από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Γιούνκερ: Προτιμώ οικεία πρόσωπα για την εξουσία στην Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλοϋποστηρίζονται οι υποστηρικτές του μνημονίου
 Γιούνκερ: Προτιμώ οικεία πρόσωπα για την εξουσία στην Ελλάδα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η πρώτη ευθεία παρέμβαση από την Ευρώπη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έρχεται δια στόματος Γιούνκερ.

Προτιμούμε τα «οικεία πρόσωπα στην  εξουσία και όχι ακραίες δυνάμεις», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως «οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για την χώρα τους και την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα», όπως μεταδίδει ο Euobserver.

Ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ανέφερε πως δεν θα ήθελε να έρθουν στην εξουσία ακραίες δυνάμεις, ενώ ερωτηθείς αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα «ακραία δύναμη» απάντησε ότι θα ήθελε «η Ελλάδα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν στραμμένο το βλέμμα και την καρδιά τους σε πολλούς αδύναμους ανθρώπους στην Ελλάδα και που κατανοούν την αναγκαιότητα των Ευρωπαϊκών διαδικασιών».

«Κάθε κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές, πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα. Δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες του ενός και του άλλου κόμματος, αλλά θα προτιμούσα να εμφανιστούν οικεία πρόσωπα», είπε, με τον Euοbserver να αναφέρει πως πρόκειται για μια «προφανή αναφορά» στον Σταύρο Δήμα, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επίτροπος της ΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλοϋποστηρίζονται οι υποστηρικτές του μνημονίου

Την έντονη δυσφορία τού ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις οποίες, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφραζε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) σχολίαζαν ότι είναι «κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται».

Την ίδια στιγμή όμως, τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι που επικαλείται το ΑΠΕ, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων «στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη».

Κομισιόν: «Η δήλωση Γιούνκερ μπορεί να ερμηνευθεί πολλαπλώς»

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι θα προτιμούσε «γνώριμα πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα, είπε ότι «αυτό είναι κάτι που ερμηνεύεται πολλαπλώς», αλλά δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών- μελών, έπειτα από τη δήλωση του προέδρου της περί «γνώριμων προσώπων», ο Μαργ. Σχοινάς είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη δήλωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Inside Brussels», όπου πράγματι είπε ότι θα προτιμούσε γνώριμα πρόσωπα. «Γνώριμα πρόσωπα είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Παραίτηση Γιούνκερ ζητά μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητά ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, μια δήλωση που έρχεται στο πλαίσιο της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεθνοποιήσει την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πολιτικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος με ερώτησή του ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση.

Ειδικότερα, με δύο συνεχόμενες αναρτήσεις του στο Twitter ο Ανδρέας Καρίτζης αναφέρει:

«Ο Γιούνκερ επεμβαίνει στα της Ελλάδας. Ως εκ της θέσης του οφείλει ουδετερότητα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν η ΕΕ σέβεται τα μέλη της πρέπει να παραιτηθεί» και υπογραμμίζει επίσης: «Ο Γιούνκερ ελέγχεται για τα πεπραγμένα του στο Λουξεμβούργο. Τώρα κάνει τον έπαρχο Ελλάδας».

Νωρίτερα, το μεσημέρι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει την δυσφορία τους για τις δηλώσεις Γιούνκερ τονίζοντας την στήριξη που παρέχει στις μνημονιακές δυνάμεις της χώρας, σε αντίθεση μάλιστα με το κλίμα που διαμορφώνεται στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απηύθυνε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγκεκριμένη στάση του προέδρου της.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η στάση Γιούνκερ έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κατρούγκαλος ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τις δηλώσεις και επιθέσεις ξένων αξιωματούχων κατά του κόμματος.

