από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Δ. Δασκαλόπουλος: Ενας πρόεδρος του ΣΕΒ στο δουκάτο της φοροαποφυγής

Πώς από κατήγορος των φοροφυγάδων χρησιμοποιεί έναν δαίδαλο εταιρειών στο Λουξεμβούργο για να πληρώνει λιγότερους φόρους - Παρότι επιβεβαιώνει το δημοσίευμα απειλεί με αγωγές ο κ. Δασκαλόπουλος - Η απάντηση του Βήματος στην απολογητική ανακοίνωση του πρώην προέδρου του ΣΕΒ
Δ. Δασκαλόπουλος: Ενας πρόεδρος του ΣΕΒ στο δουκάτο της φοροαποφυγής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη για τις μυστικές φορολογικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου για διεθνείς επιχειρήσεις δεν ήταν ό,τι πιο ευχάριστο για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προκάλεσαν τριγμούς στην καρέκλα του πρώην - επί 20ετία - πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ο οποίος, αν μη τι άλλο, γνώριζε πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί που είχαν στηθεί στη χώρα του για την προσέλκυση εταιρειών και κεφαλαίων.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον απόηχο των αποκαλύψεων ξεκίνησαν από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να ευθυγραμμιστεί το Λουξεμβούργο στα διεθνή φορολογικά πρότυπα, προχώρησαν στον δανό υπουργό Φορολόγησης Μπένι Ενγκελμπρεχτ, ο οποίος είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι η υπόθεση των φορολογικών συμφωνιών «μυρίζει παράνομη κρατική ενίσχυση», και έφτασαν έως και τη μακρινή Αυστραλία. Εκεί ο επίτροπος Φορολογικών Υποθέσεων κάλεσε όλα τα συνεργαζόμενα κράτη να ερευνήσουν από κοινού τα έγγραφα των μυστικών συμφωνιών.

«Το Βήμα» και «Τα Νέα» σε συνεργασία με το ICIJ και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη φέρνουν στο φως τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου. Μέσα από την ανάλυση εκατοντάδων μυστικών συμφωνιών που έχει συνάψει το Μεγάλο Δουκάτο φωτίζονται οι τρόποι με τους οποίους οι διεθνείς επιχειρήσεις γλιτώνουν φόρους εκατομμυρίων.

Στην παγκόσμια έρευνα που διήρκεσε έξι μήνες έλαβαν μέρος οι εφημερίδες «The Guardian» στη Μεγάλη Βρετανία, «Süddeutsche Zeitung» στη Γερμανία, «Le Monde» στη Γαλλία, «Politiken» στη Δανία, «Folha de Sao Paulo» στη Βραζιλία, «Asahi Shimbun» στην Ιαπωνία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NDR στη Γερμανία και πολλοί ακόμη ειδησεογραφικοί οργανισμοί.

Ποια κράτη κάνουν «διευκολύνσεις»
Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2014. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια εκφωνεί τον εναρκτήριο λόγο στο 3ο Φόρουμ Ευρωπαϊκού Ανταγωνισμού. «Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός είναι αντίθετος με τις αρχές της ενιαίας αγοράς, ακόμη και υπό την παρούσα κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της.

Ενας περιορισμένος αριθμός εταιρειών κατορθώνουν να αποφεύγουν να πληρώνουν το μερίδιό τους σε φόρους προσεγγίζοντας συγκεκριμένες χώρες και μετατοπίζοντας τα κέρδη τους εκεί... Τους τελευταίους μήνες αποστέλλουμε αιτήματα για πληροφορίες σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη, για τα οποία διατηρούμε αμφιβολίες όσον αφορά πτυχές του νομικού πλαισίου τους ή των διοικητικών πρακτικών τους».

