«Εχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες». Αυτή είναι η δήλωση προς «Το Βήμα», ανώτατης στρατιωτικής πηγής, ως απάντηση στον Τούρκο αρχηγό Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, την Κυριακή μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ότι η Αγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Τούρκου ναύαρχου, θεωρώντας την ως «άνευ περιεχομένου» λέγοντας απλώς ότι συμφωνούν απόλυτα με τις εκτιμήσεις της ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσθέτοντας ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς την τουρκική κοινή γνώμη.

Οσον αφορά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων η ίδια ανωτάτη στρατιωτική πηγή ξεκαθάρισε ότι τα γενικά επιτελεία δεν προτίθενται να πάρουν αυξημένα μέτρα, την ώρα που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, έτοιμες να εφαρμόσουν κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση αυτοάμυνας και πρόκλησης. Ήδη οι τουρκικές κινήσεις όχι μόνον στη Νοτιοανατολική Μεσόγεια, αλλά και στο Αιγαίο παρακολουθούνται, όπως άλλωστε πάντοτε συμβαίνει, , προσεκτικά από το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και από τα συστήματα αεράμυνας, βεβαιώνει η ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Πάντως οι επιτελείς στην Αθήνα δεν αποδίδουν και τόση σημασία στις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου, οι οποίες έγιναν μετά από την ερώτηση τι θα κάνει εάν τα πλοία που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ (δηλαδήτο Μπαρμπαρός, δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο) δεχθούν επιθέσεις από ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά.. Δεν περίμεναν να δώσει άλλη απάντηση από αυτήν που έδωσε. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται αλλού:

Η Αγκυρα επιχειρεί για άλλη μία φορά να στήσει σκηνικό… Ιμίων, (τότε που ζήτησε να κατέβουν όλες οι σημαίες) με την απαίτησή της για καθολικό πάγωμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ως αντάλλαγμα να αποσύρει το Μπαρμπαρός από τα θαλάσσια οικόπεδα της Μεγαλονήσου.

Και τούτο γίνεται μετά το κοινόν ανακοινωθέν Ελλάδος- Κύπρου- Αιγύπτου που την καλεί να απέχει από κάθε ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σταματήσει τις σεισμογραφικές έρευνες που διεξάγει στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Η Αθήνα και η Λευκωσία περίμεναν κάποια τουρκική αντίδραση και απορρίπτουν χωρίς καν να τη συζητήσουν την πρόταση για καθολικό πάγωμα των ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου.

Αλλωστε η Αγκυρα επιμένει σ΄αυτήν την τακτική της αμοιβαίας αποχής. Το επανέλαβε τις προάλλες και για το Αιγαίο, προτείνονταν να μην εισέρχονται ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά αεροσκάφη σε…αμφισβητούμενες περιοχές, το έκανε, όπως αναφέραμε παραπάνω και στην περίπτωση των Ιμίων επιχειρώντας να δημιουργήσει γρκίζες ζώνες. Μια τακτική την οποία πολλές φορές οι ελληνικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν (σε διεθνή φόρα, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ότι δηλαδή η στρατηγική της Αγκυρας περικλείεται στη φράση: «Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου!»

Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου σ΄ένα άψογο συντονισμό ενεργειών ετοιμάζουν νέα τριμερή σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Ισραήλ βγήκε ο Τούρκος αρχηγός του Ναυτικού να πει ότι διαθέτει 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο προσωπικό, ωσάν αυτά να ήταν άγνωστα στους έλληνες επιτελείς.

Όπως άγνωστα δεν είναι και τα δεκάδες πολεμικά πλοία καμιά δεκαριά χωρών (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ,ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ισπανία, η Βρετανία, το Πακιστάν) που πλέουν στην περιοχή. Αυτά τα πλοία προσκάλεσε να μετέχουν και σε άσκηση ο Τούρκος ναύαρχος που αρχίζει τη Δευτέρα. Πρόκειται για άσκηση «προσκλήσεως όσων πλοίων βρίσκονται στην περιοχή», όπως εκτιμούν οι επιτελείς στο Πεντάγωνο, χωρίς να υπάρξει καμιά ανησυχία.

Αλλά η προκλητική του στάση συνεχίστηκε λέγοντας ότι το Μπαρμπαρός που «εισέβαλε» στην κυπριακή ΑΟΖΙ, δήθεν μετά από πρόσκληση του ψευδοκράτους, ενός μορφώματος που δεν αναγνωρίζει κανένας στον πλανήτη, το συνοδεύουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στην Αθήνα και στη Λευκωσία γνωρίζουν ακριβώς τη θέση τους.Η μία παρακολουθεί το Μπαρμπαρός σε απόσταση 9 χιλιομέτρων και η άλλη την γεώτρηση που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.