Οι τοποθετήσεις του κ. Γιουνκέρ θεωρούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ιδιαίτερα προκλητικές γιατί δεν εκφράζουν απλά την προτίμησή του για τον κ. Σαμαρά, τον κ. Δήμα και το Μνημόνιο, αλλά είναι διχαστικές για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, όταν δηλώνει ότι δεν θα ήθελε να έλθουν ακραίες δυνάμεις στην εξουσία, διότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, η ορολογία του κ. Γιούνκερ αναμεταδιδόμενη από τα ελληνικά ΜΜΕ διαχέεται ως απειλή κατά της ελληνικής κοινωνίας και εκ των πραγμάτων επιχειρεί να διχάσει τον ελληνικό λαό. Υπό αυτό το πρίσμα , τονίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμη και η κυβέρνηση θα έπρεπε να τις καταδικάσει


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Deutsche Welle: Πρόωρες εκλογές και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ 
Παπαδημούλης: Ωμή παρέμβαση Γιούνκερ στα εσωτερικά μας 
Ρεν: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ 
Ο Γιούνκερ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» 
 
 
σχόλια (50)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ξέρουμε καλά ότι τα ίδια λέμε και μεις εδώ στην χώρα. | 14/12/2014 09:14
  Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα του Νότου χωρίς βιομηχανία στην ΕΕ. Εκ των πραγμάτων η οικονομική ένωση έχει αφαιρέσει ορισμένες διαστάσεις της ανεξαρτησίας της. Ας μην μεγεθύνεται επομένως η δήλωση Γιούνκερ όταν ξέρουμε καλά ότι τα ίδια λέμε και μεις εδώ στην χώρα. Χάσαμε 7 ολόκληρα χρόνια με την φοροδιαφυγή να οργιάζει και την σπατάλη να κάνει πάρτυ. Είδαμε και στον ΣΥΡΙΖΑ 10 άτομα να έχουν 11 απόψεις, το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο και την ΧΑ να περιμένει στην γωνία. Ας μην κάνουμε τα πράγματα χειρότερα απ' ότι είναι. Η λιτότητα φυσικά δεν πάει άλλο και χρειάζεται νέα στρατηγική πέρα από κόμματα και δελφίνους της καρέκλας και της εξουσίας που θέλουν κι αυτοί την κουτάλα.
  a
  απάντηση32
   
   
  ======== | 13/12/2014 19:23
  Ε βέβαια θέλεις οικεία και σκύμένα πρόσωπα ,και όχι μόνο τα πρόσωπα σκυμένα ...Αντε π΄νιξου απατεώνα .
  Ανώνυμος / η
  απάντηση42
   
   
  ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ.... | 13/12/2014 17:56
  για επέμβαση στα εσωτερικά μας είναι άρνηση της πραγματικότητας. Δεν έγινε παρέμβαση απο τον τουρκο πρωθυπουργό η τον τανζανο υπουργο αλλά απο θεσμοθετημένο προσωπο της ΕΕ. Και έχει ένα πολύ σοβαρό λόγο, το οτι χρησιμοποιεί αυτός και η υπόλοιπη ευρωζώνη το ίδιο νόμισμα με εμάς. Αν κάποιοι εδώ στο ελλαδιστάν νομίζουν οτι μπορεί να παίζουν με αυτό χωρίς συνέπειες είναι γελασμένοι. Οσον αφορά την επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα άλλης χώρας, να θυμίσω την ηλίθια απειλή του τσίπρα προς την κυβέρνηση της Ιρλανδίας οταν συνελήφθει ο αρχηγός του σιν φειν για δολοφονία πρίν απο 40 χρόνια, οταν απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του επεμβαίνοντας τελείως άγαρμπα στα εσωτερικά της Ιρλανδίας.
  ΟΞΑΠΟΔΩ
  απάντηση23
   
   
  Tokoglifoi | 13/12/2014 17:08
  Fysika kai tous volevei i paron kyvernisi mias kai boroun na tous ekviazoun ana pasa stigmi gia ta paranoma daneia pou tous horigousan oi tokoglifoi epi dekaeties. Amesi sistasi diethnis epitropis apo oikonomologous kai dikigorous gia na ginei elenhos tou hreous simfona me to diethnes dikaio. Oti egine kato apo paranomes diadikasies amesi diagrafei! Ean o Tsipras eine o monos pou ehei to sthenos na to kanei, as analavei tin eftini na kyvernisi!
  George
  απάντηση31
   
