Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο κύμα μεταρρυθμίσεων με αιχμή του δόρατος τη μείωση του χρέους.

«Ο κ. Σαμαράς, με το σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, επιβεβαιώνει την απόλυτη πίστη του στις μνημονιακές πολιτικές», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε σχόλιό του και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι στο θέμα του χρέους «παίρνει οριστικό διαζύγιο από την υπόθεση της διαπραγμάτευσης».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τον κ. Σαμαρά γιατί «υπεραμύνεται των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» που οδήγησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην χωρίς προηγούμενο συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και έχουν αποκλείσει ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας από την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της υγείας και της εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας με προκλητικότητα πως όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει εδώ και τριάντα χρόνια». Σημειώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός επιχαίρει για τα σημάδια ανάκαμψης, υπερασπιζόμενος την πολιτική της ύφεσης που οδήγησε στη απώλεια του ενός τέταρτου του εισοδήματος της χώρας την τελευταία εξαετία.
Παράλληλα επισημαίνει ότι «για τον κ. Σαμαρά και τους ακραίους νεοφιλελευθέρους, οι πολιτικές που εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, που έφεραν τα λουκέτα στην αγορά και οδηγούν τους νέους στη μετανάστευση είναι οι αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» για να εμπεδωθεί το καθεστώς του μνημονίου».

Σε άλλα σημεία του άρθρου του, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, -χωρίς να τον κατονομάζει- τον oποίο κατηγορεί για πολιτικές «που θα επιστρέψουν τη χώρα στα ελλείμματα».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι «όποιος διακηρύσσει ότι το χρέος μας είναι ‘μη βιώσιμο’, δεν πηγαίνει σε ‘νέα διαπραγμάτευση’. Λέει στις αγορές να μην τον δανείζουν! Και πηγαίνει σε νέο αναγκαστικό δανεισμό, με νέους επαχθείς όρους!

» Όποιος επιστρέφει τη χώρα στα ελλείμματα – που με τόσο κόπο ξεπεράσαμε – δεν ‘χτυπά τη λιτότητα’. Αναγκάζεται να δανειστεί από εκείνους τους οποίους… ‘εκβιάζει’ να του κόψουν το χρέος.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ακόμη πως για την πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμες παράμετροι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να προχωρήσει απρόσκοπτα η Συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά.

Δήλωση Βενιζέλου

Με αφορμή το άρθρο του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επαναλαμβάνει, από την πλευρά του, ότι «το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, είναι ο εγγυητής όχι απλά της κυβερνητικής αλλά της εθνικής σταθερότητας και θα ασκήσει με συνέπεια το καθήκον του αυτό».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται και στο λάθος που έγινε στο ζήτημα των 100 δόσεων σημειώνοντας πως «κανένας εσφαλμένος χειρισμός επικοινωνιακός ή κοινοβουλευτικός, που βλάπτει παροδικά την εικόνα της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, δεν κρύβει την ουσία: οι εκατό δόσεις είναι πραγματικότητα».

«Η επιστροφή στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια είναι πραγματικότητα, που έχει σταδιακά θετική επιρροή στις επενδύσεις, την απασχόληση, το εισόδημα, το κλίμα, τις ευκαιρίες» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει:

«Η χώρα χρειάζεται εθνικό χρόνο για να ολοκληρωθεί το σχέδιο εξόδου από την κρίση και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αν κάποιοι θελήσουν να οδηγήσουν τον τόπο στην αβεβαιότητα, στο λαό εναπόκειται να εγγυηθεί τη δική του μοίρα».