Τα διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ τίθενται πλέον με καταιγιστικό ρυθμό. Κινούνται στην ίδια κατεύθυνση από όλες τις πτέρυγες, όμως κάθε μία επιχειρεί πλέον να θέσει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν κομματικά στελέχη την χθεσινή παρέμβαση του Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος έθεσε με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της επιδιωκόμενης αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισείοντας ως απειλή (κατ’ άλλους ως οδυνηρό ενδεχόμενο), την πιθανή ομηρεία του από «μνημονιακές δυνάμεις», εφόσον παραστεί ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η σοσιαλιστική πτέρυγα, σύμμαχος στα εσωκομματικά του Αλ. Τσίπρα, δια του Αλ. Μητρόπουλου έσπευσε την Τρίτη να περιγράψει το δικό της πλαίσιο για τις επιδιώξεις που θα πρέπει να έχει το κόμμα, λέγοντας ότι μόνο η αυτοδυναμία του διασφαλίζει μία δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης της κατάστασης, και τονίζοντας ότι ένα ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά του, πιθανώς και να τον οδηγήσει σε μνημονιακό μονοπάτι.
Η αναφορά αυτή του κ. Μητρόπουλου, στο πρώτο άκουσμα δεν έδειξε να ενοχλεί ιδιαιτέρως το επιτελείο του κ. Τσίπρα, αν και συνεργάτες του έλεγαν ατύπως λίγο αφότου ο βουλευτής Αττικής μίλησε στον ΒΗΜΑ Fm, ότι «τράβηξε την λογική της επιδίωξης για αυτοδυναμία στα άκρα».
Δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και Plan B
Ο βουλευτής και μέλος της ΠΓ του κόμματος τόνισε μεταξύ των άλλων: «με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από μνημονιακές ή παραμνημονιακές, φιλομνημονιακές δυνάμεις που μόνο τέτοιες υπάρχουν από δεξιά στην πλειοψηφία τους. Εάν δεν υπάρξει, επαναλαμβάνω, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορεί να τεθεί άμεσα το θέμα διαγραφής του χρέους. Δεν είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο; Μπορεί να πάει έτσι η πατρίδα; Μπορούμε να λέμε στους Έλληνες ότι έχουμε success story;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε, δίνοντας και ένα επιπλέον δείγμα των επιδιώξεων της προεδρικής πλειοψηφίας ως προς το (ρεαλιστικό) πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα επιχειρηθεί: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική. Είναι πολύ πιθανό. Δεν το λέω σίγουρο, γιατί είμαι μετρημένος. Μια κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν ενημερωμένο λαό, (θα μιλήσει) όχι για μονομερείς κινήσεις, γιατί δεν υπάρχουν, όχι για plan B, γιατί δεν υπάρχει, όχι για μονομερή διαγραφή χρέους, αλλά για επιθετική διαπραγμάτευση, επειδή το πρόγραμμα των δύο μνημονίων συν ένα μισό δεν οδηγεί πουθενά, αλλά σ’ αυτό που λέμε φτωχογόνα ανάπτυξη, όπως λέμε στο χωριό μου. Πρέπει μια ισχυρή κυβέρνηση να το θέσει αυτό.»
Την ίδια στιγμή, στον απόηχο του αμφίσημου μηνύματος του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος μέσω twitter επανήλθε στις αρχές της εβδομάδας προτείνοντας «συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά και συμφωνία-«πακέτο» για ΠτΔ, ακριβή χρόνο εκλογών και απομείωση τουχρέους», το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Καλύβης σημείωσε ότι «όλη αυτή η φιλολογία περί συναίνεσης δεν έχει βάση. Υπάρχει μια διαβάθμιση καταστάσεων. Είναι άλλο η δυνατότητα συζήτησης, άλλο η συνεννόηση σε διάφορα ζητήματα, άλλο η συναίνεση μερικού ή γενικού χαρακτήρα και άλλο η συνεργασία ή οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα» και συμπλήρωσε: «Σήμερα με ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν υπάρχει καν η δυνατότητα συζήτησης ακόμη και μέσα στη Βουλή. Όπως είναι τα πράγματα υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στα πιο κρίσιμα ζητήματα, υπάρχουν πλήρως ανταγωνιστικές επιλογές: μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη της κυβέρνησης, προοδευτική και αντιμνημονιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τους αγώνες και τις άμεσες εκλογές».