   
   
  Ρε τι ευαισθησια ειναι αυτη? | 13/12/2014 17:06
  Τι υπερηφανεια και ποσο τρομερη η αντιδραση του αυριανου λυραρη πρωθυπουργου? Μηπως μπορει κανεις σας ευαισθητος να μου πει ποια περιοδο μετα την επανασταση του 21 ημαστε ελευθεροι? Ποτε ζησαμε με τη δικη μας παραγωγη και δε χρειαζομαστε δανεια και σφαλιαρα? Εχω ενα μυστικο, ας το πουμε ετσι. Αν δεν αρχισουμε να σεβομαστε τους εαυτους μας, μην περιμενει κανεις σας να μας σεβαστουν οι αλλοι. Οταν μας γεμιζανε λεφτα καμαρωναμε σα γυφτικα σκερπανια. Τωρα που μας κοψανε κατι τους βριζουμε. Τετειος λαος χρειαζεται το λυραρη του να τον παραμυθιαζει. Η πλακα ειναι οτι θεωρειται πανεξυπνος, τρομαρα του.
  Enas metanastis
  απάντηση43
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι λέω τώρα... | 13/12/2014 15:21
  Γιατί η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος μεγένθυνε τόσο πολύ το εξωτερικό χρέος της χώρας ; Μήπως λέω , επειδή οι ξένοι χρηματοδοτούσαν με επιπλέον " mano " την εκάστοτε πολιτική εξουσία για περισσότερο δανεισμό ; Δεν φτάνει που φταίνε απειλούν κιόλας... .
  Μαρία Α.
  απάντηση21
   
   
  Περίεργο παιχνίδι | 13/12/2014 15:01
  Ο κ. Γιούνκερ, έμπειρος και πανέξυπνος πολιτικός, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι με τέτοιες δηλώσεις/παρεμβάσεις παίζει το παιχνίδι του Σύριζα. Ο νοών νοείτω...
  G. G., Βρυξέλλες
  απάντηση12
   
   
  Οι Έλληνες ξέρουν τώρα πιά ότι το αποτέλεσμα ... | 13/12/2014 14:13
  ...με τα κόμματα και τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης θα είναι τελικά η υποταγή σε τυφλές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις , γι' αυτό και η ασφάλεια των στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην εύνοια και τη δύναμη των ξένων. Στην περίοδο της μεταπολίτευσης και του λαϊκισμού μας έχουν απογυμνώσει από το όραμα της ζωής ...η κατ' επέκταση έλλειψη πολιτικής ευθύνης και καταφυγή στο ανεύθυνο, μας στερεί τώρα τις ελευθερίες. Και ως αντάλλαγμα " κοινωνικής σταθερότητας " έχουμε τώρα ένα λαό που κλείνει τη ζωή του σε φευγαλέα όνειρα και αρρωστημένες μυθοπλασίες.
  Απελάτης
  απάντηση02
   
   
  Χαλάρωσε Ζαν-Κλώντ | 13/12/2014 11:28
  Και ο Αλέξης γνωστός είναι... μην κάνεις ότι δεν τον ξέρεις. Άσε που τελικά μπορεί να σου αρέσει κιόλας!
  Ελελεύ
  απάντηση31
   
   
  υπηρετρια | 13/12/2014 06:44
  Mηπως ο κ. Γιουνκερ θα προτιμουσε την υπηρετρια του στην εξουσια;
  μεγαςδουξ
  απάντηση51
   
   
  Γιουνγερούλη... | 13/12/2014 03:46
  ...αν ήθελες να στηρίξεις τον Αντωνάκη σου, τουλάχιστον ας του έδινες κάτι απο αυτα που σου ζήταγε.Πας να την βγάλεις με καθρεφτάκια στους Ιθαγενείς
  Κ.Π.
  απάντηση41
   
