Με τη φράση «πολλά γίνονται» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι προτάσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η τρόικα ζήτησε, μεταξύ άλλων, για άλλη μια φορά από την ελληνική πλευρά αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συγκεκριμένα, ζητά να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.

Η τρόικα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, ωστόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή τώρα, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.

Προκειμένου να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα, η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, προκρίνει την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες (επιβάλλεται σε φάρμακα, εμβόλια, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρου), κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα είναι μικρότερος.

Η συνάντηση της Πέμπτης

Να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και χθές Πέμπτη στον απόηχο των συνομιλιών της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι. Στη συνά ντηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Εξερχόμενος του Μαξίμου μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το μνημόνιο μπορεί να παραταθεί για τεχνικούς λόγους, για μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του έτους, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει, καθώς δεν χρειάζεται, νέο δάνειο.

«Οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι ήταν δύσκολες, αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής τελικής διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας πως «ο,τι κάνουμε, το κάνουμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το βασικό μας, αυτή τη στιγμή, ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης».

«Όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, ότι μπορεί κανείς να κάνει μία εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, ή τις αγορές κάνει λάθος. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία, χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.