Μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και συσπείρωσης της κεντροδεξιάς θέλησαν να στείλουν χθες οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, εν μέσω των αρνητικών δημοσκοπήσεων για τη ΝΔ που υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει εδώ και καιρό πρωτιά.

Εν μέσω των διεργασιών, των επαφών, των διαβουλεύσεων, των σεναρίων και των συζητήσεων για τη συγκρότηση του «μαγικού αριθμού» 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι δυο πολιτικοί θέλησαν να συνομιλήσουν και μάλιστα, για πρώτη φορά, σε δημόσιο χώρο.

Εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου επελέγη η πατρική οικία του κ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη, οι δυο τους συναντήθηκαν στο εστιατόριο Milos του ξενοδοχείου Χίλτον, θέλοντας προφανώς να γίνει ταχύτατα γνωστή η συνάντησή τους και να μην υπάρξουν και πάλι, όπως στο παρελθόν, «συνωμοσιολογικά σενάρια» και παρεξηγήσεις.

Πάντως από τα επιτελεία και των δύο, στενοί τους συνεργάτες επιχείρησαν εξ αρχής να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, με εκφράσεις όπως: «γιατί είναι είδηση ένα γεύμα μεταξύ φίλων; Μιλάνε συχνά και στο τηλέφωνο. Είχαν καιρό να τα πούνε και συμφώνησαν να βρεθούν».

Ήταν επιλογή εξ αρχής να μην δοθεί μεγάλη σημασία στο γεύμα και επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως ένα φυσιολογικό γεγονός. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εδώ και μέρες τηλεφώνησε στον κ. Καραμανλή και συμφώνησαν να τα πουν δια ζώσης και να ανταλλάξουν απόψεις.

Για την ιστορία, οι δυο πολιτικοί είχαν συναντηθεί σε κοινωνική σύναξη σε οικία πολύ γνωστού τους προσώπου το περασμένο καλοκαίρι, όπου και είχε γίνει «χαλαρή» συζήτηση για την προεδρική εκλογή. Εκεί ο κ. Καραμανλής είχε εκφράσει την άποψη περί επιτάχυνσης των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή και την έναρξη των ψηφοφοριών προς τα τέλη του 2014.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρικό μενού της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον πρώην Πρωθυπουργό ήταν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και στο επίκεντρο ήταν η προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, καθώς δεν υπήρχε και καμία διάθεση αλλαγής πλάνων και χρονοδιαγράμματος, αφού είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την προληπτική γραμμή στήριξης και είναι ανοικτό το θέμα της συμφωνίας για το χρέος, ότι οι ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αρχίσουν στις αρχές Φεβρουαρίου 2015.

Άρα, η συζήτηση που είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο για να γίνουν νωρίτερα οι ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα σήμερα, όπως συμφωνήθηκε, καθώς πλέον είναι άλλο το τοπίο και τα δεδομένα.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δύναται να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Και όπως, φέρεται να ανάφερε και ο κ. Καραμανλής αυτό θα εξαρτηθεί προφανώς και από το πολιτικό κλίμα της εποχής και πως θα έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί και ο πρώην Πρωθυπουργός που δεν έχει αλλάξει άποψη και δεν θέλει πιο ενεργή συμμετοχή του στο πολιτικό παιχνίδι.

Πάντως, στη συνάντηση αυτή φέρεται να ξεκαθαρίστηκε και ένα μείζον θέμα, αυτό της συμμετοχής ή όχι του κ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Υπό τη σκιά πληροφοριών για δίλημμα του πρώην Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα όσα έχει συζητήσει ο ίδιος με πολιτικούς του φίλους, ο κ. Καραμανλής φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι θα δώσει κανονικά το παρών στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια και θα είναι υποψήφιος, χωρίς σταυρό ως πρώην Πρωθυπουργός, στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τις διεργασίες για την προεδρική εκλογή, κατά μια εκδοχή, ο Πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε τη συμβολή του κ. Καραμανλή για να επιτευχθεί με πολιτικά μέσα και επιχειρήματα ο στόχος των 180 βουλευτών. Εξάλλου, ο πρώην Πρωθυπουργός που παραμένει «βαθύτατα παραταξιακός» και «δεν έχει αρνηθεί να στηρίξει τη ΝΔ ποτέ», όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, συνομιλεί με αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές και μέλη της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Όμως, αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το γενικότερο κλίμα της εποχής και κυρίως σχετίζεται με το πως θα έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στην οικονομία την επόμενη μέσα, σε συνδυασμό με την προληπτική γραμμή στήριξης και κυρίως ποια θα είναι η συμφωνία για το χρέος και εάν θα υπάρξουν και μέτρα ανακούφισης των πολιτών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Είναι σαφές από τη χθεσινή συνάντηση ότι έγινε μια σημαντική κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να εκπέμψει η ΝΔ ένα μήνυμα ενότητας εν μέσω έντονων διεργασιών για τις μελλοντικές εξελίξεις. Αυτή η ενότητα ενδεχομένως να φανεί και στην πράξη τις επόμενες ώρες με την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο, που έχει πολλές πιθανότητες, στο Πεντάγωνο στη θέση του κ. Αβραμόπουλου που παραιτείται το Σάββατο το μεσημέρι και μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως επίτροπος της Ε.Ε., να μεταβεί «καραμανλικό» στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα (θα είναι κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ) του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας που ενδέχεται να συζητηθεί και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του κ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, θα «κλειδώσει», το βράδυ της Παρασκευής και το αργότερο νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ η ορκωμοσία του θα γίνει το πρωί της προσεχούς Δευτέρας.

Στη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή έγινε εκτενής συζήτηση επί πάρα πολύ ώρα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με τα εθνικά θέματα και αναλύθηκε η κατάσταση στην Κύπρο.