Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια και η κρίση στις σχέσεις Μόσχας –Κιέβου δεν βοήθησε στην αρμονική πρόοδό τους. Η Αθήνα δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί πλήρως από την ενιαία γραμμή για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εναντίον της Ρωσίας λόγω Κριμαίας και Ανατολικής Ουκρανίας με αποτέλεσμα να πληγεί κι αυτή από το ρωσικό εμπάργκο κατά των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.
Είναι πάντως σαφές ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει, διακριτικά και προσεκτικά, να επαναφέρει τη θερμοκρασία των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία σε κανονικά επίπεδα. Η επίσκεψη του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ στην Αθήνα τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και εκείνη του ρώσου υπουργού Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ πριν από λίγες ημέρες εντάσσονται στην προσπάθεια οι ελληνορωσικές σχέσεις να επανακτήσουν μέρος της χαμένης δυναμικής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεσκόφ, στις συναντήσεις που είχε τόσο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη (με τον οποίο είχε εκτενείς πολιτικές διαβουλεύσεις), εξέφρασε την κατανόησή του για τις ελληνικές θέσεις αλλά και την εκτίμησή του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ.
Το 2015 θα συνέλθει στη Μόσχα η επόμενη Ολομέλεια της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, ενώ το 2016 προετοιμάζονται οι εκδηλώσεις για το «Έτος Ελλάδος» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα αντίστοιχα. Παράλληλα, οι σχέσεις των δύο πλευρών στον ενεργειακό τομέα μοιάζουν να έχουν κάπως εξομαλυνθεί έπειτα από την κρίση της περιόδου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, μετά και από τη συμφωνία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Ο κ. Σοκόλοφ ευχαρίστησε μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του την ελληνική πλευρά για τη βοήθεια που παρείχε το περασμένο καλοκαίρι σε ρώσους τουρίστες που βρίσκονταν στη χώρα μας, ενώ πτώχευσαν τα τουριστικά γραφεία που είχαν κανονίσει την έλευσή τους στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά δε τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, ευτυχώς οι απώλειες για την περασμένη σεζόν υπήρξαν πολύ περιορισμένες και πλέον η Αθήνα προχωρά σε αναπροσανατολισμό των εξαγωγών αυτών κυρίως προς ασιατικές χώρες (Ινδία και Κίνα).
Βέβαια, η κρίση στις ρωσοουκρανικές σχέσεις έχει επιβαρύνει πολύ την ατμόσφαιρα στις σχέσεις της Μόσχας τόσο με τους Ευρωπαίους όσο και γενικότερα με τους Δυτικούς. Ωστόσο, από τα όσα μεταφέρθησαν στην ελληνική πλευρά, η Μόσχα δεν επιθυμεί την απομόνωσή της από την Ευρώπη. Οι κυρώσεις όμως την υποχρεώνουν να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και έτσι εξηγούνται κινήσεις όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα για την πώληση φυσικού αερίου. Επιπλέον, η Ρωσία έχει θέσει με σαφήνεια τις δικές της «κόκκινες γραμμές», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ή την εγκατάσταση νατοϊκών οπλικών συστημάτων εκεί.