Πλήρη κατανόηση στις θέσεις της Λευκωσίας στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) φέρεται να εξέφρασε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής οι δύο άνδρες.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι κκ. Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από αμερικανικής Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό τους.
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε σύμφωνα με τις πληροφορίες το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να εξέφρασε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης προκειμένου οι δύο πλευρές να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία περί τις 20 Νοεμβρίου και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.