Για την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων μίλησε, στην Ουάσιγκτον, ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών ΕΕ και ΗΠΑ.

Μιλώντας για τα κύρια σημεία-συμπεράσματα των συνομιλιών, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στις συμφωνίες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές «εμβάθυνσης της συνεργασίας» ΕΕ-ΗΠΑ.

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Αβραμόπουλος είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ και Τζε Τζόνσον, αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε στο εξωτερικό ως Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι και εταίροι. Μοιραζόμαστε τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες: την ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία».

«Η κοινή σημερινή μας συνάντηση εδώ είναι ένα άλλο συγκεκριμένο παράδειγμα πως μαζί μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση και υπεράσπιση των κοινών αξιών μας. Περιττό να πούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πολύ πλούσιες και αντανακλούν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας μας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η συνάντησή μας σήμερα το πρωί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ και την ομάδα του ήταν πολύ παραγωγική. Επίσης, είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζε Τζόνσον, που βοήθησαν για να έχει επιτυχία η σημερινή συνάντηση» ανέφερε.

«Σήμερα, συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – ΗΠΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, για τις οποίες σκοπεύουμε να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα δύο κύρια θέματα στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων της ατζέντας μας ήταν το φαινόμενο των ξένων μαχητών και του οργανωμένου εγκλήματος, δύο φλέγοντα ζητήματα στην Ευρώπη και την Αμερική» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας εκτείνεται σε τομείς, όπως: η ασφάλεια, η ανταλλαγή πληροφοριών, η διαχείριση των συνόρων και η πολιτική θεωρήσεων. Κοιτάξαμε πώς μπορούμε καλύτερα να ανταλλάζουμε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της Europol και να δούμε πώς αντίστοιχες υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μπορούν να συνεργάζονται και να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία ακόμη πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στις ΗΠΑ και ειδικά όσων ζητούν μια πιο περιοριστική προσέγγιση προς το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες αυτές. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι αρμόδιες αρχές θα δώσουν μια χειροπιαστή απάντηση ανάλογη προς το θέμα, που δεν θα εμποδίζει τα ταξίδια των καλόπιστων ταξιδιωτών. Ελπίζω, επίσης, ότι η κοινή μας εργασία σχετικά με τη διεύρυνση του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν θα επηρεαστεί και ότι θα επιτύχουμε σύντομα την πλήρη αμοιβαιότητα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Πλήρης αμοιβαιότητα των θεωρήσεων θα πρέπει να γίνει ένα απτό παράδειγμα το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας» συμπλήρωσε.

Θέματα Δικαιοσύνης

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της απουσίας της Επιτρόπου Δικαιοσύνης Βέρα Γιουρόβα, συζήτησε επίσης με τους Αμερικανούς συναδέλφους του μια σειρά από θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

«Επικεντρωθήκαμε κυρίως σε θέματα προστασίας δεδομένων και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη ‘συμφωνία-ομπρέλα’» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επιτευχθεί πρόοδος» κατά τη σημερινή συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αναφορά έκανε και σε επιμέρους ζητήματα του τομέα της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις συνομιλίες που διεξάγονται με τις ΗΠΑ, καθώς και για τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την «αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση» του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε ότι άλλα θέματα, όπως τα ναρκωτικά, η μετανάστευση, αποτελεσματικότεροι συνοριακοί έλεγχοι ή τα δικαιώματα των θυμάτων «απαιτούν επίσης την προσοχή μας και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων μας στο μέλλον».

Συμπλήρωσε, δε, ότι προσβλέπει σε μια «στενή και εποικοδομητική σχέση» με τους αμερικανούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, αναμένοντας μαζί με την επίτροπο Βέρα Γιουρόβα να καλωσορίσουν τους αμερικανούς συναδέλφους τους στην επόμενη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ, στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις αρχές της επόμενης χρονιάς.