Συνάντηση, υπό μορφήν διαβούλευσης, είχαν την Τετάρτη στη Βουλή εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον υπεύθυνο του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κλάδου της χώρας.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφικής παραγωγής και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα επιβίωσης του κλάδου και κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπισή τους.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μεταφέρει τα συμπεράσματα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, εν όψει και της συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης που έχει καταθέσει και η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.

Στην επερώτηση με θέμα «Η κτηνοτροφία της χώρας έρμαιο της κυβερνητικής ανευθυνότητας», σημειώνεται μεταξύ των άλλων την τελευταία δεκαετία παρατηρείται φθίνουσα πορεία του κτηνοτροφικού κλάδου, που μεταφράζεται σε μείωση της παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου και του εργατικού δυναμικού.
Ειδικότερα, επισημαίνεται στην επερώτηση, κατά το διάστημα 2011-2013 η αξία της ζωικής παραγωγής μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αξία της φυτικής παραγωγής μειώθηκε κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ενα από τα βασικά ζητήματα που θίγονται είναι ότι η Ελλάδα είναι πλέον ελλειμματική στα κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως αγελαδινό γάλα, το βόειο και χοίρειο κρέας, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές σε γάλα και κρέας να βαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο και να φτάνουν περίπου στα 2 δισ. €., πρόβλημα που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται εν πολλοίς στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Στις διαπιστώσεις του προβλήματος περιλαμβάνονται και τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ενώ το 1980 η Ελλάδα εισήγε μόνο το 20% του βόειου κρέατος και ήταν αυτάρκης σε γάλα αγελαδινό, σήμερα εισάγει το 90% του βόειου κρέατος και 65% του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνει.
Η αγελαδοτροφία της χώρας από 35.000 αγελαδοτρόφους στο παρελθόν διαθέτει σήμερα μόλις 3.500 κωδικούς εκμετάλλευσης και μόνο 2.000 εκτροφές, που παράγουν 600 χιλιάδες τόνους, τη στιγμή που η ποσόστωση ανέρχεται σε 830 χιλιάδες τόνους.
Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει και ζήτημα έλλειψης δημοσίων δομών κτηνιατρικής προστασίας, στην οποία αποδίδει κινδύνους για την ασφάλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, συνεπεία κυβερνητικής αδράνειας, όπως λέει. (π.χ. καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά, ανεπαρκείς εμβολιασμοί και προγράμματα υποχρεωτικών αιμοληψιών στα ζώα).
Στα βασικά προβλήματα του κλάδου, οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγουν: Το υψηλό κόστος παραγωγής, την χαμηλή ρευστότητα, την υπέρογκη φορολόγηση, την αποτύπωση και διαχείριση των βοσκήσιμων εκτάσεων, για τα οποία και αναμένουν από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Καρασμάνη απαντήσεις στην επικείμενη συζήτηση της επερώτησης.