Παρέμβαση εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος πρότεινε να μπορεί η Βουλή να τροποποιεί με αυξημένη πλειοψηφία ορισμένες συνταγματικές διατάξεις ανεξάρτητα από το αν είναι αναθεωρητική ή όχι.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής για την σκοτεινή επταετία 1967-1974 και την δικτατορία των συνταγματαρχών ανέφερε πως «πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις τις οποίες είχαμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και αντίστοιχα με την κρισιμότητα των περιστάσεων και των καταστάσεων καθώς, τελικά, οι θεσμοί οι οποίοι υπήρχαν υπηρετούσαν μια ήρεμη περίοδο άλλων οικονομικο-πολιτικών συνθηκών οι οποίες όμως μεταβλήθηκαν, κυρίως με την παγκοσμιοποίηση και πρέπει τώρα σε περίοδο κρίσης να συντονιστούμε και να σχηματίσουμε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης».

Η πρόταση Μεϊμαράκη αφορά την τροποποίηση μη θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων (όπως π.χ. περί ευθύνης υπουργών), ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης (Βουλής) αλλά με μια αυξημένη πλειοψηφία 3/5 ή 4/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

«Προσωπικά είχα αναφερθεί και στο παρελθόν σε μια πρόταση, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τις αγκυλώσεις και την καταθέτω εκ νέου τώρα, σύμφωνα με την οποία ζητώ μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούμε να τις τροποποιούμε ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία», είπε ενώ διερωτήθηκε: «Δεχόμαστε ή όχι πως η Βουλή είναι το κυρίαρχο Σώμα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία;».

Και συμπλήρωσε: «Αν λοιπόν υπάρχει ομοφωνία ή τα 4/5 ή τα 3/5 της Βουλής, ανάλογα με το θέμα και συμφωνούμε στην αλλαγή μιας διάταξης όπως για παράδειγμα ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί να μη δώσουμε το δικαίωμα να είναι πιο ευέλικτο το Συνταγματικό καθεστώς και αντ’ αυτού να πρέπει να περιμένουμε πέντε ή δέκα χρόνια για την τροποποίηση της;».