Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Γ. Στύλιου μετά την απειλή κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη σε συζήτηση στη Βουλή. Ο υφυπουργός πήγε στο Μέγαρο Mαξίμου και υπέβαλλε την παραίτησή του στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Η κυρία Κανέλλη μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την κλήση για παραίτηση του υφυπουργού από τον πρωθυπουργό έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευτυχώς η κυβέρνηση αυτή τη φορά έπραξε το αυτονόητο».

Το επεισόδιο

Με μια απλή συγγνώμη ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Στύλιος επιχείρησε με δηλώσεις του ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την φραστική επίθεση που εξαπέλυσε λίγο νωρίτερα στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κυρίας Λιάνας Κανέλλη.

Η φράση του «θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη, αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης», την οποία χρησιμοποίησε κατά της βουλευτού η οποία είχε δεχθεί επίθεση με γροθιές από τον προφυλακισμένο χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη στο τηλεοπτικό πλατό του ΑΝΤ-1 το 2012, προκάλεσε την αποδοκιμασία του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη αλλά και πολλών βουλευτών, εγείροντας μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος.

Ωστόσο, ο κ. Στύλιος αρκέστηκε σε μια δήλωση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με όσα είπε «οι εντάσεις οδηγούν σε λεκτικές αναφορές», σημειώνοντας μάλιστα ότι «προφανώς δεν ήθελα να θίξω την κυρία Κανέλλη», από την οποία ζήτησε συγγνώμη. Ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν λάθος η αναφορά στις πρακτικές Κασιδιάρη τις οποίες καταδικάζω».

Σημειώνεται ότι μετά το πρωτοφανές περιστατικό κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ για τον υποσιτισμό που καταγράφεται στον παιδικό πληθυσμό, ο κ. Στύλιος δεν αποχώρησε από το Κοινοβούλιο και παρέμεινε για ώρα στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στην Βουλή, μέχρι και την δήλωσή του στις κάμερες.

Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης όταν ενημερώθηκε έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει συγγνώμη από το βήμα της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για όσα συνέβησαν στην Ολομέλεια υπογραμμίζοντας ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει».

Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του και την συμπαράστασή του προς τη βουλευτή του ΚΚΕ, η οποία, πάντως, όπως έλεγε, δεν καλύπτεται ούτε από τη συγγνώμη του Προέδρου της Βουλής καθώς η υπουργική ιδιότητα και δη αυτή του υφυπουργού Παιδείας δεν είναι θέμα Κοινοβουλίου, όπως είπε..

Το επεισόδιο και ο διάλογος

Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Λιάνας Κανέλλη για τον υποσιτισμό των παιδιών και ειδικά όταν η βουλευτής, σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, είπε ότι «της θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα και την ιστορία με το παντεσπάνι».

Ο υφυπουργός είχε μιλήσει για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα στις οποίες και το πρόγραμμα «βάλε το φρούτο στη ζωή σου» ενώ πρόταση του ΚΚΕ είναι ένα γεύμα την ημέρα σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα σχολεία.

«Μου ακουστήκατε σαν τη Μαρία Αντουανέτα. Σαν τον μύθο. Τα παιδιά πεινάνε. Δώστε τους ένα φρούτο την ημέρα. Δώστε τους παντεσπάνι. Εκτός και αν δεν ξέρετε τι θα πει πείνα, λιποθυμία από την πείνα. Δώστε στο παιδί ένα μανταρίνι, ένα πορτοκάλι, να μην έχει φάει ένα 24ωρο και θα σωθεί» είναι η φράση της κ. Κανέλλη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, προσωπικά δεν με εκφράζουν τα μεγάλα λόγια, δεν με εκφράζουν οι υπερβολές. Έχω τελειώσει το Δημοτικό σχολείο σε χωριό, στην Άρτα, σε ορεινό χωριό, με τους συμμαθητές μου.

Δεν δέχομαι, κυρία Κανέλλη, να μου κάνετε μάθημα εσείς, που δεν έχετε μεγαλώσει όπως μεγάλωσα εγώ, δεν είχατε τους ίδιους συμμαθητές.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μονοτάξιο Δημοτικό έβγαλα!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Και δεν ήμουν ευνοημένος…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μονοτάξιο Δημοτικό έκανα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σας αρέσει και σας εκφράζει η ένταση, κυρία Κανέλλη, όπου εσείς…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ως μάθημα το είδατε. Θαυμάσια!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Κανέλλη, η ένταση…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Κανέλλη, σας παρακαλώ.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Από την ώρα που μου λέει ότι κάνω μάθημα για πολιτική θέση, αρνούμαι να ακούσω την απάντησή του.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Αυτό είναι δικαίωμά σας. Οφείλετε όμως…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μεγαλύτερη λαϊκίστικη απάντηση…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ο κύριος Υπουργός σας άκουσε.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Σας κόβω πολιτικά και ηθικά! Όταν μου απαντάτε ότι δεν δέχεστε μάθημα και φέρνετε το προσωπικό σας παράδειγμα για να μου απαντήσετε για τα παιδιά που λιποθυμάνε στην Ελλάδα, μεγαλύτερη λαϊκίστικη μεγαλοστομία από αυτή δεν υπάρχει!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Κανέλλη!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε και κυρία Κανέλλη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Κανέλλη…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Να απαντήσετε μόνος σας, που θέλετε να μου κάνετε μάθημα μεγαλοστομίας, χρησιμοποιώντας την Άρτα και το χωριό σας για προεκλογικούς λόγους!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρία Κανέλλη, ο κύριος Υπουργός σας άκουσε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε και κυρία Κανέλλη, τις εξετάσεις τις δίνουμε στον ελληνικό λαό.

