Πρόεδρο απο την παρούσα Βουλή,ελπίδες για συμφωνία με την τρόϊκα παρά τις υπερβολικές απαιτήσεις που προβάλλει και συνεργασία των κομμάτων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας επιθυμούν οι έλληνες πολίτες , όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για «Το Βήμα της Κυριακής».Η αβεβαιότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη πόλωση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ , έχουν προκαλέσει ,όπως φαίνεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών καθώς η χώρα οδηγείται σε καθεστώς αδράνειας και ακυβερνησίας.Είναι ενδεικτικό της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης ότι τα ποσοστά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούν όσο διαρκεί αυτή η πολιτική αναταραχή. Την κατάσταση περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα εθνικά θέματα με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ξεκάθαρη τάση στην κοινωνία: τα κόμματα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Η τρόικα και η Αγκυρα


Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, την κοινή γνώμη επηρεάζουν σημαντικά τρεις παράγοντες: η σκληρή στάση της τρόικας, η δυσκολία αποπληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων και η αυξανόμενη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 61,2% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρότι η πλειοψηφία τους (48,2%) κρίνει θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και την πρόσφατη συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου (πίνακες σελ. 20). Από την άλλη πλευρά, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, ιδίως μετά τις επιφυλάξεις της για διατάξεις όπως η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και η δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εκατό δόσεις. Οι Ελληνες θεωρούν ότι ευθύνεται η τρόικα (56,9%) και όχι η ελληνική κυβέρνηση που δεν εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα (30,8%) για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα υπάρξει τελικώς συμφωνία (72,2%).
Η πρόθεση ψήφου


Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, αν σήμερα είχαμε εκλογές, πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,8%, με δεύτερο κόμμα τη ΝΔ με 22,2%. Σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, η διαφορά των δύο κομμάτων παραμένει σχεδόν η ίδια (3,6% σήμερα, έναντι 3,9% τον Οκτώβριο), αλλά και τα δύο κόμματα εμφανίζονται να έχουν χάσει περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη δυσαρέσκεια των πολιτών για την αδυναμία συνεννόησης.
Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι η ατμόσφαιρα ρευστότητας φαίνεται να επηρεάζει και το ήδη απορρυθμισμένο εκλογικό σώμα. Η δυναμική «δικομματισμού» που εμφανίστηκε στην έρευνα του Οκτωβρίου 2014 ανακόπτεται λόγω της μη ομαλής εξέλιξης των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, προβάλλεται έντονα η αναγκαιότητα ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης (6 στους 10 θα επιθυμούσαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις επόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα τις κέρδιζε). Μείωση παρουσιάζουν και τα ποσοστά που καταγράφουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση για το καταλληλότερο «κόμμα-κορμός» σε μια συμμαχική κυβέρνηση για την επόμενη δεκαετία. Απόρροια της αδύναμης πόλωσης είναι η σχετική ενίσχυση των κομμάτων του Κέντρου (ΠαΣοΚ – Ποτάμι) και του ΚΚΕ.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠαΣοΚ με 6,8%, με Το Ποτάμι να ακολουθεί πολύ κοντά του (6,6%) και τη Χρυσή Αυγή να υποχωρεί στην πέμπτη θέση με 6,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται επίσης πολύ κοντά (5,9%) ενώ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παραμένουν σε ποσοστά που τους επιτρέπουν ανανέωση της θητείας τους στη Βουλή (3,2%).
Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» ο Αντ. Σαμαράς προηγείται του Αλ. Τσίπρα (44% έναντι 35,6%), αλλά στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μεγάλη διαφορά της ΝΔ (63,6% έναντι 25,2%).
Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιθυμεί να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή χωρίς πρόωρες εκλογές (55,9%) ενώ ένα ποσοστό 37,2% προτιμά να εκλεγεί από τη νέα Βουλή, έπειτα από πρόωρες εκλογές.
«Ναι» στις συνεργασίες


Από τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει εξάλλου αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Ελληνες τάσσονται υπέρ των συναινετικών διαδικασιών και υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Με ελαφρά πλειοψηφία προτιμούν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (38,1%) αντί μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (36,9%). Μάλιστα, αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ στις εκλογές, οι Ελληνες προτιμούν να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ ή με Το Ποτάμι, ενώ αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ ή με Το Ποτάμι.
Ιδιαίτερη αξία εμφανίζουν επίσης οι απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα για την Κεντροαριστερά. Ενα ποσοστό 46% περίπου θεωρούν σημαντική την ύπαρξη ενός τρίτου πόλου μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα 18% εμφανίζεται να διάκειται θετικά στην ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Μεταρρυθμιστές» από τον Σπ. Λυκούδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