H προεδρική εκλογή αποτελεί ακόμη μία δύσκολη, πολυπαραγοντική εξίσωση, την οποία δυσκολεύονται να λύσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι αστάθμητοι παράγοντες είναι αρκετοί. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να σχηματιστεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, ώστε να εκλεγεί στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα σχηματιστεί προεδρική πλειοψηφία.
Η στάση όμως πολλών βουλευτών, από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, από τη ΔΗΜΑΡ, ακόμη και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, θα καθοριστεί εν πολλοίς, όπως παραδέχονται και οι δύο, από το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Κυρίως θα βαρύνει στην απόφαση των βουλευτών τι θα έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος, ενώ τον ρόλο τους θα διαδραματίσουν και άλλοι παράγοντες, όπως η αντίθεση των πολιτών στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κ.ά. Οπως εκτιμούν και οι δύο αρχηγοί, ακόμη και το διάστημα μεταξύ των τριών ψηφοφοριών θα είναι καθοριστικό για να ενισχυθεί η προοπτική της επίτευξης του στόχου των 180 βουλευτών.
Το παρασκήνιο είναι έντονο, εξελίσσονται κινήσεις σε πολλά επίπεδα, ενώ ήδη έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων όπως του Δημήτρη Σταμάτη με βουλευτές που εν δυνάμει μπορεί να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα θετικό γεγονός κρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου η στάση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη που στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί Πρόεδρος.
Με βάση εκτιμήσεις που γίνονται σε ανώτατο επίπεδο στην κυβέρνηση, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στην τρίτη ψηφοφορία. Μάλιστα σημειώνουν με έμφαση ότι κατά την έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας ενδέχεται τον υποψήφιο που θα προταθεί να τον ψηφίσουν 170-172 βουλευτές, γεγονός που θα αποτελέσει κατά πολλούς μια καλή βάση για να δημιουργηθεί «αέρας εκλογής» κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ψηφοφοριών.
Ονοματα και αριθμητική


Πολλά θα εξαρτηθούν όμως και από το όνομα του υποψήφιου Προέδρου και ήδη υπάρχει μεγάλη συζήτηση στα ενδότερα του Μαξίμου για το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα προταθεί. Μια εισήγηση είναι η ανακοίνωση του ονόματος να γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και αφού πρώτα έχει τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (στις 18 του μήνα) και υπάρξει και ένα στίγμα για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα για το ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 155 βουλευτές (127 ΝΔ και 28 ΠαΣοΚ) και αναζητούνται άλλοι 25 στις ΚΟ της ΔΗΜΑΡ (10), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (13) και στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών (23).

«Σε επίπεδο πιθανοτήτων, αυτή τη στιγμή είμαστε 80%-20% να εκλεγεί Πρόεδρος»
λένε οι πιο αισιόδοξοι κυβερνητικοί παράγοντες και στέκονται ιδιαίτερα και στις εξελίξεις που υπάρχουν στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Βέβαια υπάρχουν και οι πιο ψύχραιμοι και μετριοπαθείς, οι οποίοι επιμένουν ότι οι πιθανότητες είναι 50%-50% και ότι όλα είναι ρευστά.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει εισήγηση, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής κατά έναν μήνα και αντί για τα μέσα Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, ώστε η τρίτη ψηφοφορία να γίνει στις 27 Ιανουαρίου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αφού πρώτα υπάρχει σαφής εικόνα από τους πιστωτές για την επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία. Ηδη πολλοί υπουργοί, όπως π.χ. ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Μάκης Βορίδης, τάσσονται υπέρ της επίσπευσης των ψηφοφοριών.
Η κρίση στους ΑΝΕΛ


Η πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στους Ανεξάρτητους Ελληνες μετά τη δήλωση του βουλευτή Παναγιώτη Μελά με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο, λέγοντας «Οχι» σε πρόωρες εκλογές, δημιουργεί νέα δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι η ΚΟ του κόμματος, έπειτα από εισήγηση του Πάνου Καμμένου, αποφάσισε ομόφωνα να μην ψηφίσει Πρόεδρο, ανεξάρτητα από το όνομα, υπάρχουν πληροφορίες, τις οποίες ενίσχυσε ο κ. Μελάς, για επαφές ορισμένων βουλευτών με κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Μελάς έριξε τη «βόμβα», τονίζοντας ότι τέσσερις ως πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ σκέφτονται να ψηφίσουν για Πρόεδρο. Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος χαρακτηρίζει «βρώμικα μαξιλάρια» τους βουλευτές που προσανατολίζονται να ψηφίσουν Πρόεδρο και άφησε αιχμές για χρηματισμό τους, γράφοντας (χωρίς να έχει στοιχεία) στο Twitter: «Θα δούμε πρώτα ποιοι πέρασαν από το άλλο ταμείο για την εκλογή Προέδρου». Πάντως βουλευτές όπως η Μαρία Κόλλια, η Ελενα Κουντουρά, ο Παύλος Χαϊκάλης κ.ά. που έχουν καλή σχέση με τη ΝΔ και στελέχη της δεν αποκλείεται να κάνουν την υπέρβαση και να ψηφίσουν για Πρόεδρο.

Ζυμώσεις
Κινητικότητα στους ανεξάρτητους

Εντονη είναι η κινητικότητα στη μεγάλη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, όπου, αν και δεν συγκροτούν ενιαία ομάδα, αποφασίστηκε ότι ο κάθε βουλευτής διατηρεί την άποψή του και ουσιαστικά επιλέγει την «ψήφο κατά συνείδηση». Στις αρχές της εβδομάδας έγινε συνάντηση και υπήρξε πλήρης διαφωνία με την κίνηση του επικεφαλής της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Πάρι Μουτσινά να ταχθεί υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αρνητικοί ήταν οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης και Πέτρος Τατσόπουλος. Ο Χρήστος Αηδόνης ξεκαθαρίζει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας για να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση, ενώ όλα είναι ανοιχτά για την τελική στάση των κεντροδεξιών Γιώργου Νταβρή, Γιάννη Κουράκου, Γιώργου Κασαπίδη και Κώστα Γιοβανόπουλου. Κλειστά χαρτιά κρατάει ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος είναι και σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο και τον Χρήστο Ζώη για τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος. Αίνιγμα είναι τι θα πράξει ο Βύρων Πολύδωρας που θέλει ειδικό χειρισμό και δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΝΔ. Ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Στους κόλπους των ανεξάρτητων υπάρχει όμως και η υποομάδα της Κεντροαριστεράς που αποτελείται από τους Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Γρηγόρη Ψαριανό και τους Π. Τατσόπουλο και Χρ. Αηδόνη που θα βρεθούν σε λίγες ημέρες στην εκδήλωση της κίνησης «Μεταρρυθμιστές» του πρώτου. Κοντά στο εγχείρημα είναι και η Νίκη Φούντα που παραμένει στη ΔΗΜΑΡ, όπου σημειώνεται κινητικότητα και ενδέχεται κάποιοι να ψηφίσουν Πρόεδρο, ενώ πιθανότατα «Ναι» θα ψηφίσει η Κατερίνα Μάρκου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