«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ποντάρει στο μέλλον της Ελλάδας με πρόωρες εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά σε αντίθεση με πρόσφατο προκάτοχό του, πριν ρίξει τη βόμβα φρόντισε να βεβαιωθεί ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα σταθούν εμπόδιο» αναφέρει το Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και η απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκάλεσε έκπληξη στο ελληνικό κατεστημένο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, «λίγοι εκλεκτοί», μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήξεραν ότι ερχόταν.

«Με το Βερολίνο να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Σαμαράς και ο Σόιμπλε μίλησαν επανειλημμένως από τηλεφώνου κατά τις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της επίσπευσης της ψηφοφορίας, στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης με άμεση γνώση των συνομιλιών» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι δύο άνδρες «συζήτησαν τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, από το οποίο ο Σαμαράς επιθυμεί να αποχωρήσει ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Συζήτησαν επίσης για επίσπευση της ψηφοφορίας», ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, το οποίο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για το νέο Πρόεδρο «υπολείπεται πολύ από την απαιτούμενη πλειοψηφία».