«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σε αυτό το Κοινοβούλιο αργυρώνητοι βουλευτές» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και υποστήριξε ότι «αν η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μυστική θα λάμβανε πολύ περισσότερες από 180 ψήφους».

Την θέση του ότι «η αναθεώρηση δεν πρέπει να είναι ευρεία» και να περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις, πλην όμως να είναι «τολμηρή και αποτελεσματική», διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης της ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της άποψης η συνταγματική απαγόρευση αναθεώρησης πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης να αφορά μόνο διατάξεις που έχουν αναθεωρηθεί. Ο κ. Αθανασίου είπε ότι η πρόταση της επιτροπής συνταγματικής αναθεώρησης που συγκρότησε το κυβερνών κόμμα θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου και κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν στον διάλογο με στόχο την «μέγιστη δυνατή συναίνεση».

«Είναι ευκαιρία για ευρεία συναίνεση τουλάχιστον για τις διατάξεις που συμφωνούμε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις «να συμπλεύσουμε με συναίνεση, ηρεμία και υπευθυνότητα προς όφελος του λαού και της πατρίδας».

«Η μόνη μας «σκοπιμότητα» είναι να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να απαλλαγεί από τις παθογένειές του», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης. Όπως τονίστηκε η πρόταση του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος στοχεύει στο «να εκσυγχρονισθεί ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας, να αποκατασταθεί η πολιτική νομιμοποίηση του συστήματος διακυβέρνησης και να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Από τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την συνταγματική αναθεώρηση προκρίνονται: η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα περιλαμβάνει και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας, η πλήρης διάκριση των εξουσιών, η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αριθμός των βουλευτών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, η καθιέρωση των δημοψηφισμάτων και μιας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΜΕ, η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ.