Κόβει τις γέφυρες με τη Δημοκρατική Παράταξη ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρά την εντύπωση που έδωσε την Πέμπτη μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα μπορούσε να μπει σε διάλογο για το μέλλον του Κινήματος, την Παρασκευή το βράδυ δημοσιοποίησε τις απόψεις του ζητώντας έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ εκ του μηδενός και εγείροντας θέμα ηγεσίας. Η κίνησή του τορπιλίζει την προσπάθεια για την ενότητα της παράταξης και μάλιστα την ίδια ημέρα που ο Κώστας Σημίτης τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος ισχυρός πόλος για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας.
«Το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς» ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Βενιζέλου μπροστά στον κίνδυνο να διασαλευθεί η κυβερνητική σταθερότητα.
Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του επισημαίνει: Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πονάνε πραγματικά το ΠαΣοΚ και τις αξίες που εξέφρασε λένε ότι όσα γίνονται στο Κίνημα δεν οδηγούν πουθενά. Το ΠαΣοΚ υπήρξε η θεσμική έκφραση της παράταξης τις τελευταίες δεκαετίες και, αν συνεχίσει να υπάρχει ή μετεξελιχθεί, αυτό είναι θέμα του κόσμου και κανενός άλλου. «Το ΠαΣοΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό σοκ από τη βάση» σημειώνει και προτείνει έκτακτο ανοιχτό συνέδριο με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠαΣοΚ σήμερα είτε δεν είναι, με ανοιχτό μητρώο και άμεση εκλογή της Οργανωτικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Στην πορεία προς το συνέδριο θα συζητηθούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα. Αμέσως μετά το συνέδριο, εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. «Είναι προφανές πως, αν αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης στο εγχείρημα αυτό» τονίζει.
«Απαξιώνουν το έργο μας»


Επιπλέον διευκρίνισε ότι «ως βουλευτής του ΠαΣοΚ θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρέκλα». Η αιτιολόγηση του κ. Παπανδρέου για την επαναφορά του είναι ότι όσοι πρωταγωνίστησαν στην ισοπέδωση του ΠαΣοΚ δικαιώνουν σήμερα τις επιλογές του. «Πολιτικοί σχηματισμοί –παλαιοί και νεοπαγείς –ιδιοποιούνται μέρος των θέσεών του, πολλοί καρπώνονται αδιάντροπα το έργο του και όλοι μαζί το απαξιώνουν. Εμείς οφείλουμε πια να το σεβαστούμε και να το υπερασπιστούμε» τονίζει.
Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν ότι το προσεχές διάστημα θα πυκνώσει κι άλλο τις παρεμβάσεις του και προβλέπουν ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Ιανουάριο θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης καθώς μεγάλη μερίδα του ΠαΣοΚ συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο τέτοιες επιλογές απειλούν με διάσπαση το ΠαΣοΚ και θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα σε μια κρίσιμη στιγμή που η χώρα διεκδικεί τη μετάβασή της στη μεταμνημονιακή εποχή και αναζητεί συναινέσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βενιζέλος από το Κιλκίς όπου περιόδευε επέμεινε στη συσπείρωση, στη διεύρυνση και στην ενεργοποίηση της παράταξης χωρίς ενοχικά σύνδρομα. «Δεν έχουμε κάνει τίποτα βλαπτικό και κακό για τη χώρα. Αγωνιστήκαμε να τη σώσουμε και να την προστατεύσουμε» είπε και προσέθεσε ότι θα τρίβουν τα μάτια τους αυτοί που νομίζουν ότι η Δημοκρατική Παράταξη που την ονειρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου γιατί πάντα ήθελε το ΠαΣοΚ ταυτισμένο με την παράταξη μπορεί να πεθάνει ή να χάσει τον ρόλο της.
Επιπλέον σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ επισημαίνεται ότι η διεύρυνση πραγματοποιήθηκε με αποφάσεις των καταστατικών οργάνων του ΠαΣοΚ και η παράταξη εκφράστηκε στις ευρωεκλογές μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Σημειώνεται ότι η άποψη που διατυπώνει ο κ. Παπανδρέου «περί της ανάγκης διεξαγωγής συνεδρίου του ΠαΣοΚ αντί της προώθησης των διαδικασιών που συσπειρώνουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής». «Το ΠαΣοΚ δεν δικαιούται με κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, που είναι και προοδευτική» τονίζει η ανακοίνωση.
Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού αιφνιδίασε καθώς αρκετοί στο ΠαΣοΚ γνώριζαν ότι η συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κώστα Σκανδαλίδη, τον οποίο προέτρεψαν άλλα στελέχη να κάνει κάτι για την ενότητα της παράταξης ανησυχώντας για τις κινήσεις συσπείρωσης στη δεξιά παράταξη. Ο πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠαΣοΚ επισκέφθηκε τον κ. Παπανδρέου και αποκόμισε την εντύπωση ότι, παρά τις διαφωνίες του, είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον κ. Βενιζέλο. Ετσι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου την Πέμπτη. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος είχε μια διατύπωση στην ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σημίτη που προκάλεσε συζητήσεις. «Κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης είναι φυσικά το ΠαΣοΚ» επεσήμαινε σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Συνεργασία με όλες τις δυνάμεις


Κατόπιν τούτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση του κ. Σημίτη για την προοπτική της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταδικάσει με σκληρή γλώσσα τα γεγονότα που προκάλεσαν οπαδοί του κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο και τώρα έχει μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική εκτίμηση από τον διάδοχό του στην προεδρία του ΠαΣοΚ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο δίνει σαφές στίγμα. «Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς» αναφέρει «συμφώνησαν ότι η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια συνεργασίας με όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία του αναγκαίου ισχυρού πόλου για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας».
Ο πρώην πρωθυπουργός, δηλαδή, προτείνει να ανοίξει το ΠαΣοΚ τις πύλες του για όλες τις δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου ο οποίος θα υπηρετήσει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα.

«Το Ποτάμι»
Οι επαφές του Στ. Θεοδωράκη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, στέλνει κλιμάκια για ξεδιαλέξουν τους υποψήφιους βουλευτές του Ποταμιού και προετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Στ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και του έθεσε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν του έκρυψε τις δυσκολίες της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο κ. Θεοδωράκης επιδιώκει μια θεσμική συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και με τον κ. Τσίπρα, επειδή πιστεύει ότι τα κόμματα οφείλουν να συνεννοηθούν και όχι να τσακώνονται ενώ η χώρα βουλιάζει. Στους συνομιλητές του όμως δεν περιλαμβάνει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τον χαρακτήρισε «νέο μπαλαντέρ» του τεχνητού διπολισμού, τον οποίο αποδέχεται «χωρίς αυτοδυναμίες, μέσα από το εκλογικό σύστημα και από τεχνητές ενισχύσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