«Παράθυρο» για δυνατότητες συνεννόησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, αλλά και μία διάθεση να συνδυάσει με αυτά το ζήτημα του χρέους και της όποιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και δανειστών της, άφησε την Τετάρτη η αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης και συζήτησής του με δημοσιογράφους στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου, ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εκτενώς – και ιδία πρωτοβουλία -, στα εθνικά ζητήματα και στην ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Είμαστε ανοιχτοί να πάμε σε μία συζήτηση για τα εθνικά θέματα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία και για την οικονομία. «Η συναίνεση δεν είναι ουδέτερη», επισήμανε και τόνισε ότι «άλλο συναίνεση και άλλο συνενοχή». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την θέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία νέα συμφωνία που πιθανώς υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές ούτε και τα αποτελέσματά της, αν και λίγη ώρα αργότερα είπε πως εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει καμία νέα συμφωνία» (πριν τις εκλογές).
Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ή και ειδικότερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μπορεί να αλλάξει άρδην η πολιτική ατμόσφαιρα και μαζί της το πολιτικό σενάριο που σχετίζεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- η οποία εν μέσω μίας ενδεχόμενης κρίσης στο Αιγαίο πιθανώς θα διευκολυνόταν.
Την ίδια σχεδόν στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, προσκαλούσε τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς για εκτενή ενημέρωση επί των εθνικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας σύσκεψης σε μεταγενέστερο πάντως χρόνο και τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος».
«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από μία πολύ καλή ενημέρωση. Ας έλθουν τα κόμματα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που έχω συγκαλέσει τη Δευτέρα το μεσημέρι. Εάν θέλουν και οι αρχηγοί των κομμάτων περαιτέρω ενημέρωση από το ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενοι- το έχω πει σε όλους- να έρθουν να αποκτήσουν σε βάθος όλη την αναγκαία ενημέρωση, να ξέρουν τι είναι αυτό που γίνεται, να πληροφορηθούν από εμένα, ως υπουργό Εξωτερικών, και από τις Υπηρεσίες, τι έχει συμβεί, τι γίνεται, ώστε να είναι μετά ουσιαστικού περιεχομένου οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση στη χώρα. Ας έχουμε λοιπόν ψυχραιμία, ρυθμό και υπευθυνότητα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Επισήμανε πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το εξής, σε μία αιχμή για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ας συμφωνήσουμε στα ελάχιστα που είναι εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, σεβασμός του ρυθμιστικού και ενωτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μαθαίνουμε τι γίνεται έγκυρα από τους αρμόδιους θεσμούς πριν ζητάμε γενική πολιτική συζήτηση για τα πιο λεπτά θέματα, που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Στις αναφορές του στα εθνικά λίγο νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης είχε πει χαρακτηριστικά ότι «απαιτείται ωριμότητα», ενώ σημείωσε ότι «τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική συζήτηση» και ότι «χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι πλειοδοσία στο όνομα της όποιας κρισιμότητας». Παράλληλα αναρωτήθηκε όμως και για το αν θα έπρεπε στο πλαίσιο μίας συζήτησης για τα εθνικά θέματα, να συμπεριληφθεί και αυτό της οικονομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι απεύχεται μία απόπειρα εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.