Ανάμεσα στις χώρες-μέλη στις οποίες αναφερόταν γενικά και αόριστα ο Αλμούνια στον λόγο του στο Φόρουμ ήταν και το Λουξεμβούργο: από τον Ιούνιο του 2013 η Κομισιόν είχε αποστείλει αίτημα πληροφοριών για τις αποφάσεις - ή συμφωνίες - για τη φορολογική αντιμετώπιση διεθνών εταιρειών και για τις πρακτικές που ακολουθούνταν σε αυτές.
Το Λουξεμβούργο έδωσε μια πρώτη γενική απάντηση στις 17 Ιουλίου, ενώ ακόμη ήταν πρωθυπουργός ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξι μήνες μετά, ενώ ο Γιούνκερ είχε αποχωρήσει, το Μεγάλο Δουκάτο παρείχε στην Κομισιόν 22 φορολογικές συμφωνίες, τα ονόματα όμως των επιχειρήσεων είχαν απαλειφθεί από τα έγγραφα. Στη συνέχεια η Κομισιόν ειδοποίησε το Λουξεμβούργο ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν της παρείχε στοιχεία, ως όφειλε.

Πριν από έναν μήνα ο απερχόμενος επίτροπος Ανταγωνισμού δήλωσε σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας του ICIJ ότι κάποιες  δυσκολίες που προέβαλλε το Λουξεμβούργο «έχουν ξεπεραστεί», πηγές όμως από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού επισημαίνουν ότι η διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει παγώσει, αφού ακόμη δεν έχει δοθεί το σύνολο των πληροφοριών που ζήτησαν για τις εταιρείες Amazon και Fiat από το Λουξεμβούργο. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν στο ICIJ φαίνεται ότι μόνο μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες παγκοσμίως λογιστικές εταιρείες, η PricewaterhouseCoopers (PwC), είχε μεσολαβήσει για 548 συμφωνίες με 343 επιχειρήσεις από το 2002 έως το 2010 - με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά την περίοδο από το 2008 και μετά. Ανάμεσά τους και εννέα με ελληνικό ενδιαφέρον.

Η κυβέρνηση Καραμανλή
Αθήνα, 25 Αυγούστου 2008. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Δημήτρης Δασκαλόπουλος συναντάται με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ηδη είχε μαθευτεί η απόφαση για την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα μερίσματα, καθώς και αύξηση της προκαταβολής φόρου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε: «Οι φόροι είναι ακόµη σε στάδιο σκέψης και σχεδιασµού. Θα δώσουµε τις προτάσεις µας για τη σωστή εφαρµογή τους. Για εµάς πρώτα απ' όλα δεν πρέπει να αντιµετωπίζουµε έκτακτες καταστάσεις µε µόνιµους φόρους και, δεύτερον, στα σύγχρονα κράτη οι φόροι είναι χαµηλοί και όλοι - µα όλοι - τους πληρώνουν κατά το µέτρο των δυνατοτήτων τους». Λίγες ημέρες μετά, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Δασκαλόπουλος ανάφερε ότι ο ΣΕΒ χαρακτήρισε την απόφαση για τη φορολόγηση των μερισμάτων «ιδιαίτερα ατυχή».

Από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο
Τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ με τον πρωθυπουργό δύο νέες εταιρείες έπαιρναν σάρκα και οστά: η Dinavest και η Demergon Funds, με έδρα ακριβώς στην ίδια διεύθυνση στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα οι εταιρείες εμφανίζονταν να έχουν και την ίδια εκπρόσωπο. Σκοπός της Dinavest ορίστηκε η διαχείριση κεφαλαίων της Demergon Funds. Η τελευταία, όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις εκείνης της περιόδου, διέθετε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών των οποίων η αξία προσέγγιζε τα 600 εκατ. ευρώ.
Ως μέτοχος της Dinavest εμφανιζόταν μια κυπριακή εταιρεία, η Denchevo, ενώ ως μέτοχοι της Demergon Funds ο κύριος και η κυρία Δασκαλοπούλου. Την ίδια ημέρα που δημιουργήθηκαν, στις 22 Αυγούστου 2008, συνήφθη μεταξύ της Dinavest και της Demergon συμφωνία για την αμοιβή της πρώτης για το έργο που θα προσέφερε στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων της δεύτερης.

