«Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής από την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Όπως είπε ο κ. Βαν Ρομπάι, φοβήθηκε σε δύο περιπτώσεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ: Στις Κάννες με αφορμή το δημοψήφισμα που είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και στις διπλές εκλογές του 2012.

«Απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα δεν κινδύνευσε. Όμως απαντώντας προσωπικά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα».

Σε ερώτηση για το αν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε «να μην χαραμιστεί» στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Η Ευρώπη στη θύελλα – Υποσχέσεις και προκαταλήψεις.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε «να μην χαραμιστεί» στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Η Ευρώπη στη θύελλα – Υποσχέσεις και προκαταλήψεις.

Η παρουσίαση έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με ομιλητές, εκτός από τον συγγραφέα, τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Το πρόγραμμα του κ. Βαν Ρομπάι περιλαμβάνει επίσκεψη στα γραφεία της Frontex, όπου τον υποδέχτηγκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Βαν Ρομπάι με τον κ. Βαρβιτσιώτη συμμετείχαν από κοινού σε σύσκεψη με τον διευθυντή Επιχειρήσεων του Frontex Κλάους Ρέσλερ και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε μια εκτενής ενημέρωση προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα, όπου και διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ Frontex και Λιμενικού Σώματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου επεσήμανε τη δραματική άνοδο που παρουσιάζει το φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών στη Μεσόγειο που δημιούργησαν ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα.

«Οφείλω όμως να επισημάνω μια παράδοξη στάση της Ευρώπης, απέναντι σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσέθεσε: «Τα τελευταία χρόνια και ενώ αυξάνονται διαρκώς οι δείκτες της παράνομης μετανάστευσης, οι δείκτες της χρηματοδότησης και της συνεισφοράς σε μέσα από τον Frontex προς τη χώρα μας, μειώνονται διαρκώς», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Ρομπάι.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συνάντησης. «Φεύγω πολύ πιο καλά ενημερωμένος για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Είστε το μόνο μέλος της Κυβέρνησης που συνάντησα κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, επειδή γνωρίζω πόσο έχετε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα. Μετά από όσα άκουσα είμαι σίγουρος ότι η παράνομη μετανάστευση θα αποτελέσει ένα κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μέσα σε λίγους μήνες, μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είχε έλθει ως υποψήφιος.