«Τιμούμε εκείνους τους ήρωες που δεν δίστασαν να προσφέρουν ακόμη και τη ζωή τους, για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και του ναζισμού, αφήνοντας σε όλους μας ακατάλυτες παρακαταθήκες. Εκείνους που έκαναν τον Ελεύθερο Κόσμο να μιλά για το μεγαλείο και την προσφορά της Ελλάδας στους κοινούς αγώνες» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Το έπος του ’40, που καταγράφηκε στις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, εμπνέει και διδάσκει. Δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα να αντλήσουμε διδάγματα ενότητας και συστράτευσης στην τελευταία μάχη για την έξοδο της Πατρίδας μας από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας μας» σημειώνει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Προχωρούμε τώρα, με πίστη στην Πατρίδα μας και εμπιστοσύνη στους Έλληνες, με στέρεα και σίγουρα βήματα, να πετύχουμε την ανάταξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας μας. Οι θυσίες που έγιναν από όλους αποδίδουν, ήδη, απτά αποτελέσματα. Η αρχή έγινε και κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει. Η νίκη στην αδυσώπητη αυτή σύγκρουση θα είναι για όλους τους Έλληνες. Γιατί όλοι οι Έλληνες θα μπορούμε πια να πορευτούμε σε νέους δρόμους προοπτικής και ελπίδας».

«Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις και στη δική μας έλαχε να αντιμετωπίσει έναν διαφορετικό πόλεμο, έναν ανορθόδοξο πόλεμο με ασύμμετρες χρηματοοικονομικές απειλές, χάρη στις θυσίες όμως του ελληνικού λαού η χώρα μας βγαίνει και πάλι όρθια από τη δοκιμασία» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειώνει δε ότι «μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο πόλεμος της γενιάς μας έχει κερδηθεί, αρκεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός να σεβαστεί τις θυσίες του και να έχει ως ύπατο κριτήριο την αλήθεια».

Την ανάγκη ενότητας, για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες στιγμές που διανύει ο τόπος, και πνευματικής αγρυπνίας και ετοιμότητας για «την αναζωογόνηση της πίστης στο ευρωπαϊκό όραμα, αγνοώντας τις επικίνδυνες σειρήνες του ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού και του εθνικισμού» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ημερήσια διαταγή του, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού εξήρε την αυτοθυσία των προγόνων και τη συμβολή της Ελλάδας στη θεμελίωση της νέας μεγάλης Ευρώπης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να αποτελεί έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των φιλελεύθερων δυνάμεων ανά τον κόσμο, εξακολουθεί να προωθεί τη στενή συνεργασία με όλους τους γείτονες για μια πραγματική Ευρωπαϊκή γειτονιά ασφάλειας και δημιουργίας».

Εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαιώνει: «Θα στέκομαι στο πλευρό σας, στη συλλογική προσπάθεια να κρατήσουμε το εθνικό μας αμυντικό σύστημα στο ύψος που οι ελπίδες και οι θυσίες των Ελλήνων αλλά και το εθνικό μας χρέος επιβάλλει».

Επαναλαμβάνει δε ότι «σαν έρθει η σύντομη τούτη ώρα που θα ξεπεραστούν οι δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, έτσι ώστε όλα τα κενά που άφησε η δημοσιονομική συγκυρία να καλυφθούν».

«Η σημερινή επέτειος αποτελεί μια ευκαιρία για ν’ αποκτήσουμε ξανά εμπιστοσύνη, δύναμη και προσδοκία, να σταθούμε με ετοιμότητα και πνευματική αγρύπνια, με την ψυχολογία του στρατιώτη πριν την αυριανή μάχη και να ξαναδώσουμε στην Ελλάδα μας την προοπτική, το κύρος και τον δυναμισμό που της αξίζει και δικαιούται» καταλήγει, στην ημερήσια διαταγή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ιστορία γράφεται μέσα από αγώνες

«Η Ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του για την ιστορική επέτειο. «Η 8η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Αντίστασης αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και παλεύει για τα δικαιώματα και για την ανεξαρτησία του».

«Κανένας εχθρός δεν είναι αρκετά δυνατός, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη μπροστά στη λαϊκή θέληση που εκφράζεται με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει, επίσης, ότι η 28η Οκτώβρη «αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό, που αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεργάτης των οικονομικά ισχυρών και βύθισε τους λαούς στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και γι’ αυτό σήμερα, που το «φασιστικό νεοναζιστικό μόρφωμα», η Χρυσή Αυγή «ξεπροβάλλει μέσα απ’ το βάλτο που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας» «η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αυτοί οι αγώνες σήμερα συνδέονται με την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν. Με τον αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ: Το μεγάλο «Όχι» είναι παράδειγμα δύναμης

«Το μεγάλο «Όχι» του 1940 είναι παράδειγμα δύναμης και για το μεγάλο «Όχι» του ελληνικού λαού σήμερα» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουμε αμείωτο τον αγώνα για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και το τέλος της κατοχής από το Δ’ (οικονομικό) Ράιχ» και «καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να απαιτήσει από την κυβέρνηση της Αλβανίας κάθε συνδρομή της, ώστε να αποκατασταθεί μια εκκρεμότητα δεκαετιών: Να βρεθούν και να θαφτούν στα κοιμητήρια της Βορείου Ηπείρου τα κόκαλα των χιλιάδων Ελλήνων αξιωματικών και φαντάρων που έπεσαν στα εκεί χώματα, τιμώντας την Ελληνική σημαία, πιστοί στις αξίες του Έθνους», προσθέτει ο κ. Κουίκ.

ΔΗΜΑΡ: Επέτειος σε κρίσιμη καμπή

«Η επέτειος του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τη χώρα σε μια δύσκολη καμπή και την κοινωνία βυθισμένη στην ανεργία και την ύφεση, αντιμέτωπη με την περιστολή δικαιωμάτων» ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ.

«Το «Όχι» του ’40 αποτελεί παρακαταθήκη αγώνα και έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων του ελληνικού λαού να προσδιορίσει αυτός τη μοίρα και τις προοπτικές του».

«Σήμερα, που οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στην έκρηξη νεοναζιστικών πρακτικών, η αντίσταση της γενιάς του «Όχι» σηματοδοτεί, παράλληλα, την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το φασιστικό φαινόμενο που δηλητηριάζει τη δημοκρατία και ποτίζει με ρατσιστικό μίσος την κοινωνία».