Έκκληση προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες σεισμογραφικές της έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλαν από τη Λευκωσία οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που ακολούθησε τη συνάντησή τους, οι κκ. Ιωάννης Κασουλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Σαμέχ Σουκρί ξεκαθάρισαν ότι η τριμερής συνεργασία, η οποία θα κορυφωθεί με τη Σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, συνιστά «υπόδειγμα για τον περιφερειακό διάλογο και τη συνεργασία, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει εναντίον οποιασδήποτε χώρας της περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο όμως, οι μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας «υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής». Άλλωστε, όπως σημειώνεται σε άλλο σημείο του Κοινού Ανακοινωθέντος, η ανακάλυψη πλουσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο».

Η σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδος – Κύπρου – Καΐρου καθίσταται πλέον μη αναστρέψιμη και αναμφίβολα αυτό ενοχλεί την Άγκυρα, η οποία και το έχει διαμηνύσει. Σύμφωνα άλλωστε με εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων, η ενίσχυση των περιφερειακών σχημάτων – στα οποία μελλοντικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και κράτη όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος – ουσιαστικά απομονώνει την Τουρκία που εμφανίζεται ως η μόνη χώρα της περιοχής που έχει ανοιχτά μέτωπα με όλα τα γειτονικά κράτη. Ουσιαστικά, πρόκειται για αντιστροφή του δόγματος των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι θα εκτονωθεί άμεσα η ένταση που έχει δημιουργηθεί. Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, φαίνεται ότι έχει αναλάβει «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Λευκωσία πάντως θα συνεχίσει να κινείται σε όλα τα επίπεδα ώστε να ενισχύσει, διπλωματικά, το πλέγμα συμμαχιών της – κάτι που φάνηκε και από την απαντητική επιστολή στήριξης του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το νησί, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να έχει το προσεχές διάστημα τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μεταβαίνει στην Τουρκία εντός του Νοεμβρίου. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι θα του επισημάνει ότι οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να είναι ισχυρές. Ο κ. Μπάιντεν είχε πρόσφατα μιλήσει με σκληρά λόγια τον ρόλο της Τουρκίας στο θέμα του ISIS, αλλά αργότερα είχε «ανακρούσει πρύμναν». Προς το παρόν πάντως, η Άγκυρα εμφανίζεται αμετακίνητη στις αμερικανικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να συγκληθεί σύνοδος των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων παρουσία του Αντώνη Σαμαρά. Υπάρχουν επίσης και ορισμένες εισηγήσεις ο κ. Σαμαράς να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.