Η κρίση χτυπάει την Ελλάδα
Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης θα συνέχιζε να απασχολεί και τις επόμενες εβδομάδες: στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 ο ΣΕΒ εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου ανάμεσα σε άλλα επισημαινόταν ότι «στο σκέλος των εσόδων πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Τους επόμενους μήνες η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα ήταν τα θέματα που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον. «Αυτό που απαιτείται τούτη την ώρα είναι ένας συναγερμός ηθικής και πολιτικής ανανέωσης» ήταν η επίσημη δήλωση του κ. Δασκαλόπουλου κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ τον Μάιο του 2009.

Από τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από το ICIJ γίνεται σαφές ότι η PwC υπέβαλε στις 29 Ιουλίου 2009 μια προτεινόμενη συμφωνία στις φορολογικές αρχές Λουξεμβούργου για λογαριασμό της Dinavest.

Σε αυτήν φαίνεται ξεκάθαρα ότι και η Dinavest και η Demergon Funds «ανήκουν στον όμιλο Damma». Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος της Damma Συμμετοχών, η οποία έχει την έδρα της στο Χαλάνδρι. Στη φορολογική συμφωνία δεν ξεκαθαριζόταν πουθενά αν στον όμιλο ανήκει και η Damma Συμμετοχών. Παρ' όλα αυτά, το όνομα της Συμμετοχών εμφανιζόταν στο παράρτημα των εγγράφων που διέρρευσαν από το Λουξεμβούργο.

Στη συμφωνία αναφερόταν ότι η Dinavest για να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης προς την Demergon επωφελείται όσον αφορά «την τεχνική, επαγγελματική και οικονομική βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους και συνεργάτες του ομίλου Damma». Που επί της ουσίας σημαίνει ότι το έργο της διαχείρισης θα πραγματοποιείτο και με τη συνδρομή των υπαλλήλων του ομίλου Damma.  

Στο παράρτημα της συμφωνίας περιγράφονται αναλυτικά οι τομείς εξειδίκευσης του προσωπικού της Damma Συμμετοχών στην Ελλάδα. Από τις περιγραφές της Dinavest και της Demergon Funds στο ίδιο παράρτημα φαίνεται ότι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να προσφέρει «βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους» είναι η Damma Συμμετοχών, η οποία, σύμφωνα με γραπτές δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου, το 2013 απασχολούσε περί τα 40 άτομα.

Οι τρόποι φορολογικής ελάφρυνσης
Η βοήθεια, όπως έγραφε η φορολογική συμφωνία μεταξύ Dinavest και λουξεμβουργιανών αρχών, λογίζεται για «φορολογικούς σκοπούς στα χέρια της Dinavest ως αποσβέσιμο άυλο περιουσιακό στοιχείο», το οποίο σημαίνει ότι η αξία αυτής της βοήθειας διαγράφεται από τα βιβλία της εταιρείας ανά έτος. Λίγο πιο κάτω αναφερόταν το εξής: «Ως συνέπεια  ο όμιλος Damma μπορεί να αναγνωρίσει ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο για φορολογικούς σκοπούς». 

Τη μέθοδο της φορολογικής ελάφρυνσης μέσω «αποσβέσιμων άυλων» πρότεινε το 2012 σε παρουσίαση για τις φορολογικές ευκαιρίες στο Λουξεμβούργο η BDO, η πέμπτη μεγαλύτερη διεθνώς λογιστική εταιρεία.

Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου αναφερόταν ότι «η ετήσια απόσβεση εκπίπτει από τη φορολόγηση και μειώνει τη φορολογική βάση της επιχείρησης». Ενα από τα σημεία που έπρεπε οπωσδήποτε να προσέξουν όσοι θα εφάρμοζαν τη μέθοδο ήταν το εξής: «Απαραίτητη είναι η επίτευξη φορολογικής συμφωνίας με τις Αρχές ώστε να διασφαλιστούν τα φορολογικά οφέλη» επισημάνθηκε στην παρουσίαση.

Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Dinavest. Η συμφωνία υποβλήθηκε από την PwC για λογαριασμό της εταιρείας στον κ. Μάριους Κολ, τον επικεφαλής του Γραφείου 6 των Φορολογικών Αρχών του Λουξεμβούργου που είναι υπεύθυνο για τη φορολόγηση των εταιρειών.

Και ενώ το συγκεκριμένο γραφείο είναι επιφορτισμένο με τα φορολογικά ζητήματα χιλιάδων εταιρειών, η έγκριση για τη συμφωνία δόθηκε μέσα στην ίδια ημέρα - και ας υπήρχαν αρκετά πολύπλοκοι υπολογισμοί που έπρεπε να ελεγχθούν από τις Αρχές. Η Dinavest ήταν η μόνη εταιρεία στο «τρίγωνο» με τις Demergon Funds και Damma Συμμετοχών η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέσεις με τον κ. Δασκαλόπουλο. Ανάμεσα στους διευθυντές της κυπριακής Denchevo, της βασικής μετόχου της Dinavest, υπάρχει το όνομα του γενικού διευθυντή της Damma Συμμετοχών κ. Παντελή Οικονόμου, ο οποίος εμφανίζεται και στο ΔΣ της Demergon. Σε ερωτήματα του ICIJ προς την Damma Συμμετοχών σχετικά με το πού παράγεται το έργο της διαχείρισης της Dinavest, καθώς και γιατί η εταιρεία έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου, ο κ. Παντελής Οικονόμου απάντησε τα εξής:

«Γνωρίζουμε την Dinavest λόγω του ότι αποτελεί έναν από τους πολλούς συνεργάτες μας διεθνώς. Η Dinavest είναι εταιρεία της οποίας η διοίκηση ασκείται στο Λουξεμβούργο, όπου και η έδρα της. Η οργάνωση που εκπροσωπείτε θα πρέπει να απευθυνθεί επισήμως απευθείας στη διοίκηση της εν λόγω εταιρείας»
.Οι υπολογισμοί
Πώς γινόταν η έκπτωση

Για να προσδιοριστούν τα ποσά με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που θα εξέπιπταν από τη φορολόγηση ακολουθήθηκαν στη φορολογική συμφωνία δύο μέθοδοι. Ο μέσος όρος τους ανήλθε σε 13,2 εκατ. ευρώ και η απόσβεση σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, από το 2009 ως το 2013, έφθανε τα 2,63 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Από τα οικονομικά στοιχεία της Dinavest για το ίδιο χρονικό διάστημα προκύπτει ότι από τα μέσα του 2008 ως και το 2012 η Dinavest δήλωσε στις Αρχές του Λουξεμβούργου συνολικά κέρδη ύψους 10,74 εκατ. ευρώ και πλήρωσε στο Μεγάλο Δουκάτο φόρους λίγο πάνω από 1,63 εκατ. ευρώ.

Η Damma Συμμετοχών, η οποία φορολογείται στην Ελλάδα, από το 2008 ως και το 2011, ενώ δηλαδή βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία με τις Αρχές του Λουξεμβούργου, παρουσιάζει στους ισολογισμούς της ζημιές που κυμαίνονται από 2,2 ως 2,7 εκατ. ευρώ ανά έτος και οι υποχρεώσεις της από φόρους ανήλθαν σε 260.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας του ICIJ εντοπίσαμε στο Λουξεμβούργο τη φορολογική έδρα της Dinavest και της Demergon Funds, στο κτίριο γραφείων της τράπεζας Societe General, η οποία παρέχει υπηρεσίες φύλαξης εγγράφων και διαχείρισης και σε άλλες εταιρείες. Δίπλα από την είσοδο υπάρχει και μια ταχυδρομική θυρίδα η οποία εξυπηρετεί πάνω από 65 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Dinavest και Demergon Funds. Κατά την επίσκεψή μας στο Μεγάλο Δουκάτο δεν εντοπίστηκε κάποιος υπεύθυνος από την Dinavest ή την κυπριακή εταιρεία μέτοχός της για να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.

