Κατανοούμε την απόφαση του κύπριου προέδρου Νίκου Ανστασιάδη να αναστείλει τις διακοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα, ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνέδεσε την πορεία του Κυπριακού με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας πως «ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό, ώστε να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ»

Είναι γνωστό πως υπάρχουν ζητήματα, στα οποία έχουμε διαφωνίες, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως στόχος είναι οι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που θα ενισχύσουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Προϋπόθεση γι’ αυτό, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέσω διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας χρήσιμο το γεγονός να ανήκει ο γείτονας στην ευρωπαϊκή οικογένεια «εκπληρώνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα».

«Να είναι σίγουρη η Τουρκία ότι θα πετύχει πολλά οφέλη από την ένταξή της» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε ακόμη στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ’ ωφελεία της οικονομίας.

«Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι’ αυτά δουλεύουμε» κατέληξε.

Ενέργεια και πολιτισμός

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα εκφράζοντας την ελπίδα να λυθεί το Κυρπιακό για να αυξηθεί η συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Είμαστε η πύλη εισόδου στην Ασία και είστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ανέφερε και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ένα ενεργειακό δίκτυο που θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ευγνώμων για την ελληνική στήριξη προσθέτοντας πως γνωρίζει ότι κάποιοι προφασίζονταν τις διαφωνίες της Ελλάδας για την ένταξη. «Αλλά ξέρουμε ότι είστε υποστηρικτής μας» σημείωσε.

Ανέφερε πως είναι σημαντικό για την Τουρκία να έχει ρόλο μέσα στην Ευρώπη και πως μπορεί να επηρεάσει και ως πολιτισμός τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Η ένταξη της Τουρκίας θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νταβούτογλου προσέφερε στήριξη προς την Ελλάδα στο θέμα επιστροφής έργων πολιτιστικής κληρονομιάς αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο άγαλμα του θεού Ιλισού, το οποίο το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Εξέφρασε, μάλιστα, την ευχή το γλυπτό να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως είναι σημαντική η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αποκατάστασης των έργων που φιλοξενεί η κάθε μία, «κι ας ανήκουν στον απέναντι πολιτισμό».

«Δώσαμε οδηγία στους υπουργούς να πορευτούν από κοινού» συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Το κοινό ανακοινωθέν

Τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας επιβεβαιώνουν στην κοινή δήλωσή τους οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έπειτα από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:

– Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

– Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

– Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.

– Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.

– Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.

– Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

– Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

– Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.