   
  Η καλύτερη διαφήμιση... | 13/12/2014 03:17
  ... για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαλύπτει, όμως. και πώς διαπραγμετευόμασταν μέχρι σήμερα. Αν ο κ. Πρωθυπουργός έχει τσίπα και πιστεύει πως ηγείται μιας χώρας με κυριαρχικά δικαιώματα, πρέπει, έστω και με ευγενικό τρόπο, να επιβάλλει ανάκληση της δήλωσης αυτής. Είναι ντροπή για την πατρίδα μας.
  Θανάσης Αλμπάντης
  απάντηση41
   
   
  Συμπιπτουν | 13/12/2014 00:41
  Στο ξεπλυμα μαυρου χρηματος.
  Εμετος
  απάντηση41
   
   
  δεν παιρνεις ποτε βραδυ | 12/12/2014 20:22
  συνεντευξη από τον γιουγκερ. είναι γνωστη η αδυναμια του στο οινόπνευμα. οσο για τον αλεξη
  μαλλον δεν θελει να κυβερνησει
  απάντηση11
   
   
  Όταν οι παλιόφιλοι | 12/12/2014 19:48
  Μάλλον η Λεπέν πληρεί τις προϋποθέσεις του Γιούνκερ σε αντίθεση με την Ελλάδα και το δημοψήφισμα που προτίθεται να κάνει με αυτό το εξωτερικό χρέος είναι πράγματι λόγος ασφαλείας για το μελλον της Ευρωζωνης, αφού δικαιολογεί δε και τα βασανιστήρια (εκεί δεν υπήρχε αντίδραση σας) η ασφάλεια θα είναι ίδια με εκείνη που χαίρει ένας κράτος που είναι επίσημη offshore και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης.
  παραγνωριζονται και νιώθουν άνετα.
  απάντηση11
   
   
   
  Tin lexi "enosi" tin katalaveni kanis? | 12/12/2014 17:59
  To pechnidi "Muntzuris" to xerete? Giati paraxeneveste? Esis se antitheti periptosi tha ton kratusate? Ta dania tosa chronia giati ta pernate? I gonis sas ke papudes xodevane monon osa ichane. Esis xafnika ta thelate ola amesos. Tora ine i ali pu ftene ke den sas sevunte. Ne ine paremvasi stin politiki tis choras, ala otan avti i politiki theti se kyndyno tis ales chores lete pos den prepi i ali na antidrasun? Prepi na avtoktonisun ke ekini epidi thelin na avtoktonisun i elines?!
  bludicka
  απάντηση1518
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μια μόνο ερώτηση | 12/12/2014 17:52
  Κύριε Τσίπρα, εσείς δεν θα επιθυμούσατε οικεία πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
  Δημήτρης Κερασίδης
  απάντηση2722
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Σκουπιδαριό η Ελλάδα | 12/12/2014 16:29
  Από τα σχόλια καταλαβαίνει κανείς οτι μέσα σε 2 μήνες έρχεται ο Θρίαμβος του Σύριζα! Αλλά από τα σχόλια των Ευρωπαίων καταλαβαίνει κανείς οτι μέσα σε 12 μήνες έρχεται ο αφανισμός του Σύριζα. Ας ελπίσουμε οτι οι Ευρωπαίοι θα σταματήσουν τουs Τούρκους στα σύνορα και όχι στην Λαμία όταν ο τσίπρας θα ανακοινώσει "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".
  EU citizen
  απάντηση3459
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  είναι χυδαίος | 12/12/2014 16:16
  η Ε.Ε καταρρίπτει το επιχείρημα περί δημοκρατίας και ανεξαρτησίας μέρα την μέρα. Τη δουλεία έχει η "αλεπού στο παζάρι"; O Σύριζα πρέπει να προετοιμάσει τον λαό να έρθει σε αντίθεση με τις επιθυμίες αγορών και Ε.Ε, αν θέλει να γίνει πιστευτός ότι πράγματι αυτά που λέει τα εννοεί. Η διαγραφή του χρέους δεν μπορεί να γίνει με συναίνεση της Ε.Ε και των αγορών. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στα επίπεδα του 2009 δεν μπορεί να γίνει σε κοινή συναίνεση με τις αγορές, Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκρουστούμε με αυτούς.
  Γιαννακούλης Κώστας
  απάντηση5230
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων