Με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την επιλογή της φυγής δια των εκλογών προσανατολίζεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο κρίσιμο προσεχές 20ήμερο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Στ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η συγκέντρωση 180 ψήφων είναι υπό τις παρούσες συνθήκες αδύνατη.
Το σύνθημα για εκλογική ετοιμότητα δόθηκε σε μία προπαρασκευαστική συνεδρίαση της ΠΓ το μεσημέρι της Τρίτης, απόντος του Αλ. Τσίπρα, όπου δόθηκαν οδηγίες για γενική προετοιμασία σε κομματικό κατ’ αρχάς επίπεδο.
Παρά ταύτα, μεταξύ κάποιων στελεχών είναι διάχυτη και η ανησυχία. Και αυτό επειδή όσοι έχουν επαφή με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και εξελίξεις γνωρίζουν ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε ενδεχόμενες εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου με αυτοδυναμία, τα χρονοδιαγράμματα θα είναι ασφυκτικά. Αρχικά, η νέα Βουλή θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία να σχηματιστεί κυβέρνηση και εν τέλει, με διορία μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών, έως τα τέλη Φεβροαυρίου οπότε και λήγει η τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το Eurogroup, η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την νέα συμφωνία και να την φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδουν να προεξοφλήσουν την αδυναμία συγκέντρωσης 180 ψήφων στην παρούσα Βουλή και υπό αυτήν την έννοια ατύπως σχολιάζουν ότι ακόμη και η επιλογή του προσώπου είναι ενδεικτική της τακτικής της κυβέρνησης.
Τα σχόλια αυτά δεν σχετίζονται με το κύρος ή την αξιοπιστία του κ. Δήμα, αλλά με το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετωπίζουν ως μία υποψηφιότητα από την οποία λείπουν τα υπερκομματικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα συμβόλιζαν μία προσπάθεια προσέγγισης βουλευτών από χώρους εκτός της ΝΔ (και δευτερευόντως του ΠαΣοΚ).
Σε αυτό το κλίμα, ο Αλ. Τσίπρας και το επιτελείο του κινούνται σε ρυθμούς προετοιμασίας για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται να δοθούν εντολές ακόμη και για την προπαρασκευή των πρώτων νομοθετικών πρωτοβουλιών…