«Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει και σχέδιο επιστροφής στην δραχμή», δήλωσε ο οικονομολόγος του κόμματος, Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει τ΄ αυγά και τα πασχάλια».

Μιλώντας στα parapolitika.gr ο Κ. Λαπαβίτσας δήλωσε πως το θέμα είναι «πως θα βγει η χώρα από το τέλμα και όχι τι θα κάνουν οι αγορές, οι οποίες» όπως τόνισε «είναι κάτι πάνω στο οποίο στηρίζεται ο Αντώνης Σαμαράς».

Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχει εναλλακτικά σενάρια εκτιμώντας ότι στις συνομιλίες θα προκύψουν προβλήματα.

«Θα υπάρξουν πολύ σοβαρά ζητήματα και αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανείς από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγει μπροστά να πει τι χρειάζεται και να παλέψει γι’ αυτά», ανέφερε.

Οσον αφορά στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιδράσεις των αγορών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «ανεπιθύμητη εξέλιξη» την πτώση του Χρηματιστηρίου, προσθέτοντας όμως πως η πτώση «δρομολογήθηκε» από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και δεν αντανακλά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους φόβους τους πως μια κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος της χώρας.

Ο κ. Λαφαζάνης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών έναντι των δανειστών από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αποκορύφωμα ενός μοντέλου υποτέλειας τη θεωρία ότι μια χώρα δεν μπορεί να δρα μονομερώς».

Απαντώντας δε στις επικρίσεις της κυβέρνησης πως η συμπεριφορά της Κουμουνδούρου έχει υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας έναντι της τρόικα, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας αντέτεινε πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να «ενδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, εφόσον όμως θέλει να διαπραγματευτεί».

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται. Απλά ακολουθεί και παρακολουθεί τις θελήσεις και τις επιβολές των πιστωτών», συμπλήρωσε.


Βούλτεψη: Το «Σχέδιο Β’» του ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή στη δραχμή

Τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει πιθανές εκλογές, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα ομόλογα του Δημοσίου που λήγουν το 2015, σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Βούλτεψη δήλωσε: «Αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία και χάος. Ίσως για αυτό σήμερα ο οικονομικός τους σύμβουλος κ. Λαπαβίτσας (parapolitika fm) ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος να εφαρμόσει το ‘Σχέδιο Β’» για επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

» Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στις αγορές.»