Με κινούμενη άμμο μοιάζει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο στην Κεντροδεξιά, σε μια χρονική στιγμή που η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και παγιώνεται μια διαφορά η οποία κατά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι απόλυτα αναστρέψιμη ενώ ο ίδιος ετοιμάζει προς αυτή την κατεύθυνση συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Στα ενδότερα της ΝΔ κυριαρχούν ανησυχία, προβληματισμός και αγωνία για την επόμενη ημέρα, ιδίως, όπως λένε κορυφαία στελέχη, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, καθώς πολλοί δεν συμμερίζονται την πρωθυπουργική αισιοδοξία.
Συνάξεις και ζυμώσεις


Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ενδιαφέρουσες συνάξεις και γίνονται πολλές ζυμώσεις, όπου το κεντρικό ερώτημα είναι αν αντιστρέφεται το κλίμα. Για τους πιο μυημένους στα παρασκήνια της Κεντροδεξιάς τίποτε πλέον δεν είναι σίγουρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βουλευτές της ΝΔ, στελέχη και κομματικοί παράγοντες αμφισβητούν τη σημερινή ηγεσία, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν αβεβαιότητα και εκνευρισμός σε όλα τα επίπεδα.
Την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται όλοι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να ξαναπιάσει η ηγεσία της ΝΔ το νήμα της σχέσης της με την κοινωνική της βάση. «Αν δεν στραφούμε και πάλι σε όσους μας στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς θα μιλάμε το βράδυ των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, για το μέγεθος της ήττας» είναι μια άποψη με την οποία συγκλίνουν αρκετοί κορυφαίοι παράγοντες της Κεντροδεξιάς με διαδρομή ετών στη ΝΔ. Για τον χρόνο των εκλογών ουδείς μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια, καθώς θα εξαρτηθεί από το αν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Με τα σημερινά δεδομένα οι 180 δεν υπάρχουν»
είναι κοινή εκτίμηση αρκετών, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται αισιοδοξία ότι στον δρόμο πολλά θα αλλάξουν και το τοπίο όταν θα ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία στη Βουλή θα είναι διαφορετικό και πιο ευνοϊκό για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας.
Οσο για το τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας, ουδείς θέλει να μπει σε αυτή τη συζήτηση, έστω και σε επίπεδο σεναρίων, αν και είναι σαφές ότι αν συμβεί αυτό οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ θα καθοριστούν από τον εκλογικό πήχη και από το ποσοστό του κόμματος. «Αλίμονο αν μπούμε σε αυτή την ηττοπαθή συζήτηση» λένε, αν και ορισμένοι επιμένουν ότι έχει σημασία το ποσοστό.
Καμπανάκι κινδύνου


Πολλά κεντρικά στελέχη χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και προειδοποιούν για τα χειρότερα, αν και σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι «οι αποφάσεις είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού», ο οποίος έχει και το «κλειδί των εξελίξεων». Σε μεγάλο αριθμό βουλευτών κυριαρχεί η μοιρολατρία και καταγράφεται απογοήτευση, καθώς αν η ΝΔ ηττηθεί, θα υπάρξει μείωση κατά 50% της δύναμης της ΚΟ και όλοι κυριολεκτικά «ψάχνονται» και αναζητούν το αντίδοτο.
Ο πιο ψύχραιμος από όλους είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που αναδεικνύει ένα στοιχείο που έχει κατ’ αυτόν ιδιαίτερη σημασία και δεν αξιολογήθηκε επαρκώς ως τώρα. «Οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να τρομάζουν, διότι αυτές μετρούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου ως το 26%» λέει σε συνομιλητές του και υπογραμμίζει ότι η ΝΔ έχει να αντλήσει από τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων που κινήθηκαν σε άλλα κόμματα, θεωρώντας ότι ψηφίζουν την ευρύτερη παράταξη.
Ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία και το έχει πει και στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να γίνουν επιθετικές πολιτικές κινήσεις και να υπάρξει επιστράτευση όλων των στελεχών που θα πρέπει να βγουν στα… καφενεία και στην κοινωνία.
Το κεντρικό ερώτημα για πολλούς είναι αν υπάρχει ελπίδα. Η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή της με σταυρό στην Α’ Αθηνών, θέτει ευρύτερα το θέμα της επανένωσης της παράταξης. «Η παράταξη αυτή υπάρχει και όποιος πιστεύει ότι την εκφράζει μόνο το κόμμα κάνει λάθος» τονίζει και επιμένει ότι η ηγεσία της ΝΔ πρέπει να πάει σε αυτές τις εκλογές με ψηλά το κεφάλι. Στο ερώτημα αν έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο ήττας, είναι απόλυτη: «Μπορούμε να κερδίσουμε» λέει και δίνει έμφαση στην ανάγκη διορθωτικών κινήσεων και επαναλαμβάνει, ως «σταυροφόρος κατά του ΕΝΦΙΑ», ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις στον φόρο ακινήτων που χτύπησε την ψυχή της μεσαίας τάξης.
Η μάχη των τάσεων


Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το προς τα πού πρέπει να κινηθεί ιδεολογικά η ΝΔ. Οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Χρύσανθος Λαζαρίδης επιμένουν στη δεξιά στροφή, εν αντιθέσει με άλλα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που είναι σε πιο μετριοπαθή γραμμή με έμφαση στο Κέντρο. Αλλα πρόσωπα που κινούνται στον φιλελεύθερο χώρο, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της πιστής τήρησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων έναντι των λαϊκιστών, ακόμη και εντός της ΝΔ.
Από τους εκφραστές της κοινωνικής Δεξιάς, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος εμμένει ότι πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις για να αποκλιμακωθεί η φορολογία και να διορθωθούν αδικίες, αλλά και να υπάρξει μια δέσμη μέτρων που θα ελαφρύνουν τα «μεσαία νοικοκυριά», αλλιώς η εκλογική μάχη θα χαθεί. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και εκτιμά, άποψη με την οποία συμφωνούν και ο Κώστας Τασούλας και ο Βασίλης Κικίλιας, ότι το κλίμα είναι αντιστρέψιμο, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες. «Να υπάρξει μια σοβαρή ανασυγκρότηση, επικοινωνιακή και πολιτική, της στρατηγικής της κυβέρνησης» λέει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

«Μπορεί να είναι μοιραία η αστάθεια»
τονίζει ο Κώστας Μαρκόπουλος και τονίζει ότι είναι στα χέρια της να αλλάξει το κλίμα. «Η ΝΔ χρειάζεται μια σύγχρονη καθαρή πρόταση. Να συναντηθεί ξανά με την κοινωνία. Να αγκαλιάσουμε τις παραδοσιακές συμμαχίες που είχαμε και τις νέες που προέκυψαν» αναφέρει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παράλληλα πολλοί βουλευτές, όπως οι Ανδρέας Ψυχάρης, Χρίστος Δήμας, Διονύσης Σταμενίτης κ.ά., αναφέρονται στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για να βελτιωθεί τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η εικόνα της κυβέρνησης και αναφέρονται στο δυνατό χαρτί της ΝΔ, που είναι ο αρχηγός της.


Σενάρια και προθέσεις
Το δίλημμα του Κ. Καραμανλή και ο υπερκομματικός Στ. Δήμας

Ανοικτό αφήνει σε πολύ στενούς συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το ενδεχόμενο να μην είναι ξανά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «Βηματοδότης». Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει, αλλά σε συζητήσεις που έχει κάνει, κλίνει προς την επιλογή να μη συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα της εποχής που θα γίνουν οι εκλογές, ενώ στο περιβάλλον του υπάρχει σκεπτικισμός και συζητείται για το πώς μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και κομματική βάση μια πιθανή απόφαση του κ. Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος. Ο ίδιος εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος από την εικόνα που εμφανίζει η παράταξη σήμερα και τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη επανένωσής της, όχι τόσο σε επίπεδο κορυφής, αλλά κυρίως σε επίπεδο βάσης. Αποφεύγει συνειδητά κάθε κριτική στον Πρωθυπουργό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ενστάσεις και επιφυλάξεις για πτυχές της κυβερνητικής στρατηγικής, ενώ διατηρεί αμφιβολίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για το αν θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή. Αν και αποφεύγει κάθε αναφορά στα μελλοντικά του σχέδια, ακούει με ικανοποίηση διάφορα στελέχη να λένε δημοσίως ότι αν θέλει μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και παράλληλα να υπάρχει ομπρέλα διαφύλαξης του προφίλ του.
Μακριά από τις κομματικές διεργασίες παραμένει ο πρώην επίτροπος στην ΕΕ Σταύρος Δήμας που προσπαθεί να διαφυλάξει το υπερκομματικό του προφίλ. Εν μέσω σεναρίων και συζητήσεων ότι θα είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από τη ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποφεύγει να τοποθετηθεί και απλώς λέει με ένταση ότι ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, εν μέσω κρίσης, θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Αρνείται τη μοιρολατρία ορισμένων της Κεντροδεξιάς και θεωρεί ότι χάνονται οι μάχες που δεν δίνονται, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε κρίσιμους τομείς για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Δίνει έμφαση στην ανάγκη στήριξης αναπτυξιακών πολιτικών μέσω και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
«Εγώ κινούμαι με ορίζοντα πενταετίας στις Βρυξέλλες» επιμένει μονότονα ο νέος επίτροπος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν και οι πιο μυημένοι στα παρασκήνια της Κεντροδεξιάς επιμένουν ότι πάντα έχει και θα έχει το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και στις πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου το γραφείο του στην Αθήνα θα είναι ενεργό και πιο ενισχυμένο –με ό,τι αυτό σημαίνει. Διαχρονικός υπέρμαχος της μετριοπάθειας και της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης, αιφνιδίασε πολλούς (ορισμένους σκληροπυρηνικούς τους εξόργισε κιόλας), ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου, με την προ ημερών συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο. Η παρουσία του κ. Τσίπρα επί 3,5 ώρες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η κατ’ ιδίαν 50λεπτη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο ήταν αφορμή για πολλά και ποικίλα σχόλια για την επομένη ημέρα των εκλογών, ενώ λέγεται ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Κεντροδεξιά σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