Με τα μάτια στραμμένα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Παρισιού, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία επί του προϋπολογισμού για το 2015. Η κυβερνητική πλειοψηφία δια του εισηγητή της κ. Ανδ. Λυκουρέντζου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της λέγοντας πως «αυτοί που λένε ότι δεν κυβέρνησαν την χώρα, κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο εμποδίζοντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Τσακαλώτος άσκησε δριμεία κριτική για πλήρη έλλειψη αίσθησης του επείγοντος στην παρούσα συγκυρία από την πλευρά της κυβέρνησης όπως αυτό αποτυπώνεται στους στόχους του προϋπολογισμού που έφερε προς ψήφιση στην Βουλή. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν σε χαμηλούς τόνους αφού η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τις διαφωνίες που υπάρχουν με την τρόικα.

Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Λυκουρέντζος είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα, συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής, συνέχεια του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και απομείωση του χρέους. «Αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν για να κάνουν την χώρα μας ισότιμη με τις ευρωπαϊκές οικονομίες», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία δεν προσέρχεται σε αυτή την συζήτηση για να παρουσιάσει με διθυραμβικούς λόγους τα επιτεύγματα της κυβέρνησης αλλά ούτε και με την λογική της αντιπολίτευσης ότι ο κάθε προϋπολογισμός είναι καταστροφή. Και κάλεσε «να ξεπεράσουμε τις πρακτικές του χθες και να εγκαταλειφθεί η ουτοπία του ΄΄λεφτά υπάρχουν΄΄ γιατί δεν υπάρχουν». «Το ζητούμενο είναι να παραχθεί πλούτος όχι όμως με την διόγκωση ενός τεράστιου σπάταλου κράτους», τόνισε, διαπιστώνοντας ότι «τα αποτελέσματα δικαιώνουν την επιλογή μας και οι διαφαινόμενες εξελίξεις προεξοφλούν την δικαίωση των προσπαθειών του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για προϋπολογισμό «που δεν έχει την αίσθηση του επείγοντος και κινείται στην κατεύθυνση ότι καλώς έγινε ό,τι έγινε και ότι σιγά – σιγά θα βγούμε από την κρίση». Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν οι στόχοι για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας λέγοντας ότι τίποτα δεν είναι πιο χαρακτηριστικό από το να μην αντιμετωπίζεται το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα με την μορφή του επείγοντος. «Το καλύτερο που προσδοκάτε είναι η πιστωτική γραμμή πρόληψης», είπε αναφορικά με την διαπραγμάτευση, ενώ χαρακτήρισε «παράνοια να μην χρησιμοποιούμε τώρα τα χρήματα του ΤΧΣ αλλά να τα κρατάμε για το μέλλον εφόσον χρειαστεί». «Εκτός αν είναι μια πονηριά αυτό, για να μην μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα χρησιμοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση».

Μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα σοκ και είναι λάθος να λέτε ότι η πολιτική σταθερότητα θα φέρει επενδύσεις γιατί μέχρι τώρα δεν έφερε, όπως είπε χαρκατηριστικά.

Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Κουτσούκος ανέφερε από την πλευρά του ότι «η συζήτηση επί του προϋπολογισμού δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου ή θερμοκηπίου αλλά σε κρίσιμες συνθήκες κατά τις οποίες ολοκληρώνεται ένα σχέδιο διάσωσης από μια άτακτη χρεοκοπία, το οποίο ξεκίνησε το ΠαΣοΚ το 2010 και συνέχισαν και άλλες δυνάμεις». «Θα κριθεί αν οι κόποι και οι θυσίες του λαού πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημοσιονομική εξυγίανση θα πιάσουν τόπο ή θα γυρίσουν στο σημείο μηδέν, στην αφετηρία», τόνισε.

«Ομολογία χρεοκοπίας», χαρακτήρισε εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. ο κ. Ν. Νικολόπουλος τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ ο χρυσαυγίτης κ. Ηλ. Παναγιώταρος μίλησε για «αποικιοκρατικό προϋπολογισμό». Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη είπε ότι η κυβέρνηση «εμμένει στη συντηρητική μνημονιακή πολιτική της εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας, συντηρώντας ουσιαστικά την ύφεση», ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών αναγκών.