Σε ανεπίσημες δηλώσεις του στέλεχος της Κομισιόν που ειδικεύεται σε θέματα φορολόγησης αναφέρει ότι στη σχετική οδηγία και σε προτάσεις που έχουν γίνει προς τα κράτη-μέλη περιλαμβάνεται και το εξής: «Αν μια εταιρεία-θυρίδα είναι "μεσάζοντας" ανάμεσα σε δύο άλλες εταιρείες, θα πρέπει να αγνοηθεί φορολογικά και να λάβει κανείς υπόψη ότι οι δύο άλλες εταιρείες έχουν απευθείας σχέση».

H απάντηση Δασκαλόπουλου και η ανταπάντηση του Βήματος

Με την απειλή της αγωγής επέλεξε να αντιδράσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο δημοσίευμα του Βήματος για την φορολογική συμφωνία εταιρείας που ανήκει στον Όμιλο Damma με τις αρχές του Λουξεμβούργου, όπως αποκαλύπτει η παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ παραχαράζει τα γεγονότα και διαστρέφει την πραγματικότητα.

Πράγματι, η διαχείριση της περιουσίας μου γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας DAMMA Συμμετοχών (DAMMA Holdings S.A.), καθώς και μέσω επενδυτικών funds στο Λουξεμβούργο.  Από τα ίδια τα στοιχεία όμως που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, δεν προκύπτει η παραμικρή παρανομία ή φοροδιαφυγή –ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Λουξεμβούργο.  Άλλωστε, η ίδια η πηγή των στοιχείων αυτών, το ICIJ, ξεκάθαρα υπογραμμίζει ότι “δεν έχει την πρόθεση να υποδείξει ή να υπονοήσει πως οι εταιρείες που αναφέρονται έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει μη κανονικά”.  Το ΒΗΜΑ, όμως, επέλεξε να συνθέσει τα ίδια ακριβώς στοιχεία σε μια υπαινικτική, παραπλανητική και συκοφαντική παρουσίαση». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στη βάση αυτή, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη με την άμεση κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας». 

Στο δημοσίευμα του Βήματος με τίτλο «Ένας πρόεδρος του ΣΕΒ στο δουκάτο της φοροαποφυγής», περιγράφονταν λεπτομέρειες για την φορολογική αντιμετώπιση της Dinavest, εταιρείας «που ανήκει στον Όμιλο Damma», όπως αναφερόταν στα έγγραφα που διέρρευσαν στο ICIJ. Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο ΣΕΒ είχε ταχθεί κατά της φοροαποφυγής στις ενδοομιλικές συναλλαγές΄. Σε ανακοίνωση το 2011 αναφερόταν ότι «Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα επισημάνει τη σπουδαιότητα αντιμετώπισης της απώλειας της φορολογητέας ύλης από τις αρμόδιες αρχές και της ανάγκης καταπολέμησης της  φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της σημερινής εξαιρετικά  πιεστικής δημοσιονομικής συγκυρίας. Η έννοια του ελέγχου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών συμβάλει σε αυτό το στόχο και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις φορολογικές αρχές».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος της Damma Συμμετοχών με έδρα το Χαλάνδρι, ενώ η λουξεμβουργιανή Dinavest είχε αναλάβει την διαχείριση, κατόπιν αμοιβής, των κεφαλαίων της Demergon Funds με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου επίσης είναι πρόεδρος ο Δ. Δασκαλόπουλος. Στα έγγραφα υπήρχε ειδική αναφορά στην Damma Holdings, όπου επισημαινόταν το υψηλής κατάρτισης προσωπικό της. Επιπλέον αναφερόταν ότι για να παρέχει η Dinavest  τις υπηρεσίες διαχείρισης προς την Demergon επωφελείται  όσον αφορά «την τεχνική, επαγγελματική και οικονομική βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους και συνεργάτες του Ομίλου Damma».

