Εδώ και περίπου 10 ημέρες εξεταζόταν στην Αθήνα ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τονώσει και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς όμως να προβεί σε προκλητικές κινήσεις που θα επιβάρυναν την κατάσταση που ήδη έχει δημιουργήσει η Τουρκία με την παράνομη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση δια στόματος του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ότι η Αθήνα θα αυξήσει τη ναυτική παρουσία της στην περιοχή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Αθήνα αποφάσισε κατ’ αρχήν να αντικατασταθεί η τορπιλάκατος «Καβαλούδης», που συμμετείχε στην επιχείρηση του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) με φρεγάτα. Μπορεί το κόστος να είναι μεγαλύτερο, αλλά η φρεγάτα θα μπορεί να παρακολουθεί καλύτερα τα τεκταινόμενα στην περιοχή και έχει ευρύτερη ακτίνα δράσης.

Όσο για την αποστολή ελληνικού υποβρυχίου στην επιχείρηση «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ, επρόκειτο επίσης για ειλημμένη απόφαση και το ελληνικό σκάφος θα εντασσόταν στη νατοϊκή δύναμη από την 1η Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και έχει αντιτρομοκρατικό χαρακτήρα.

Ο κ. Βενιζέλος συζήτησε εκτενώς την προετοιμασία τόσο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου όσο και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπήρξε σαφής ότι Αθήνα και Λευκωσία κινούνται σε απόλυτο συντονισμό, ότι βάση των ενεργειών τους είναι το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξήρε δε τη σημασία που έχει για την περιφερειακή σταθερότητα η τριμερής συνεννόηση Αθήνας – Λευκωσίας – Καϊρου. Μάλιστα, οι τρεις χώρες σχεδιάζουν να προσωρήσουν και σε τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας όπως ανακοίνωσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους το πρωϊ της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντο, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Αυτή η συνάντηση μάλλον θα διεξαχθεί στη Λευκωσία με οικοδεσπότη τον κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ερωτηθείς επί του ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για θαλάσσια διαφορά στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά». Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντα, επισκέφθηκε την Τρίτη την Άγκυρα για συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Άιντα τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και η προσθήκη του θέματος των υδρογονανθράκων σε αυτό θα το καθιστούσε απλά πιο περίπλοκο.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε η Τουρκία επικαλείται «σύμβαση» της με το ψευδοκράτος, δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι δε υδρογονάνθρακες είναι κατά τη γνώμη μου ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους, και για τις δύο κοινότητες».