Στην αντεπίθεση περνάει η Χαρ. Τρικούπη. Αφού κράτησε επί τέσσερις ημέρες αμυντική στάση αποκρούοντας τις επικρίσεις του Γιώργου Παπανδρέου την Τρίτη έκανε την πρώτη επιθετική κίνηση. Εντόπισε ότι στις εκλογές του 2004, σε 74 ομιλίες του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ (από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 8 Μαρτίου) η λέξηΣοσιαλισμός/ Σοσιαλιστικό ακούστηκε 51 φορές, ενώ η λέξη Δημοκρατική Παράταξη ακούστηκε 272 φορές.

Επιπλέον ανέσυρε αποσπάσματα από την ομιλία του ομιλία του κ. Παπανδρέου στο έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ στις 6 Φεβρουαρίου 2004, στα οποία αναφέρει τα εξής:

«Το μήνυμά μας προς τους πολίτες είναι καθαρό, δυνατό:Θέλουμε μια μεγάλη παράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ που θα μετατρέψει το χώρο μας σε ανοιχτή πολιτική κοινότητα, που θα γίνει η μεγάλη χοάνη όσμωσης των προοδευτικών ιδεών, που θα γίνει ο καταλύτης της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και των Κινημάτων, με σεβασμό στην αυτονομία τους, στο ρόλο τους, στις ευρύτερες επιλογές τους.

Γι’ αυτό καιη δημοκρατική μας παράταξη ταυτίζεται με τα διεθνή Κινήματα, αυτά, που ζητούν ο πολίτης να έχει φωνή. Κινήματα, για την οικολογία, για τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στη βία, το ρατσισμό. Γι’ αυτό είμαστε υπέρ του διαλόγου των πολιτισμών, ενάντια στη λογική της σύγκρουσης των θρησκευμάτων. Γι’ αυτό είμαστε σύμμαχοι στα Κινήματα ειρήνης.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, έρχομαι τώρα στο Κόμμα μας,στο λαογενές Κίνημα, στη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη.Νέες εποχές, νέοι ιστορικοί κύκλοι, δεν ανοίγουν με παλιές δομές κομμάτων. Ο ισχυρός πολίτης, η δίκαιη κοινωνία, το ασφαλές μέλλον για την πατρίδα και τη ζωή μας, η τρίτη μεγάλη ανατροπή μας, δε χωρούν σε ξεπερασμένες φόρμες και πρακτικές.

Μιαδημοκρατική παράταξηπου ενώνει σε κοινή πορεία δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς αλλά και τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που συμφωνούν μαζί μας σε στόχους και πολιτικές για την Ελλάδα που έρχεται, χωρίς να τις χωρίζει η Ελλάδα που φεύγει».

Τα δύο μέτωπα

Τα μέτωπα αρχίζουν να συγκροτούνται: Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ τάχθηκαν οι Θ. Μωραίτης, Φ. Σαχινίδης, Σ. Κεδίκογλου. Υπέρ της συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης παρενέβησαν οι Οδ. Κωνσταστινόπουλος, Εύα Καϊλή, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λ. Γρηγοράκος, Ι. Κουτσούκος, Π. Ρήγας, Νάντια Γιαννακοπούλου και Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Βρισκόμαστε στη τελευταία φάση στην οποία δρομολογούμε την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα του μνημονίου και προσπαθούμε να μπούμε σε μια νέα σελίδα (…). Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές ενός θεάτρου μάχης χαρακωμάτων και διαχωρισμού. Δεν επιθυμούμε τη διαίρεση αλλά την ενότητα και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Δ. Καρύδης.

Το κάλεσμα για ενότητα δεν βρίσκει ανταπόκριση στην άλλη πλευρά. Ο κ. Σαχινίδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠαΣοΚ λέγοντας (στον SKAI) ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα προεδρίας» στο κόμμα, και «ότι όταν έρθει η ώρα, οι πολίτες θα αποφασίσουν».

Διευκρίνισε ότι η ψήφος του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, προσθέτοντας ότι κανένας δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, αλλά χρειάζεται η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση. «Τη σταθερότητα της χώρας απειλούν οι επιλογές της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρομαι σε αυτούς που λένε ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Νόμιζαν ότι η ΣΥΡΙΖοποίηση του λόγου της κυβέρνησης θα έδινε ψήφους στη ΝΔ και το ΠαΣοΚ… Δίνουν μάχη στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ… Σαμαράς και Βενιζέλος ονειρεύονται την επιστροφή σε μια κανονικότητα που μας οδήγησε στην κρίση το 2009 με επιλογές όπως η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από τη γγ. Εσόδων» ανέφερε.

«Πέντε χρόνια βρισκόμαστε σε «κρίσιμη διαπραγμάτευση» και την ίδια ώρα γίνονταν κομματικές διαδικασίες. Δεν θα πάμε έτσι κι αλλιώς σε συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης; Το συνέδριο που ζητούμε εμείς γιατί απειλεί τη σταθερότητα;» διερωτήθηκε. «Δυο χρόνια καταθέτω τις απόψεις μου αυτές… Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από τον κ. Παπανδρέου, ο Παπανδρέου άνοιξε τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης .

Σχετικά με τις εσωτερικές διαδικασίες σημείωσε: «Να πάμε άφωνοι και βουβοί στις διαδικασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης; Διαπιστώνω έλλειψη συμμετοχής από την κοινωνία». «Το φιλί των ευρωεκλογών μπορεί να ήταν το φιλί ζωής η φιλί αποχαιρετισμού… Από εμάς εξαρτάται», πρόσθεσε και επέμεινε ότι ο ίδιος «ονειρεύεται άλλο
ΠαΣοΚ, όχι στη διάχυση του ΠαΣοΚ στην Ελιά, στη Δημοκρατική Παράταξη, στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ
».

«Άκαιρη» χαρακτήρισε την παρέμβαση Παπανδρέου για διεξαγωγή συνεδρίου και εκλογή νέου προέδρου ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αυτή η κίνηση μάς δημιουργεί ανησυχία, γιατί κάθε εσωτερική διένεξη και σύγκρουση, όσο πολιτική κι αν είναι, έχει αντίκτυπο στην κυβέρνηση», τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, προσθέτοντας ότι «κάθε εσωτερικός κραδασμός μεταφέρεται στην κυβέρνηση και τη χώρα».

«Έχουμε χρόνο να τα κάνουμε όλα αυτά μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όσο και σπουδαίος και να είναι κάποιος, δεν είναι ώρα αυτή τη στιγμή να τίθενται τέτοια θέματα» συνέχισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο, ο οποίος έχει εκλεγεί από τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες, έχει κάνει συνέδριο, το οποίο έχει πάρει αποφάσεις για την πορεία του», τόνισε ο κ. Ρήγας, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι οι αποφάσεις για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ελήφθησαν στα όργανα του κόμματος. Κληθείς να σχολιάσει τα περί διαγραφών, ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε ότι «ποτέ μέσα στις προθέσεις της ηγεσίας, του Β. Βενιζέλου, δεν είναι οι διαγραφές» σημειώνοντας ότι «κάποιοι άλλοι, στο παρελθόν, έχουν προχωρήσει σε διαγραφές».

«Διάσπαση προφανώς δεν θα προέλθει από πλευράς της επίσημης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αν την επιδιώξουν κάποιοι, προφανώς θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαγραφές θα κάνει, ούτε τη διάσπαση θα ευνοήσει» τόνισε.