Η κυρία Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη, αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης! Θέλετε Κασιδιάρη, κυρία Κανέλλη, αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης! Να το γνωρίζετε αυτό.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Παρακαλώ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη, όμως δεν θα γίνω Κασιδιάρης, διότι έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι δίνω εξετάσεις στον αρτινό λαό και στον ελληνικό λαό κάθε μέρα και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα τον επαναφέρετε μετά από αυτό ή όχι;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Με ενδιαφέρει η βαθμολογία του κόμματος και του φορέα τον οποίο εκπροσωπείτε, αλλά η προσωπική, η δική σας δεν με ενδιαφέρει και δεν με απασχολεί καθόλου.

Λένε, κύριε Πρόεδρε, πως όταν λες τα μισά λόγια, δεν λες την αλήθεια και λες ψέματα. Εγώ μίλησα για προγράμματα…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, εάν δεν τον επαναφέρετε, θα πάω κατευθείαν να διαμαρτυρηθώ στον Πρόεδρο της Βουλής!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Για ποιο λόγο, κυρία Κανέλλη;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Για την έκφραση «Θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη;»! Εγώ έκανα τον Κασιδιάρη. Κασιδιάρης ήταν από μόνος του. Σα δεν ντρέπεσαι! Σα δεν ντρέπεσαι! Σα δεν ντρέπεσαι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Σε αυτό έχετε…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Σα δεν ντρέπεσαι! Σα δεν ντρέπεσαι και τα νιάτα σου και οι σπουδές σου και το Κόμμα σου!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν σας ακολουθώ στην ένταση, στην υπερβολή, στα μεγάλα λόγια. Δεν μπορώ να σας ακολουθήσω…

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Σα δεν ντρέπεσαι!

Και πρέπει να ντρέπεστε κι εσείς που δεν τον ανακαλέσατε στην τάξη!

Αμέσως μετά η κ. Κανέλλη κατευθύνθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε για το επεισόδιο και ζήτησε την παρέμβασή του.

Λίγο προτού ο πρόεδρος της Βουλής λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει συγγνώμη εξ ονόματος της Διάσκεψης των Προέδρων και θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στην κ. Κανέλλη.

Ανακοίνωση της ΚΟ του ΠαΣοΚ

Με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ καταδικάζει απερίφραστα «την πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη στάση του υφυπουργού Παιδείας Γεωργίου Στύλιου απέναντι σε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

«Η ανάρμοστη συμπεριφορά του υφυπουργού Παιδείας καθ’ υπέρβαση κάθε μέτρου και δεοντολογίας, πλήττει κατάφορα το κύρος του Κοινοβουλίου.

» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζει κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά από όποιον και αν προέρχεται, θεωρώντας ότι πρέπει όλοι από τη θέση τους να συμβάλλουν στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και των αρχών του Κοινοβουλευτισμού.

» Καλούμε τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει έμπρακτα τη συμπεριφορά του μέλους της Κυβέρνησης και βουλευτή της ΝΔ».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Η επίθεση του υφυπουργού Παιδείας στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δεν συνιστά μόνο μέγιστη χυδαιότητα. Αποτελεί τεράστια προσβολή για τη δημοκρατία, στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται τη χρυσαυγίτικη βία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι ανεκτές και καμία “συγνώμη” δεν μπορεί να τις ξεπλύνει.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Την εκτίμηση ότι οι ακροδεξιές αντιλήψεις «γοητεύουν και άλλους, εκτός της Χρυσής Αυγής» έκανε η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζοντας την «αήθη» όπως τη χαρακτήρισε επίθεση του υφυπουργού Παιδείας Γιώργου Στύλιου στη Λιάνα Κανέλλη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ ανέφερε:

«Η επιβεβλημένη αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας Γιώργου Στύλιου για την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη εγείρει ζήτημα αντιμετώπισης των «χρυσαυγίτικων» πρακτικών, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Δυστυχώς, ακροδεξιές αντιλήψεις φαίνεται να γοητεύουν και άλλους, εκτός της Χρυσής Αυγής».

Λοβέρδος: Αποδοκίμασα την ενέργεια Στύλιου

Το θέμα που προέκυψε από την ακραία φραστική επίθεση του παραιτηθέντος πλέον υφυπουργού Παιδείας κ. Γ. Στύλιου κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κυρίας Λιάνας Κανέλλη, θορύβησε τόσο την κυβέρνηση όσο και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Ο υπουργός Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδος είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι αποδοκίμασε εξ αρχής τα όσα είπε ο κ. Στύλιος ζητώντας του «να τα πάρει πίσω». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι τηλεφώνησε στην βουλευτή του ΚΚΕ στην οποία είπε ότι ζήτησε εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας συγγνώμη λέγοντάς της ότι (το ΥΠΕΠΘ) «δεν εκφράζεται από αυτά που είπε ο υφυπουργός». Αυτό δεν αφορά μόνο την αήθη φραστική επίθεση αλλά και την απάντηση που έδωσε όσον αφορά το θέμα που έθεσε με ερώτησή της η βουλευτής για τον υποσιτισμό στα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τηλέφωνο πήραν την κυρία Κανέλλη και ο έτερος υφυπουργός Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλος όπως και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΠΘ στην οποία είπαν ότι «δεν μας καλύπτουν οι τοποθετήσεις του».