Αιφνιδιαστικά φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο ο αμεριανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ενεργειακή διπλωματία Αμος Τζ. Χοχστάιν για μια επι τόπου αξιολόγηση των εξελίξεων.

Η άφιξη του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο γίνεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν , στην οποία και κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα νέα δεδομένα φαίνεται πως έχουν επιβάλει το ταξίδι αυτό στην Κύπρο.

Ο αμερικανός υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στόχος του αμερικανού υφυπουργού είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για πιθανή συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου – Ιορδανίας – Ελλάδας στο πεδίο της ενέργειας τοποθετωντας στο «παζλ» και το Ισραήλ.

Στη Λευκωσία αναμένουν με ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Χοχστάιν για να ξεκαθαρίσει και η αμερικανική θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Πάντως, η επίσκεψη συμπίπτει με έντονες διεργασίες και εξελίξεις στην περιοχή. Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερτικών του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το Σάββατο θα υπάρξει τριμερής συνάντηση κορυφής στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδας και Κύπρου.

Την ίδια ωρα οι τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις τους με το «Μπαρμπαρός» να διενεργεί σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ , την Αγκυρα να επιχειρεί να αγοράσει πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου και να την τοποθετήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το πιο προκλητικό είναι ότι η Αγκυρα επιχειρεί πλέον να προτάξει μια άλλη πραγματικότητα στην Κύπρο. Σε επιστολή που κυκλοφόρησε η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναγράφεται ότι το ψευδοκράτος διαθέτει πλέον έδαφος, εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα. Δηλαδή ότι το κατοχικό καθεστώς λειτουργεί πλέον ως κανονικό κράτος διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά μιας.. χώρας.

Η εξέλιξη αυτή εξόργισε την Λευκωσία , η οποία αναμένεται ότι θα αντιδράσει διπλωματικά. Το ψευδοκράτος επανέρχεται σε μια προσπάθεια να πείσει για την ασφάλεια των πτήσεων των κατεχομένων, σημειώνοντας σε επιστολή προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι περίπου 22.000 αεροπλάνα χρησιμοποίησαν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου το 2013 και 3.000.000.000 επιβάτες πέρασαν από αυτό.

Διαβεβαιώσεις από ΗΠΑ

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας την Παρασκευή διαβεβαίωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κινηθεί στο παρασκήνιο για να ασκήσει επιρροή στην Αγκυρα με στόχο να αποκλίμακωθεί η ένταση.Παράλληλα σημείωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει επενδύσει και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αλλά στην επίσκεψη στην Αγκυρα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν στις 20 Νοεμβρίου.