Στους ώμους του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, έχει πέσει το βάρος της εξεύρεσης φόρμουλας αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκαλέσει η απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει παράνομη NAVTEX με την οποία έχει δεσμεύσει περιοχές σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), να στείλει εκεί το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και να αναζητεί πλατφόρμα γεωτρήσεων για να τη μεταφέρει εκεί.

Ο πρώτος σταθμός της προσπάθειας Άιντα με σκοπό την επανάληψη των συνομιλιών ήταν, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Άγκυρα. Ο νορβηγός αξιωματούχος συναντήθηκε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ήθελε να ακούσει τις απόψεις της τουρκικής πλευράς και κατόπιν θα επιστρέψει στη Γενεύη. Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Άιντα θα βρεθεί στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, πριν μεταβεί στη Λευκωσία το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια είναι η μαγική φόρμουλα που θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές. Η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι θέλει την άρση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Άγκυρα έχει ουσιαστικά μιλήσει για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου του νησιού. Πάντως, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει απτόητο και με μεθοδικότητα τις κινήσεις του.

Το τουρκικό σκάφος έχει διανύσει πάνω από 300 ναυτικά μίλια εντός των οικοπέδων 1,2,8,9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ πλέον έχει απλώσει και καλώδιο μήκους έξι χιλιομέτρων για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει «φορτώσει» την περιοχή με πολεμικά πλοία αλλά και με την παρουσία υποβρυχίου, κάτι που αναμφίβολα αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Στη Λευκωσία βρίσκεται ήδη από χθες, Τρίτη, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος για να προετοιμάσει μαζί με τον κύπριο και τον αιγύπτιο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σουκρί αντιστοίχως, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου που θα διεξαχθεί στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Φθάνοντας στο νησί, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η τριμερής συνάντηση «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί έχουμε την τουρκική πρόκληση, την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα «να δώσει μια καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία. Η τριμερής συνεργασία δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία» επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος. Και κατέληξε: «Είναι μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. Αλλά, όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε, εμείς, με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο, έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία».