Ολομέτωπη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια τόσο έντονη, κάλεσμα στους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν «ναι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ισχυρή δόση κινδυνολογίας, εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, περιείχε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια της στρατηγικής του, η οποία είναι ίδια με αυτή των εκλογών του 2012, προέβαλλε σκληρά διλήμματα και χρησιμοποίησε αντίστοιχη ρητορική με προβλέψεις περί κινδύνου εξόδου από το ευρώ εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Στην τελική ευθεία για τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός έθεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων προ των ευθυνών τους και ενώπιον της κρίσης της ιστορίας, όπως είπε, ενώ έβαλε με μεγάλη ένταση το δίλημμα των πρόωρων εκλογών εάν δεν επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε την κρίση του ιστορικού του μέλλοντος, την συνείδηση των βουλευτών, ενώ δίνοντας τη δική του ερμηνεία στις συνταγματικές διατάξεις, υποστήριξε ότι όσοι βουλευτές δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραβιάζουν το Σύνταγμα και οδηγούν τη χώρα στο χάος, ενώ αντίθετα όσοι ψηφίσουν ναι στην προεδρική εκλογή, σέβονται τον καταστατικό χάρτη της Ελλάδας.

«Έναν εχθρό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύγχρονη δημοκρατική Ευρωπαϊκή και απαλλαγμένη από παλαιές αμαρτίες παλαιά Ελλάδα. Όποιος συμμαχήσει μαζί του είναι δύσκολο να εξηγήσει στην ιστορία και στη συνείδησή του γιατί συμμάχησε εναντίον της Ελλάδας των ονείρων μας» είπε δυο φορές ο κ. Σαμαράς. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να δώσει έμφαση στη φράση του που αποτελεί και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ζήτησε να «πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω διαφόρων σεναρίων για αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα να μην ψηφισθεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Δήμα ως εξαιρετική και τόνισε με έμφαση: «Το ξεκαθαρίζω. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς. Θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες».

Στη σκιά και των αποφάσεων των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές, εμμέσως προς τον Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι εκδηλώνονται συμμαχίες με το ΣΥΡΙΖΑ από όσους μέχρι πρότινος ήταν σφόδρα επικριτικοί με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Εν μέσω πολλών πάρα πολλών δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ και αναφορές ότι η Ελλάδα ξαναζεί ημέρες 2012 και την επαναφορά σεναρίων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit) και στάση πληρωμών μέσα στο 2015, ο Πρωθυπουργός έδειξε με την ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ ότι τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους.

Ο ίδιος επικαλέστηκε αυτά τα δημοσιεύματα και τις αναφορές για να επιτεθεί με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές ονομαστικά, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ τα πέντε χρόνια της αρχηγίας του στη ΝΔ και τα δυόμισι στην πρωθυπουργία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμμή ρήξης με την Ευρώπη…Φτύσαμε αίμα να φύγει από το στόμα των ξένων και των αγορών το Grexit και ο ΣΥΡΙΖΑ το ξαναφέρνει στο στόμα τους» τόνισε με ένταση.

Σε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του επεσήμανε τις κατά τον ίδιο καταστροφικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποίησε φράσεις όπως: «Τώρα που τελειώνουν τα δύσκολα θέλουν να ξαναγυρίσουν τη χώρα στα πιο δύσκολα». «Εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ολέθριο για τον τόπο». «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως βεβαιότητα καταστροφής για τη χώρα από τους ξένους». «Πώς να μη φοβούνται όλοι, ότι η χώρα θα βγει από το ευρώ;». «Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται μετρήσεις, αλλά δεν βλέπει ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές». «Ο κόσμος θα τιμωρήσει όσους σύρουν τη χώρα σε εκλογές».

Τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός θα είναι προφανώς και τα επιχειρήματα της ΝΔ τόσο τις επόμενες ημέρες ενόψει και των ψηφοφοριών για το νέο πρόεδρο όσο και κατά την προεκλογική περίοδο εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.