Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μάριο Ντράγκι, τον Ολι Ρεν, τον Γεργκ Ασμουσεν, το ΔΝΤ και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί πλέον και με το Σίτι του Λονδίνου… Αν το ΔΝΤ και η Ουάσιγκτον είχαν χαρακτηριστεί από τον Αλ. Τσίπρα «η κοιλιά του κήτους», το Σίτι, ως η καρδιά του καπιταλισμού και το κέντρο διακίνησης κεφαλαίων πάσης φύσεως, αποτελεί ίσως το τελευταίο ταμπού που καταρρίπτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι επαφές και οι τραπεζίτες


Οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες του Σίτι έχουν οργανωθεί με μεγάλη προσοχή και αμφότερες οι πλευρές επεδίωξαν με κάθε τρόπο να κρατηθεί μυστική μια επικείμενη συνάντηση, η οποία πιθανώς να αποδειχθεί κομβική για εξελίξεις σε πολλά πεδία: αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τους Γ. Σταθάκη και Ι. Μηλιό θα βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα στις 24 και 25 Νοεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει σε δύο παράλληλες, αλλά όχι άσχετες μεταξύ τους, συναντήσεις. Κάποιοι τις ερμηνεύουν ως μια ουσιαστική απόπειρα «θεσμοποίησης διαύλων επικοινωνίας» του ΣΥΡΙΖΑ με τα κέντρα λήψης κρίσιμων οικονομικών κατ’ αρχάς αποφάσεων.
Πρόκειται για δύο κλειστές εκδηλώσεις, με περιορισμένο κύκλο συμμετοχών, 10 σε καθεμιά από αυτές. Εκεί τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης για τα σχέδια του κόμματος στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο, τις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη και τις δυνατότητες επίτευξης ενός ρεαλιστικού κοινού παρονομαστή σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει. Οπως μάλιστα σημειώνεται από πηγές που έχουν μια πρώτη εικόνα για τον χαρακτήρα των συναντήσεων, «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και οι συζητήσεις προχωρούν συνήθως σε βάθος σε τέτοιου είδους περιστάσεις».
Η σύνθεση του ακροατηρίου αποφασίστηκε έπειτα από αυστηρή διαδικασία επιλογής. Ενα μέρος της πρωτοβουλίας για τις συναντήσεις έχει αναληφθεί από την Greek Bankers Association του Λονδίνου, η οποία θέλησε να διαφυλάξει συνθήκες άκρας μυστικότητας και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων να μην υπερβεί τους 20, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.
Κατά πρόσωπο με το κεφάλαιο


Παρόντες στις συναντήσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός εκπρόσωποι όλων των ελληνικών τραπεζών στη βρετανική πρωτεύουσα και αφετέρου τα ελληνικά desks των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, hedge funds κ.τ.λ. που κατέχουν μεγάλα ομολογιακά χαρτοφυλάκια και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΟΝΕ εν γένει. Μεταξύ αυτών οι Goldman Sachs, JP Morgan, Nomura, Merrill Lynch, αλλά ενδεχομένως και εκπρόσωποι του εφοπλιστικού λόμπι του Λονδίνου.
Πέραν αυτού, πηγές από τη βρετανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι κατά την παραμονή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο θα υπάρξει και μια συνάντηση με τον Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της London School of Economics.
Ο καθηγητής Φέδερστοουν συμπεριλαμβανόταν στον κύκλο συνεργατών του Γ. Παπανδρέου κατά την πρώτη, δραματική περίοδο της ελληνικής κρίσης. Προσφάτως δε εξέδωσε μια μονογραφία με τίτλο «Η επίπτωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία», όπου μελετώνται οι πολιτικές που ασκήθηκαν στις δύο «μνημονιακές» χώρες, τα διαφορετικά αποτελέσματά τους και οι λόγοι για τους οποίους παρουσιάστηκαν οι αποκλίσεις.
Οι επικείμενες συναντήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο δεν έρχονται αιφνιδιαστικά ούτε χωρίς προετοιμασία. Σχετίζονται δε ευθέως με το επενδυτικό status της χώρας, η οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets), όμως με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλες όμορες οικονομίες, όπου οι αβεβαιότητες και οι απειλές δραματικής αστάθειας είναι πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον


Συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος και κατά κύριο λόγο οι Ι. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Ι. Μηλιός είχαν τους προηγούμενους μήνες επανειλημμένες επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών, hedge funds κ.τ.λ. Μία από τις πρόσφατες συναντήσεις ήταν αυτή με τους εκπροσώπους του Discovery Capital, ενός αμερικανικού hedge fund με «βαρύ» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο. Το αμερικανικό ενδιαφέρον και οι διερευνητικές εξορμήσεις στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια (ειδικότερα όσων έχουν μακροχρόνιο επενδυτικό σχεδιασμό και στρατηγική) σχετίζονται με την κλιμακούμενη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη. Εκεί εντοπίζεται το σημείο τομής με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρουν πρόσωπα που συμμετέχουν στους κύκλους αυτών των επαφών, οι εκπρόσωποι των επενδυτικών τραπεζών και hedge funds δηλώνουν ότι «από την Ευρώπη ακούμε τελευταία μόνο οχλοβοή και δεν βλέπουμε καμία ενέργεια»…


Ο Αλ. Τσίπρας αναζητεί συμμαχίες
Διεύρυνση κι όποιος αντέξει…

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στη Μαδρίτη, στο ιδρυτικό συνέδριο του Podemos, του κόμματος που αναδείχθηκε από την κρίση και που στην Κουμουνδούρου θεωρούν δυνάμει σύμμαχο.
Οι ευρωπαϊκές συμμαχίες φαίνεται ότι είναι ομαλότερο πεδίο δράσης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αποφασίσει να δώσει –εφόσον χρειαστεί –σκληρή μάχη στο εσωκομματικό πεδίο όσον αφορά τη «διεύρυνση». Η ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ξεκάθαρη ως προς την απόφασή του να προχωρήσει παρακάμπτοντας ή και αγνοώντας εσωκομματικές αντιδράσεις. Περιέγραψε το πλαίσιο λέγοντας ότι πρέπει «να πατήσουμε γερά στο θεμέλιο που πάντα υπολόγιζε η Αριστερά στη στρατηγική και στην τακτική της: στην πολιτική της διεύρυνσης της επιρροής μας, στην πολιτική των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Χωρίς επιπολαιότητες αλλά και χωρίς φοβίες. Με σεβασμό στις αξίες μας αλλά και στις αξίες όσων βρίσκονται δίπλα μας». Παραπέμποντας δε στον Λένιν είπε πως «υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει νέο προσκλητήριο συνεργασίας, χαλαρώνοντας ακόμη και τα κριτήρια μιας τέτοιας συμπόρευσης. Κομβικό σημείο είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου «όποιος ψηφίσει δεν μπορεί να ελπίζει σε συνεργασία», σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Υπό την έννοια αυτή, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να ανοίξει τις πόρτες του ακόμη και σε κάποιους «μετανοημένους» μνημονιακούς της δεύτερης περιόδου, αν κρίνει ότι εξυπηρετούνται οι εκλογικοί σκοποί του. Η τακτική αυτή έχει εξασφαλίσει τη μερική ανοχή της Αριστερής Πλατφόρμας, όχι όμως και μικρότερων πάλαι ποτέ συνιστωσών που αντιδρούν. Στο πεδίο αυτό ο κ. Τσίπρας εκτιμάται πως, εφόσον κρίνει ότι απαιτείται κάτι τέτοιο, θα θέσει όλους τους διαφωνούντες ενώπιον διλημμάτων και επιλογών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