Από τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών προέκυπτε ότι η Dinavest δήλωσε από  τα μέσα του 2008 έως και το 2012 στις αρχές του Λουξεμβούργου κέρδη ύψους 10,74 εκατομμύρια ευρώ και πλήρωσε στο Μεγάλο Δουκάτο φόρους 1,63 εκατομμύρια για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα από ους ισολογισμούς για το χρονικό διάστημα 2008-2011 η Damma Συμμετοχών με έδρα το Χαλάνδρι είχε ζημίες από 2,2 έως 2,7 εκατομμύρια ανά έτος και οι φορολογικές υποχρεώσεις της ανήλθαν σε 260.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρει ότι «Όλες οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές.  Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο.

Μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα.  Με αυτά τα εισαγόμενα κεφάλαια, η DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. πραγματοποιεί τις επενδύσεις της, απασχολεί 45 άτομα και έχει καταβάλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».

Και ενώ η εξάμηνη έρευνα του ICIJ έχει αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία το όργιο της φοροαποφυγής στο Μεγάλο Δουκάτο ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επιλέγει στην ανακοίνωσή του να υποστηρίξει τη φήμη του: «Το μέλος αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί ένα επιτυχημένο οικονομικό κέντρο, διότι έχει δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο, τις υποδομές και την τεχνογνωσία για τη διαχείριση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων και επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, παρέχοντας ασφάλεια συναλλαγών και δικαίου στους μεγάλους ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές, σε μια Ευρώπη όπου η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί πραγματικότητα εδώ και 15 χρόνια», αναφέρει.

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το LuxLeaks σε 3 λεπτά (video) 
Γιούνκερ: Στο επίκεντρο για τον φοροπαράδεισο του Λουξεμβούργου 
 
 
σχόλια (29)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο Έχων ή η Έχουσα Την Μύγα | 13/11/2014 21:09
  Ό,τι διαψεύδεται δημόσια, με επίταση, αποτελεί ατράνταχτη αλήθεια.
  Αλίμονο σε Εμάς τους Φτωχούς
  απάντηση00
   
   
  Ο Δασκαλόπουλος... | 11/11/2014 17:09
  δεν έκανε κανένα κακό. Υπάρχει κάποιος που θα είχε 600 εκ. plus και δεν θα έκανε το ίδιο; Εδώ συνταξιούχοι του δημοσίου με υψηλες συντάξεις έστελναν εμβάσματα σε Ελβετία κ.λ.π. πολιτικοί έχουν επενδύσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό, ο Καρατζαφέρης ελέγχεται για μίζες μέσω off shore στο εσωτερικό, οπότε ο Δασκαλόπουλος δεν με ενοχλεί καθόλου.Ειναι κανείς που μπορεί να αποφύγει φόρους και δεν το κάνει; Αν είχα 600 εκ. θα ήμουν αγκαλιά με τον Γιούνκερ και θα ήμουν πολέμιος της φοροδιαφγής αλλά ...απο άλλο μετερίζι.
  enjoy truth
  απάντηση22
   
   
  Μόνο ένας ! | 10/11/2014 23:11
  Που είναι οι υπόλοιποι?
  kostas
  απάντηση40
   
   
  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ | 10/11/2014 16:46
  Όταν αντιληφθείτε το ρόλο που παίζουν οι μεγάλες πολυεθνικές Ελεγκτικές Εταιρείες KPMG, PWC, DELOITE, ERNEST
  ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
  απάντηση251
   
