Να καταγραφούν οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες και να ξεκινήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 21 βουλευτών του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλος σε 1085 ανέρχονται τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πλημμύρες ενώ τα αυτοκίνητα φτάνουν τα 422.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι αύριο Παρασκευή 31 Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων προς την πυροσβεστική (ή μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 199) για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των ζημιών από τις πλημμύρες.

Μέχρι στιγμή στους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Φυλής και Πειραιώς έχουν υποβληθεί 395 αιτήσεις. Ο κ. Ντινόπουλος είπε πάντως ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει προώθηση και επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων που είναι ενταγμένα σε προγράμματα της Ε.Ε», ενώ ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε «να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να μην ασχολούνται οχτακόσιες υπηρεσίες όταν οι δήμοι έχουν υποβάλει όλα τα στοιχεία» προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Όσον αφορά την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, επισημαίνεται σε αυτήν ότι οι πρόσφατες πλημμύρες «είναι το αποτέλεσμα της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψής για ολόκληρες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ». «Μίας εγκατάλειψης και καθυστέρησης κατασκευής των αναγκαίων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων και μίας ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας ιδιωτικών, κερδοσκοπικών συμφερόντων, που εντάθηκαν ακόμα περισσότερο τα τεσσεράμισι χρόνια των μνημονίων».

«Επικοινωνιακό σκηνικό»

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν ότι «μετά την καταστροφή, στήνεται το ίδιο σκηνικό της καταγραφής των ζημιών και των συνηθισμένων εξαγγελιών –περισσότερο προεκλογικών και επικοινωνιακών– για αποζημίωση, που χάνονται όμως στη δαιδαλώδη σύγχυση και γραφειοκρατία».

«Η κυβέρνηση, αφού απέκλεισε, για προφανή μικροκομματικά οφέλη, την Περιφερειάρχη Αττικής από την έκτακτη σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης από τις πλημμύρες στην Αττική, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προχώρησε σε εξαγγελίες για παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες κατοίκους της πόλης ύψους 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, θέτοντας, για άλλη μια φορά, σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών και προϋποθέσεων για τη χορήγηση τους», σημειώνουν.

Και ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα, πλήρως και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια όλοι οι πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική και επίσης εάν προτίθενται να διαθέσουν άμεσα τα απαραίτητα αναγκαία κονδύλια στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής προκειμένου να εκπονηθούν άμεσα μελέτες και να κατασκευαστούν τα αναγκαία και αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα, που θα προστατεύσουν και θα θωρακίσουν την Αττική και ειδικότερα τις περιοχές εκείνες που είναι οι «συνήθεις τόποι» καταστροφής από τις πλημμύρες.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Π. Λαφαζάνης, Ι. Δραγασάκης, Δ. Στρατούλης, Απ. Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Ν. Αθανασίου, Ελένη Αυλωνίτου, Νάντια Βαλαβάνη, Τζένη Βαμβακά, Ν. Βούτσης, Θ. Δρίτσας, Βασιλική Κατριβάνου, Φωτεινή Κούβελα, Π. Κουρουμπλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αλ. Μητρόπουλος, Μαρία Μπόλαρη, Στ. Παναγούλης, Γ. Πάντζας, Ευ. Τσακαλώτος και Άννα Χατζησοφιά.