«Ξεχάστε τις εκλογές. Η χώρα είναι σε κρίσιμη καμπή και βρισκόμαστε εν μέσω μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και επικρατεί αισιοδοξία πως θα ολοκληρωθεί ομαλά η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Κεντρική εκτίμηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά τις δυσκολίες που έχουν οι συνομιλίες με την τρόικα, είναι ότι δεν υπάρξει εμπλοκή, ενώ εξελίσσεται και έντονο παρασκήνιο με επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από την ελληνική πλευρά.

Ήδη, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος», ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι σε ανοικτή γραμμή με τους κεντρικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και φέρεται να έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ όσο και με το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, στα πλαίσια της συμφωνίας για την Πιστωτική Γραμμή, την οποία θα ζητήσει η ελληνική πλευρά με την επιστολή της στον ESM (όπως προβλέπεται). Σε αυτή την επιστολή που θα σταλεί τις επόμενες ώρες, ίσως και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάζει και το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία (10-15 παρεμβάσεις) για το 2015. Επίσης στο κείμενο θα περιληφθούν όσες δράσεις δεν έχουν υλοποιηθεί (παρότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί) αλλά θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα με τη μορφή των περικοπών.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς ώστε να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, ώστε η ελληνική πλευρά να έχει τελειώσει με όσα έχει συμφωνήσει.

Αν και γενικότερα υπάρχει ένα κλίμα έντασης με την τρόικα, αυτό δεν αναγνωρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ακόμα και η διαρροή του mail με τα 19 σημεία «ήταν σικέ» και ανέφεραν ότι οι τροϊκανοί υπερβάλλουν ως συνήθως.

Ο Πρωθυπουργός με τις συνομιλίες που έχει κάνει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιεστεί περαιτέρω και η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει την ανάγκη να αναγνωρίσουν οι πιστωτές την πραγματικότητα στη χώρα.

Η έλευση της τρόικας είναι ζήτημα των επόμενων εικοσιτετραώρων και πιθανότατα αυτό θα γίνει είτε το Σάββατο είτε το αργότερο τη Δευτέρα και η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 8 Δεκεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup ή έστω λίγες μέρες αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση είναι κάθετα αρνητική σε κάθε σενάριο περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, αύξηση ορίου λήψης σύνταξης (από 4.500 στα 5.000 ένσημα) κλπ, καθώς η τρόικα ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισεκ. ευρώ για το 2015 και η ελληνική πλευρά θα προτάξει αλλαγές διοικητικού επιπέδου για εξοικονομήσεις, όπως συγχωνεύσεις ταμείων. Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών, αλλά είναι κάθετα αντίθετη στη μεταβολή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.