Με προβληματισμό, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως εκφραστεί και πριν την ολοκλήρωση των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών, αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση το ενδεχόμενο «απορρόφησης» των διαθεσίμων 11 δισ. του ΤΧΣ για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο – και ειδικότερα: με την διαχείριση κόκκινων δανείων ή ρευστότητας προς την αγορά.
Για τον λόγο αυτό στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως «το μεγάλο ζητούμενο είναι, άμεσα να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία, με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά άτυπα «διαβήματα» έχουν ήδη εκδηλωθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ι. Στουρνάρα προ μερικών εβδομάδων, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Σταθάκης σημείωνε σε κομματική συγκέντρωση ότι «τα χρήματα του ΤΧΣ είναι για την διαχείριση κόκκινων δανείων. Τελεία!».
Επειτα από την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει πάντως οποιαδήποτε αναφορά στην ουσία των ελέγχων της ΕΚΤ και περιορίζεται να σημειώσει πως οι διαφαινόμενες «τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν την δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών».
Οπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων Τραπεζών και «η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών».
Επιπλέον, στελέχη του τονίζουν ότι το κόστος διάσωσης των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισ., ενώ αν συνυπολογιστεί και η αναβαλλόμενη φορολογία, ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, με τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, της τάξεως των 8 δισ.
Στο πλαίσιο αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δισ., υπήρχε δέσμευση ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.
Κατόπιν όλων αυτών στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στη διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και σε αντίστοιχη έκδοση μετοχών, «που να αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία» .