Πολιτικές επιπλοκές που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκυμονεί η δίκη για τη Χρυσή Αυγή που ξεκινά στις αρχές του έτους. Πρώτα απ’ όλα, εφόσον δεν υπάρξουν απρόσμενα γεγονότα ή ανατροπές στην υπόθεση, η δίκη προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Σχεδόν ταυτόχρονα δηλαδή με τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και έναν μήνα πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές, εφόσον η διαδικασία αυτή δεν καρποφορήσει. Επιπροσθέτως, στα τέλη Φεβρουαρίου αποφυλακίζονται ο Ν. Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του Χρ. Παππάς και Ι. Λαγός που συμπληρώνουν το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού. Για τα δεδομένα αυτά η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση.
Οι πιθανές ημερομηνίες


Και το μήνυμα είναι σαφές: αν η κυβέρνηση επιθυμεί να μην επηρεαστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και οι πιθανές πρόωρες εκλογές, από τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τότε θα πρέπει να επισπεύσει τις κινήσεις της.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» από ανώτατες δικαστικές πηγές, η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις 10 Φεβρουαρίου. Παρότι ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε ήδη την πρότασή του στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών για να εκδώσει το σχετικό βούλευμα, θεωρείται απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να πραγματοποιηθεί η κλήρωση της σύνθεσης του δικαστηρίου ως τις 10 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η δίκη έναν μήνα μετά (απαιτούνται τουλάχιστον 30 ημέρες για να επιδοθούν οι κλητεύσεις στους εκατοντάδες μάρτυρες της υπόθεσης με τους 68 κατηγορουμένους). Εφόσον λοιπόν η κλήρωση της σύνθεσης του δικαστηρίου πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου, τότε η δίκη θα ξεκινήσει περί τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ξεκινά και η διαδικασία εκλογής Προέδρου. Αυτό από μόνο του το γεγονός δημιουργεί έτσι κι αλλιώς προβλήματα στην κυβέρνηση, καθώς από την έναρξη της δίκης και μετά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αποκτά και πάλι δημόσιο βήμα. Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δίκη να διεξαχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο θα είναι δημόσια και ως εκ τούτου οι κατηγορούμενοι είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία. Αν μάλιστα η χώρα εισέρχεται αιφνιδίως σε προεκλογική περίοδο, τότε είναι βέβαιο ότι θα μετατρέψουν το δικαστήριο σε προεκλογικό μπαλκόνι! Αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη που θα προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι η αποφυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι 18 μήνες προσωρινής κράτησης των Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Ι. Λαγού που προφυλακίστηκαν πρώτοι, συμπληρώνονται στις 28 Μαρτίου. Ομως, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση ανώτατοι δικαστικοί, θα πρέπει να αποφυλακιστούν τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα, για να έχουν το δικαίωμα οι αρμόδιοι εισαγγελείς να τους επιβάλουν με την αποφυλάκισή τους περιοριστικούς όρους.Είναι περιττό να αναλυθεί ακόμη και στους αδαείς στην πολιτική τι σημαίνει για τα κόμματα και ειδικά για τη ΝΔ να αποφυλακιστεί ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής τις ημέρες που θα κορυφώνεται η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο αν η διαδικασία ναυαγήσει και προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση που έχει ήδη δημόσια δηλώσει ότι θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για τη διαδικασία αυτή, κάνει τώρα δεύτερες σκέψεις.
«Η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει»


Το μήνυμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης άλλωστε είναι σαφές: Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνουν έγκλειστοι όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου, αλλά και οι πιθανές πρόωρες εκλογές, τότε η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επισπευσθεί τουλάχιστον για έναν μήνα.
Και όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, αν η διαδικασία εκλογής ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου, τότε ακόμη και στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα παραμείνουν προφυλακισμένοι ως και την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τρεις πρώτοι τουλάχιστον που προφυλακίστηκαν θα αποφυλακιστούν στη χειρότερη δυνατή στιγμή, τουλάχιστον για τα κόμματα που διεκδικούν και προσεγγίζουν τους ψηφοφόρους της. Στις πιέσεις λοιπόν που ασκούν στην κυβέρνηση οι ίδιοι οι βουλευτές της για επίσπευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα και το πολιτικό σκηνικό, προστίθενται τώρα και οι προειδοποιήσεις των δικαστών για τις αποφυλακίσεις που έρχονται…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