία δεν ψήφισε τον κ.Δήμα θα πρέπει να αλλάξει το πολιτικό πλαίσιο, διότι δεν είναι το ζήτημα ο υποψήφιος πρόεδρος, για τον οποίο υπάρχει θετική εικόνα. Αυτό είναι και το παράδοξο: υπάρχει θετική άποψη για τον κ. Δήμα, ακόμα και από αυτούς που αντιπολιτεύονται τη ΝΔ,αλλά δεν τον ψηφίζουν.
Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το κλίμα; Όπως παραδέχονται και πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ οι βουλευτές για να αλλάξουν στάση σε 12 μέρες πρέπει να έχουν πειστικά επιχειρήματα και να μπορούν να τεκμηριώσουν πολιτικά την ενδεχόμενη θετική ψήφο τους. Δεν αρκεί η στρατηγική του φόβου, η οποία υπέστη και εκ των έσω σημαντικό πλήγμα, ούτε είναι ελκυστικό το επιχείρημα πως θα γίνουν εκλογές, ίσως κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα μπει σε περιπέτειες.

Στο τραπέζι έχει τεθεί από ορισμένες πλευρές το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία όμως αρνείται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος λογικά, από τη δική του πλευρά,τη θεωρεί υπονομευτική και εκτός πλαισίου. «Είναι αντισυνταγματική αυτή η πρόταση και πάει απέναντι στην αρχή της δεδηλωμένης» λέγανε χθες βράδυ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Παράλληλα αρνούνταν κατηγορηματικά και τη συζήτηση να οριστεί ημερομηνία εκλογών νωρίτερα από τα τέλη του2015, διότι η χώρα θα έμπαινε σε περίοδο μακράς προεκλογικής περίοδουπου θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα, εν μέσω και της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Κάποιοι άλλοι θέτουν το ζήτημα αλλαγής υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία, ένα σενάριο πουούτε αυτόσυζητάνε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όμως για να αρθεί το αδιέξοδο και για να επέλθει «συμβιβασμός» πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και να δοθούν πολιτικά «ανταλλάγματα» σε βουλευτές για να ψηφίσουν θετικά. «Χρόνος υπάρχει» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ και υποστηρίζουν ότι εάν πραγματικά το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κάνει τηνυπέρβαση και να δοθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα -εκτός αν επιθυμεί πρόωρες εκλογές- οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες. Εξάλλου στην πολιτική δεν υπάρχουν σταθερές και όλα μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, εάν αυτές οι αλλαγές κινούνται στη βάση της γνωστής μακιαβελικής ρήσης «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Χθες βράδυ μια μικρή ομάδα βουλευτών της ΝΔ με μακρά πολιτική διαδρομή, οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν στη σημερινή γαλάζια ηγετική ομάδα,βρέθηκε και συζήτησε επί μακρόν τις πολιτικές εξελίξεις και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Πρωθυπουργό. Εξάλλου το 160από το 180 απέχει πολύ και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν οι 20 βουλευτές.
Και αυτό διότι δεν αρκούν να συνταχθούν με τον κυβερνητικό υποψήφιοοι ανεξάρτητοι βουλευτές (δεν ψηφίζουν όλοι τον κ. Δήμα ) αλλά πρέπει οπωσδήποτε να «σπάσουν» οι ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ (μέχρι στιγμής δύςκολο) ήτουλάχιστον η μια, σχεδόν στο συνόλου της.
Πάντως η αίσθηση που υπάρχει στην ΚΟ της ΝΔ και σε τμήμα του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, αν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν, χωρίς πειστικά επιχειρήματα προσώρας, ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι οιβουλευτές θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο μιας περιπέτειας για τη χώρα.