«Όλοι πρέπει να έχουμε την αίσθηση της κρισιμότητας της συγκυρίας. Η χώρα και η παράταξη χρειάζονται νηφαλιότητα και ασχήμιες του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το διχαστικό πνεύμα δεν ωφελεί», δήλωσε η κυρία Χρισοφιλοπούλου. Σε ανάλογο πνέυμα ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε ότι «η ενότητα της παράταξης δεν αφορά μόνο τις ηγετικές προσωπικότητες, αλλά κυρίως τη Χώρα, τους χιλιάδες ψηφοφόρους και τη νέα γενιά.
Τώρα, που έρχεται η ώρα της δικαίωσης του αγώνα μας ουδείς δικαιούται να παίζει με το μέλλον και την ύπαρξη της παράταξης. Γιατί, για να δικαιωθεί η παράταξη θα πρέπει να υπάρχει. Και θα υπάρχει
».

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και πρέπει να προτάξουμε τις πολιτικές και όχι τις προσωπικές αντιπαραθέσεις», πιστεύει ο Γ. Πεταλωτής, ο οποίος προσθέτει ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν προχωρά παρότι ο ίδιος θα ήθελε να δει να σχηματίζεται κάτι ευρύτερο από το ΠαΣοΚ και ότι υπό αυτές τις συνθήκες έχουν όλοι υποχρέωση να μιλήσουν.
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι: «Στο ΠαΣoΚ υπάρχει ένα ζήτημα που «σηκώνεται» αυτή τη στιγμή. Είναι η κορυφή ενός παγόβουνου. Νομίζω ότι όλο αυτό το ζήτημα περί διαφοράς ΠαΣoΚ – Δημοκρατική παράταξη είναι ένα ψευτοδίλημμα. Το ΠαΣοΚ για να υπάρξει, για να ανασυγκροτηθεί, πρέπει να μπορέσει να διευρυνθεί και τέτοιου τύπου προσεγγίσεις για διεύρυνση είχαν γίνει στο παρελθόν και από τον ιδρυτή του, το 1989, υπήρχε το ΠαΣοΚ –Δημοκρατική Συμπαράταξη, οπότε το να μπαίνουμε στη διαχείριση των συμβόλων και να θέτουμε ψευτοδιλήμματα πάνω σ΄αυτό ,νομίζω ότι είναι ατυχές».

Παρέμβαση όμως έκανε και ο Π. Αγανίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς. «Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς είναι μακρά και δύσκολη υπόθεση (…). Δεν αμφιβάλλω ότι όλα θα περιστραφούν γύρω από τα αγεφύρωτα προσωπικά και συναισθηματικά χάσματα. Η ιστορικότητα και η ωριμότητα όμως του χώρου μπορούν να συμβιβάσουν διαφορετικές ματιές στα πράγματα, μπορούν να «σηκώσουν» δημιουργικές συγκρούσεις, μπορούν να κινητοποιήσουν τους πολίτες σε μία πολιτική και αναστοχαστική διαδικασία. Προσωπικά, από την εμπειρία των 58 και από την τιμητική συμμετοχή μου στις ευρωεκλογές μίλησα επίμονα για ιδέες και για ένα πραγματικό περιεχόμενο στην αξία της πολιτικής, μακριά από εσωτερικές «διαπραγματεύσεις», «κινήσεις» και προσωποκεντρισμούς. Αυτός είναι ο προσανατολισμός που νομίζω ότι έχει αξία», επισημαίνει.

Η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού δεν δίνει άλλη τροφή στην αντιπαράθεση όμως διαδικτυακοί νεολαίοι, υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου οργανώνουν την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση με το σύνθημα «Εμείς πάμε! Εσύ θα έρθεις;». Λέγεται όμως ότι ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζει μεγάλη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πως μπήκε η χώρα στο μνημόνιο.

Η Χαρ. Τρικούπη από τη δική της πλευρά, επισημαίνει ότι το ΠαΣοΚ στην παρούσα φάση έχει σαφείς πολιτικούς στόχους, οι οποίοι συνδέονται με τις ανάγκες της χώρας: Το πρώτο μας θέμα είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να συμφωνηθεί το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα και η αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο είναι να ολοκληρωθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο. Και το τρίτο θέμα είναι η συγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, με κορμό το ΠαΣοΚ γιατί αυτό είναι που δίνει ώθηση στις απόψεις μας, στις προγραμματικές μας αντιλήψεις και μας επιτρέπει να παίξουμε τον ρόλο μας υπέρ της χώρας.

«Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠαΣοΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα: η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», σημειώνουν.

«Το δίλημμα ΠαΣοΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα πλαστό δίλημμα, όπως αποδείχτηκε στις ευρωεκλογές. Στόχος μας είναι το ΠαΣοΚ να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή στρατηγική συμμαχιών μέσα στο νέο τοπίο, το οποίο είναι πολύπλοκο, με νέους παράγοντες. Η απομόνωση του ΠαΣοΚ, η εσωστρέφεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. Αυτό είναι βλαπτικό και για την παράταξη και για τη χώρα», προσθέτουν.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη, επαναλάμβαναν ότι τα ζητήματα που αφορούν το συνέδριο του ΠαΣοΚ και το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης συζητήθηκαν εκτενώς στα όργανα του κόμματος, τονίζοντας ότι «Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν».

«Δεν είναι δυνατόν να ανακυκλώνουμε συνεχώς αυτά τα ζητήματα και κυρίως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τον προσανατολισμό του ΠαΣοΚ που είναι ένας προσανατολισμός ευθύνης και σοβαρότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχει απορριφθεί η στρατηγική της ουράς του ΣΥΡΙΖΑ υπό οποιαδήποτε εκδοχή και αν αυτή έχει προταθεί», τονίζουν.

Επισημαίνουν τις κινήσεις ενότητας που κάνει ο κ. Βενιζέλος, τη στάση του Κ. Σημίτη, τη στάση ενός τμήματος του ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές το οποίο «είτε στήριξε άλλα κόμματα είτε αδρανοποιήθηκε και περίμενε την εκλογική καταστροφή του ΠαΣοΚ και της παράταξης».

Η Χαρ. Τρικούπη επιμένει στην προειδοποίηση: «Δεν θα αφήσουμε λοιπόν κανέναν να διαταράξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η παράταξη και κυρίως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα. Και δεν θα παρακολουθήσουμε κανέναν στους προσωπικούς του σχεδιασμούς και στην έλλειψη αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης. Θα συνεχίσουμε κανονικά αυτά που έχουμε σχεδιάσει».

Και συνεχίζουν: «Ο Γ. Παπανδρέου έχει μία άποψη την οποία πολλοί άλλοι εξέθεσαν σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορα σώματα. Τις συζητήσαμε, τις συνεκτιμήσαμε, τις συνθέσαμε και καταλήξαμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα σε σχέση με τις κινήσεις μας. Δεν είναι δυνατόν να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια θέματα. Δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ.

Ο πολιτικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να σταθεί η χώρα όρθια και να βγει από το μνημόνιο, την επιτήρηση της τρόικας και να αλλάξει σελίδα. Ποιο είναι άραγε το προγραμματικό ζήτημα το οποίο επείγει και στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει το στίγμα του;

Δεν θα ανεχθούμε επίσης την εκμηδένιση των ηρωικών προσπαθειών των βουλευτών μας και των στελεχών μας. Όλη αυτή την καθημερινή συμβολή στην κυβέρνηση και στη Βουλή που γίνεται προκειμένου να αποτραπούν λάθη, να γίνουν οι σωστές επιλογές, να προχωρήσουμε σε ζητήματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και κοινωνικής προστασίας και αποκατάστασης των αδικιών, όλη αυτή η τεράστια δουλειά η οποία είναι καταγεγραμμένη, δεν μπορεί να αμφισβητείται. Δεν μπορεί να εκμηδενίζεται και να ευτελίζεται και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, αντί να εμφανίζεται τώρα ως το κόμμα και η ομάδα ανθρώπων που έχουν στην πραγματικότητα το βάρος της παρακολούθησης των ισορροπιών της διαπραγμάτευσης και του στρατηγικού προσανατολισμού της διαπραγμάτευσης, να εμφανίζεται και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν. Αυτό είναι βαρειά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».