   
  'Αγιε μου Σώστη... | 10/11/2014 15:58
  σώσε τον! Αλήθεια τί θα γίνει με την παραλία του Αγίου Σώστη που τυγχάνει να έχει και ο επίτιμος πρόεδρος το εξοχικό χωριό του. Θα επιτραπεί επιτέλους η χορήγηση άδειας για την οργάνωση της παραλίας;
  Το φιλί της τσούχτρας
  απάντηση191
   
   
  Ενδιαφέρον είναι που συμμετείχε και η  Guardian | 10/11/2014 14:52
  στην αποκάλυψη της μπόχας. Βλέπετε, το Guardian Media Group φιγουράρει εκεί, στην ίδια λίστα, στην κατηγορία media. Μετά αναρωτιούνται γιατί πλέον δεν πιστεύουμε τίποτα και κανέναν.
  Πέτρος Διβέρης
  απάντηση160
   
   
   
  Ας Πρόσεχες | 10/11/2014 12:15
  Αγόρι μου, η άλλη με τα 600 εκατ. στη Λίστα Λαγκάρντ φαίνεται ότι τους τα ακούμπησε, γιαυτό και κατόπιν γράφτηκαν άρθρα για το πόσο καλή μητέρα και γιαγιά έχει υπάρξει. Εσύ μάλλον δεν θέλησες να τους τα ακουμπήσεις, γιαυτό και σε κάνουνε βούκινο.
  Περσεφόνη
  απάντηση3013
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κάτι ψήνεται... | 10/11/2014 11:26
  Λέτε να ετοιμάζεται ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ο Δασκαλόπουλος και γι' αυτό ...;;;
  ΔΕΝ ΞΕΡΩ-ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ
  απάντηση1217
   
   
  και | 10/11/2014 08:52
  πάντα στις θέσεις τις καλές.
  αμ πως
  απάντηση130
   
   
  Σιγά παιδιά, σιγά... | 10/11/2014 08:39
  Μην σηκώσετε πολύ το καπάκι και πνιγούμε από τη μπόχα!!!! Γιατί οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα τρέχουν να βρουν τα αφεντικά τους στην Κουμουνδούρου.... Μην ρωτάτε για τους φορολογούμενους!!! Κλείστε το καπάκι.... Γιατί θα σκάσει ο βόθρος της ελληνικής μπουρζουαζίας και ιντελλιγκέντσιας!!! Ανάθεμά τους!
  Ποιοι φάγανε τα πολλά;
  απάντηση3210
   
   
   
  Πώς τολμάτε κύριοι; | 10/11/2014 08:32
  Είμαι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!!! Εχω πλήρη ασυλία!!!! Φυσικά και φορολογική: ....στο Λουξεμβούργο! Γιατί ο Λένιν δεν είχε ασυλία στην Ελβετία;
  Τα λαμόγια και οι φερετζέδες της Αριστεράς...
  απάντηση5117
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο Δασκαλόπουλος "νονός" του Τσίπρα... | 10/11/2014 08:01
  Πολύ παλιά η σχέση! Αδικαιολόγητα μεγάλη η υποστήριξη! Ο Δασκαλόπουλος πάντα εχθρικός με την κυβέρνηση, αλλά ....με "ερωτική σχέση" με τον Σύριζα..... Η Γιάννα πάλι; Οι Αγγελοπουλαίοι που ήσαν οι μεγαλύτεροι καταθέτες της UBS στην Ελβετία;τί να θυμηθείς; Τον Αγγελόπουλο που από την κυβέρνηση του βουνού βρέθηκε πάμπλουτος και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας διορισμένος από δεξιά κυβέρνηση; Μα υπάρχουν αριστεροί διαπλεκόμενοι;
  Τί Λουξεμβούργο, τί Δουργούτι;
  απάντηση619
   
   
  Θα μάθουν και... | 10/11/2014 07:43
  Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ε.Ε. για τη φορολογία στο Λουξεμβούργο.../// Άντα, και από 9 να γίνουν ... 999!!! Νόμιμα και ηθικά, όπως λέει ο Βάρναλης: «Φρόνιμα καὶ ταχτικὰ πάω μὲ κεῖνον ποὺ νικᾷ».
  c maritsas
  απάντηση301
   
