Με μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη έκλεισε το μεσημέρι της Παρασκευής το θέμα του αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και χωρίς να έχει κλείσει το θέμα των «κόκκινων δανείων», να μετακινήσει τον Νίκο Δένδια από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Πεντάγωνο.

Ο κ. Δένδιας που θα πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές στη Β΄ Αθηνών, μετακινούμενος από την Κέρκυρα, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και στη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετείται ο νεοεκλεγείς Κώστας Σκρέκας.

Ο νέος υπουργός Άμυνας, σε συνομιλία με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι εκείνος θα φέρει τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και μετά το απόγευμα θα γίνει η ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με ορίσει υπουργό Εθνικής Αμυνας. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία. Ο κ. Κώστας Σκρέκας είναι νέος πολιτικός, με ήθος και γνώσεις, αλλά και με εμπειρία στην αγορά. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει απολύτως στα καθήκοντά του ως υπουργός Ανάπτυξης». δήλωσε ο Νίκος Δένδιας για τον ορισμό του στη θέση του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Όπως προανήγγειλε το Βήμα είχε αποκλειστεί το σενάριο των διορθωτικών κινήσεων στο υπουργικό συμβούλιο με έναν μίνι ανασχηματισμό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρχαν δυο διαφορετικές εισηγήσεις, αλλά τελικά ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό και το θέμα το συζήτησε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησηςΕυάγγελο Βενιζέλοκατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.Επίσης, απορρίφθηκε χθες το μεσημέρι και η εισήγηση να αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας.

Η κίνηση να μετακινηθεί στο Πεντάγωνο ο κ. Δένδιας, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο «γαλάζιο» σύστημά εξουσίας. Και αυτό διότι η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον κ. Δένδια, κατά πολλούς στη ΝΔ, αποτελεί ένα «ασφαλές πολιτικό καταφύγιο» για την επόμενη μέρα. Και αυτό καθώς δεν θα έχει πλέον, όπως προβλέπουν αρκετοί στη ΝΔ, τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Η επιλογή του κ. Σκρέκα που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2012, αποτελεί μια κίνηση υψηλού ρίσκου για τον Πρωθυπουργό και θα κριθεί στην πορεία. Πάντως ήδη από τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης, διατυπώθηκε προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει στο συγκεκριμένο υπουργείο που σχετίζεται με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σε δηλώσεις του για τα νέα του καθήκοντα τόνισε ότι η προσπάθειά του να δικαιώσει την επιλογή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό του είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι είχε ήδη την πρώτη συνάντηση και συνεργασία με τον κ. Δένδια για «να μην χαθεί ούτε λεπτό» και πρόσθεσε ότι «κυρίαρχο μέλημά μας είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη».

« Βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση και ο πολλαπλασιασμός της αποτελεσματικότητας του κάθε ευρώ, είτε αυτό προέρχεται από τον έλληνα φορολογούμενο, είτε από την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Με βάσει την συγκεκριμένη εξέλιξη, καθοριστικό ρόλο πλέον στο μείζον θέμα των «κόκκινων δανείων» αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο 41χρονος κ. Σκρέκας που εκλέγεται στα Τρίκαλα, ήταν ένα από μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ είχε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και ήταν από τους νέους βουλευτές που είχαν, με παρότρυνση του πρωθυπουργικού επιτελείου, συχνές παρουσίες σε εκπομπές των ΜΜΕ. Πολλάκις ο νέος βουλευτής, υιός του επί σειρά ετών βουλευτή Τρικάλων Θόδωρου Σκρέκα, είχε συγκρουστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προ ημερών είχε αντιπαρατεθεί στη Βουλή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ λέγοντας: «Τι έκανε ο πρύτανης; Το αυτονόητο… Έχετε πάει σε δημόσιο κτίριο ή υπηρεσία και να μην υπάρχει έλεγχος,τι είναι; Μπάτε σκύλοι αλέστε; Δεν θα σας αφήσουμε… Αυτό που θέλετε εσείς είναι η απόλυτη αναρχία».

Ο κ. Αβραμόπουλος εγκαταλείπει το Πεντάγωνο και την προσεχή Δευτέρα αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες ως επίτροπος της Ε.Ε., ενώ η ορκωμοσία των δυο νέων υπουργών θα γίνει την Δευτέρα στις 17:30. Τη θέση του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών,Θάνος Πλεύρης.

Νωρίτερα, στις 13:00 το μεσημέρι ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.


Συνάντηση Αβραμόπουλου με Σαμαρά και Μεϊμαράκη

Με τον απερχόμενο υπουργό Aμυνας και νέο επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Λίγο νωρίτερα, σε πολύ θερμό κλίμα, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Σφραγίζεται σήμερα μια δεκαετής κοινοβουλευτική διαδρομή. Δεν αποκόπτομαι. Παραμένω βαθιά κοινοβουλευτικός», είπε ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα τα καταφέρει περίφημα στα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πιστεύω ότι θα καταφέρεις πολλά από το νέο σου πόστο. Αισθάνομαι ότι την ίδια εικόνα έχουν και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι κάθε επίτροπος θα έπρεπε να έχει κοινοβουλευτική εμπειρία»
, του είπε ο πρόεδρος της Βουλής.