Τις επιφυλάξεις του για τη χρονική στιγμή της διεξαγωγής του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία ενώ διαρκούν οι προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη μακρά τετ-α-τετ συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών. Τον κ. Τσίπρα συνόδευε ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επέμεινε ότι η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε εσωτερικά θέματα, τόνισε ότι από θέση αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να μην εμπλέκονται με την εσωτερική αντιπαράθεση. Όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη μία μείζονα πρόκληση με τις έρευνες του σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Και ζήτησε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία ώστε η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία να αποσύρει το πλοίο ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Ζήτησε νηφαλιότητα και στρατηγικό σχεδιασμό στην εξωτερική πολιτική, ενώ σε ό,τι αφορά στο Ανώτατο Συμβούλιο υπογράμμισε ότι δεν διαφωνεί με την ουσία του εργαλείου αυτού αλλά με τη χρονική στιγμή που διεξάγεται.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση ουσιαστική και ενδιαφέρουσα. Τόνισε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει κλίμα εθνικής συνεννόησης και αρραγές μέτωπο, ενώ η χώρα να φροντίζει για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ωστόσο και ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να πει αν η συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα επεκτάθηκε σε εσωτερικά και οικονομικά θέματα, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν έγινε σχετική συζήτηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε πεζή στο υπουργείο Εξωτερικών στη μία το μεσημέρι και κατά την είσοδο του είχε έναν σύντομο διάλογο με τους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Πολύ ενδιαφέρον βλέπω. Ελπίζω να είναι για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με αιχμή λέγοντας πως «υπάρχει αγώνια για συναίνεση, κάτι που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης».

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά το ταξίδι του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία και εν όψει του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.