Αναθερμαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ΑΔΕΔΥ, με επίκεντρο το νέο σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα που προωθεί η κυβέρνηση.

Η άρνηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ να μετάσχει σε διάλογο για νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, έδωσε το έναυσμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύσει επίθεση για την επιλογή της.
Ωστόσο, η αντιπαράθεση δεν προκύπτει εν κενώ και η επιλογή της τακτικής των δυο μερών δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με τις ποσοστώσεις και η εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την Τρόικα για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελεί πεδίο διαμάχης εδώ και καιρό. Παράλληλα όμως οι κινήσεις τόσο των συνδικαλιστικών φορέων, όσο και των κυβερνητικών στελεχών καθορίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό και από το κλίμα που διαμορφώνουν οι πολιτικές εξελίξεις, με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις εθνικές κάλπες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης δημοσιοποίησε επιστολή την οποία απέστειλε προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στην οποία εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού στο οποίο θα παρουσίαζε το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προβάλλει από τη μια ότι δεν νομοθετεί ερήμην των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη να αναδείξει ως ακατανόητη την αδιαλλαξία των συνδικαλιστών, προσάπτοντας την αιτίαση ότι είναι εναντίον του διαλόγου.
Πάντως, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Οδυσσέας Ντριβαλάς, η Εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θεώρησε ότι στην παρούσα φάση κατά την οποία συνεχίζονται οι απολύσεις στο δημόσιο και ήδη ο κ. Μητσοτάκης τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θα ολοκληρωθούν οι 5000 απολύσεις ως το τέλος του 2014 δεν έχει νόημα να υπάρξει συνάντηση για το νέο σύστημα αξιολόγησης. Όπως σημειώνει ο κ. Ντριβαλάς εκτιμήθηκε από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι όσο συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική η συνάντηση με τον υπουργό δεν έχει να εισφέρει κάποια θετική εξέλιξη.
Το ραντεβού της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Μητσοτάκη είχε ορισθεί για τις 12.00 την Τετάρτη. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συνεδρίασε την Τρίτη (9.12.2014) και αποφάσισε να μην προσέλθει, ενημερώνοντας στη συνέχεια το γραφείο του υπουργού ότι δεν θα γίνει το ραντεβού.
Όπως επεσήμανε στο «Βήμα» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ. Γρηγόρης Καλομοίρης «η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατέληξε ότι δεν θα πάει στη συνάντηση διότι η κυβέρνηση προχωρά τις απολύσεις, οδηγήθηκαν στην έξοδο οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκτός τίθενται τις επόμενες ημέρες περίπου 300 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης».
Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Καλομοίρης, ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «προχωρά σε μονομερείς επιλογές, είναι προσχηματικό να εμφανίζεται ότι επιζητά το διάλογο τώρα». Επίσης, τόνισε ότι η άρνηση συνδέεται και με τη συγκυρία, καθώς διανύουμε μια περίοδο όπου «οι πολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο την προεδρική εκλογή, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για εθνικές εκλογές».
Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντριβαλάς έδωσε έμφαση στο ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ελήφθη κατά πλειοψηφία. Θέλησε μάλιστα, μιλώντας στο «Βήμα», να επισημάνει την προσωπική του άποψη. «Υπήρξε και η άποψη ότι θεσμικά η ΑΔΕΔΥ έπρεπε να συναντηθεί με τον υπουργό και να καταγγείλει τις επιλογές που ακολουθούνται. Συμμερίζομαι κι εγώ αυτή την άποψη. Μια συνάντηση δεν σημαίνει νομιμοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης. Έπρεπε να γίνει η συνάντηση και προφανώς αν δεν λάμβανε υπ΄ όψιν τις προτάσεις μας να προχωρούσαμε σε καταγγελία της στάσης του», τονίζει.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να βρεθεί στο επίκεντρο, επιχειρώντας να πείσει ότι το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που στηρίζεται στις ποσοστώσεις, ήταν μεταβατικό, και ότι ήρθε η ώρα για ένα ορθολογικό τρόπο αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, έρχεται να λειτουργήσει «μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η διοικητική μεταρρύθμιση του Κράτους μετά τον εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου (που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2014) και την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊστάμενων».
Στην επιστολή του εγκαλεί την ΑΔΕΔΥ για τη στάση της.
«Όπως ξέρετε πολύ καλά, σέβομαι απόλυτα το θεσμικό ρόλο της ΑΔΕΔΥ και επιθυμία μου ήταν πριν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση να έχει προηγηθεί η δική σας ενημέρωση. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την άρνησή σας να προσέλθετε σε αυτό το διάλογο, επικαλούμενοι μάλιστα την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει», επισημαίνει.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΑΔΕΔΥ αρνείται το διάλογο για σχέδια νόμου που συνδέονται με τη Δημόσια Διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ προαναγγέλλει ότι «τις επόμενες ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από συγκεκριμένη ιστοσελίδα να καταθέσουν τις απόψεις τους, απαντώντας σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ώστε μέσα από αυτή τη διαβούλευση να πετύχουμε τη δημιουργία και εφαρμογή ενός πιο εύχρηστου, περισσότερο αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το προτεινόμενο νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί ως ένα εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της απόδοσης, αλλά και αξιοποίησης των υπαλλήλων και δημιουργεί αποτελέσματα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι προαγωγές των υπαλλήλων, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο (μετά την διετή περίοδο προσαρμογής), θα επηρεάζονται ή θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επίσης η εξέλιξή κάθε υπαλλήλου θα είναι άμεσα συνυφασμένα με τη διαδικασία αξιολόγησης.
Από το αποτέλεσμα της ετήσιας αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου θα απορρέουν το Ατομικό Πλάνο Ανάπτυξης και ένας χαρακτηρισμός της απόδοσης
Όπως σημειώνεται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με το προτεινόμενο νέο σύστημα αξιολόγησης:
– Το ατομικό πλάνο ανάπτυξης το συντάσσει ο αξιολογητής και περιλαμβάνει τις προτεινόμενες ενέργειες για εκπαίδευση και ανάπτυξη του αξιολογούμενου για την διάρκεια του επομένου έτους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι προτεινόμενες ενέργειες του ατομικού πλάνου ανάπτυξης θα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον αξιολογούμενο.
– Ο χαρακτηρισμός της απόδοσης λαμβάνεται υπόψη στις προαγωγές και σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Ειδικά για τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η απόδοση υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, προβλέπεται διαδικασία με την οποία η Διοίκηση θα επιφυλάσσει ταχεία επαγγελματική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της «αριστείας» στη Δημόσια Διοίκηση.