   
  Ε, και; | 10/11/2014 06:55
  Πώς από κατήγορος των φοροφυγάδων χρησιμοποιεί έναν δαίδαλο εταιρειών στο Λουξεμβούργο για να πληρώνει λιγότερους φόρους..... /// Και καλά κάνει ο άνθρωπος - που είναι η παρανομία; Μάλλον τον ζηλεύουν οι μη γνωρίζοντες το πως (και αυτοί) να πληρώνουν λιγότερους φόρους. - ας θυμηθούμε το ανέκδοτο με την ιερόδουλο, που δεν ήξερε...
  c maritsas
  απάντηση1222
   
   
  Ο πρώτος (το μοναδικό δέντρο) είναι? | 10/11/2014 01:58
  Και το διάτρητο, ως πρός τη "νόμιμη" φοροδιαφυγή, φορο-νομικό σύστημα θα επιληφθεί? Το δάσος? Ασχολούνται εκείνοι που πρέπει, με όλα τα απαραίτητα "εργαλεία" ? To "όχι βέβαια" ακούγεται εκκωφαντικά...
  Εις υγείαν των κορόϊδων και εθελοντών...
  απάντηση151
   
   
  Δασκαλ(οπουλ)ε που διδασκες και νομο δεν εκρατεις... | 10/11/2014 01:05
  Καταλαβα καλα;Ελεγε ο κ.Δασκαλοπουλος να πληρωνουν οι...αλλοι τους φορους τους,αυτος ομως οχι;Με 2 λογια μεγαλωνε τη μαυρη τρυπα της οικονομιας που μας βαζουν ολοι αυτοι,τωρα,να κλεισουμε εμεις; Αν ισχυει αυτο,τοτε οφειλουμε να καταλαβουμε οτι καθε € που,εν τελει,κλεβεται απο τις δημοσιες εισπρσαξεις,ειναι ενα € που καποιος κλεβει απο το δικο μας πορτοφολι!
  Abdul
  απάντηση523
   
   
  Legal thieving | 10/11/2014 00:28
  The more compicated the financial system is, the easier to hide the principals and tax avoidance.Transparency becomes a victim and the rich get richer on the backs of the tax paying idiots. The problem is a matter of preferencial legislation that will be never corrected without getting rid of corrupt polticians. The answer to equal justice and treatment for all is nothing but a dream. But to be fair the taxation rates for both business and individuals in Greece are unrealistic especialy if you factor the terrible public services the government provides. Time for the people to wake up and check who they are voting for.
  john Panas
  απάντηση291
   
   
  Αυταπάτες | 09/11/2014 23:34
  Μετά απ' αυτά καταλαβαίνουμε ότι ο μόνος που πληρώνει φόρους στο ακέραιο σ' αυτό το ... ας το πούμε κράτος, είναι ο μ..άγκας μισθωτός!!! Μπράβο σε όλους εμάς τους μ..άγκες που διδάσκουμε και στα παιδιά μας να είναι σωστοί πολίτες, δηλαδή μεγάλα κορόιδα! Θα μου πείτε ότι ορίστε αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν παλεύεται με τίποτα η κατάσταση. Γιατί εδώ έχεις και μικρούς μισθούς και καμία ασφάλεια και καμία παροχή και πάνω από όλα νιώθεις πολύ μ..άγκας!!!
  M..άγκας
  απάντηση472
   
   
   
  Παπάρα Δασκαλόπουλε:Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό | 09/11/2014 22:32
  καμαρώστε Αριστερό Επαναστάτη !!! μονη γνήσιοι επαναστάτες με πολλά φρανκα ειμαι εγω και τα παιδιά μου...
  Γιάννα Δασκαλάκη- Αγγελοπουλου
  απάντηση4911
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων