Τον Σταύρο Θεοδωράκη υποδέχτηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα, με βασικό θέμα τις πολιτικές εξελίξεις. Στις δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει το τζόκερ σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» και κάλεσε όσους διεκδικούν την εξουσία να «τολμήσουν να συνεννοηθούν».

Η δήλωση του Στ. Θεοδωράκη έχει ως εξής: «Είπα στον Πρωθυπουργό ότι η χώρα και η κοινωνία πρέπει να σταματήσει να παίζει κάθε πρωί Τζόκερ με την Προεδρική εκλογή, ένας βουλευτής να προστίθεται σήμερα στους 180 και αύριο να αφαιρείται και να πηγαίνει στους 120. Αυτή η αστάθεια πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να τολμήσουν οι άνθρωποι που διεκδικούν την εξουσία, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας, να συνεννοηθούν και με αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρεθεί μια λύση. Το Ποτάμι υποστηρίζει την εκλογή από αυτή τη Βουλή ενός ισχυρού Προέδρου. Και αυτό θα είναι ένα καλό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, για τους εταίρους μας, για τους συμμάχους μας ότι εδώ υπάρχει και συνεννόηση. Και από εκεί και πέρα βέβαια, να δούμε όλα τα πράγματα που θα πρέπει να συνοδεύουν μια νέα διακυβέρνηση. Δηλαδή: ένα νέο Σύνταγμα, όπου θα αλλάξει και η ασυλία των πολιτικών, ένας νέος εκλογικός νόμος, για να κλείσουν αυτές οι μεγάλες περιφέρειες, να γίνουν μικρότερες, ώστε να βγαίνουν πιο απλοί άνθρωποι και όχι οι γνωστοί και πλούσιοι, να υπάρχει μια πατριωτική λύση για το χρέος και να συμφωνήσουμε- αυτό τουλάχιστον πιστεύει το Ποτάμι- για μια εκλογική διαδικασία στα τέλη του επόμενου Νοέμβρη. Σε ένα χρόνο περίπου, δηλαδή.»

Ερωτηθείς τι του απάντησε στις προτάσεις του, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «Ο Πρωθυπουργός επιμένει βέβαια ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016. Συμφωνεί μαζί μου ότι πρέπει να βγούμε δυναμικά και να μιλήσουμε για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, είναι γνωστό αυτό, ότι οι απόψεις του Ποταμιού για αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν γίνει δεκτές από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος. Θα ξεκινήσει κάποια στιγμή αυτή η διαδικασία. Εμείς δεν έχουμε βουλευτές για να επιβάλουμε την αρχή αυτής της διαδικασίας αλλά νομίζω ότι έχει αποφασίσει το πολιτικό σύστημα να ξεκινήσει αυτή την ιστορία με το Σύνταγμα και όντως τους επόμενους μήνες να οριστεί ως Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί τα ζητήματα του Συντάγματος επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Δηλαδή, το να μην μπορούν οι υπουργοί να συνεχίσουν να έχουν ασυλία εξαρτάται από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κι αυτό πρέπει να γίνει. Και δεν πρέπει να γίνει το 2020, πρέπει να γίνει σήμερα.»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι πρέπει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα «και το είπα και στον Πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να είναι είδηση η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, πρέπει να είναι συνεχείς. Η λέξη «συζητάμε» και η λέξη, αν θέλετε, και «συμβιβαζόμαστε» πρέπει να μπει στο πολιτικό λεξιλόγιο. Δεν μπορεί να προχωρήσει ο καθένας μόνος του. Εμείς όχι, δεν θέτουμε συγκεκριμένο πλαίσιο στις συναντήσεις μας. Εμείς, όπως και την προηγούμενη φορά, όπως και τώρα και όπως και με τον Πρωθυπουργό, θέλουμε να γίνονται αυτές οι συναντήσεις και ο καθένας σε αυτή τη συνάντηση να θέτει αυτά που θεωρεί προτεραιότητά του. Το Ποτάμι έχει ατζέντα. Έχει ατζέντα και θέλει να τη συζητήσει και με τον κ. Τσίπρα αλλά το τι ακριβώς θα συζητήσουμε, εξαρτάται κι από τη διάθεση της άλλης πλευράς.»

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γιώργος Μαυρωτάς, η υπεύθυνη του τομέα ΜΜΕ Οντίν Λιναρδάτου, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου Λίνα Παπαδάκη και ο υπεύθυνος του Τομέα Ανθρώπινων και Πολιτικών Δικαιωμάτων Γιώργος Ν. Πολίτης.