Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από τα κόμματα η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου για τον εξεύρεση λύσης στην υπόθεση Ρωμανού. Μετά από έντονες πιέσεις και διεργασίες μέχρι την ύστατη ώρα, ο κ. Αθανασίου με νομοτεχνική βελτίωση που προσέθεσε στην τροπολογία που είχε καταθέσει για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση σπουδών από κρατουμένους, έκανε ένα καθοριστικό βήμα προσέγγισης με τις προτάσεις των κομμάτων που ζητούσαν να δοθεί η δυνατότητα στον κρατούμενο Ν. Ρωμανό να υπαχθεί στο καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»).

Έτσι, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής ο κ. Αθανασίου πρότεινε και έγινε αποδεκτό από όλα τα κόμματα, να μπορεί να υπαχθεί στο καθεστώς αυτό εφόσον έχει με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Μάλιστα, αρχικά η νομοτεχνική προσθήκη προέβλεπε ένα ακαδημαϊκό έτος, αλλά ακολούθως ο χρόνος αυτός περιορίστηκε στο εξάμηνο.

Τα κόμματα με ανακούφιση αποδέχθηκαν την λύση που πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης και όπως είπε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου «αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνοντας αυτή την ρύθμιση αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εκπέμψουν ένα μήνυμα ελπίδας και σχετικής υποχώρησης για να νικήσει η ζωή και όχι ο ιδεολογικός ή κυβερνητικός ετσιθελισμός». «Η τροπολογία αυτή σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός θα μπορέσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες να υπαχθεί στην ρύθμιση για τον ηλεκτρονικό γεωεντοπισμό βγαίνοντας από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται και επιπλέον «του δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να πάρει εκπαιδευτική άδεια». Μάλιστα έκανε λόγο για «μια τεράστια νίκη του και νίκη της Δημοκρατίας». Κατόπιν τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημα για διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στο θέμα αναφέρθηκα και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Καραγκούνης ο οποίος είπε πως «είναι πολύ καθαρή η τροπολογία» και «λέει ξεκάθαρα ότι κάμπτεται ο περιορισμός (για το «βραχιολάκι») οπότε καλύπτει και την περίπτωση Ρωμανού».

Αλλά και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Κουτσούκος είπε ότι «στέλνουμε ένα ομόφωνο μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να παρερμηνεύσει».

Λίγο μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο Φρ. Ραγκούσης εκ των συνηγόρων του Ν. Ρωμανού, δήλωσε ότι ο Ν. Ρωμανός σταματά την απεργία πείνας κάτι που αμέσως έπραξε ο διαμαρτυρόμενος νεαρός.

Ο Ν. Ρωμανός άρχισε αμέσως να λαμβάνει τροφή και συγκεκριμένα φρυγανιές.


Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τον Ν. Ρωμανό

Ο κ. Παπούλιας τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τετάρτης και του ζήτησε να τελειώσει αυτή η κατάσταση. «Βρείτε μια λύση» ήταν η προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον Πρωθυπουργό.

Νωρίτερα για το ίδιο θέμα είχε επικοινωνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον Κάρολο Παπούλια.