Θα ενοποιηθεί ο κεντροαριστερός χώρος ή θα διαιρεθεί κι άλλο; Το ερώτημα τέθηκε ξανά με αφορμή τη δημιουργία της Κίνησης «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη. Παρότι ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να συναντηθούν όλοι οι «συγκάτοικοι» του ιστορικού δημοκρατικού χώρου, αναγνώρισε ότι το «να γίνουμε ένα φαίνεται ότι είναι ακατόρθωτο σήμερα».
Οι επιφυλάξεις και η καχυποψία εμποδίζουν μια συνάντηση που ενδεχομένως θα ανέτρεπε τα δημοσκοπικά δεδομένα. Φαίνεται όμως ότι όλοι εισέρχονται σε μια περίοδο αυτογνωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε σε σύσκεψη στελεχών ότι η εσωτερική κατάσταση στο κόμμα αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς.
Εσωτερικές γκρίνιες


Η διαπίστωση αυτή αντανακλά τον πυρήνα του προβληματισμού των προσώπων που κινούνται γύρω από το ΠαΣοΚ και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε ένα διχασμένο κόμμα ακόμη και αν αυτό αποτελεί τον κορμό της παράταξης. Τα ερωτήματα αφορούν τόσο τις επιλογές του κ. Βενιζέλου όσο και τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν συμφωνεί με τη Δημοκρατική Παράταξη όπως δεν συμφωνούσε και με την Ελιά.
Πάντως, οι διαδικασίες για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης προχωρούν. Το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι θέσεις και η πορεία μετά το Μνημόνιο. Στη συνέχεια θα οργανωθούν κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν στελέχη του ΠαΣοΚ, από όλες τις τάσεις δηλαδή και «παπανδρεϊκοί», αλλά και στελέχη από τις συνεργαζόμενες Κινήσεις. Αυτά τα μεικτά κλιμάκια θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παράταξης.
Στην προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος στις 30 Οκτωβρίου θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στο Περιστέρι για το κοινωνικό κράτος. Στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περιοδείες στη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.
«Μεταρρυθμιστές»


Στο τέλος του ίδιου μήνα προετοιμάζεται μια μεγάλη διάσκεψη των στελεχών που θα ενταχθούν στους «Μεταρρυθμιστές». Ως τότε ο κ. Λυκούδης θα επισκεφθεί διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να διερευνήσει την απήχηση της πρωτοβουλίας και θα οργανώσει θεματικές ομάδες ώστε να υπάρξει ένα πρόπλασμα οργανωτικής δομής. Η νέα πρωτοβουλία προσεγγίζεται εκτός των άλλων και από ανεξάρτητους βουλευτές, κάτι που έχει αναμφισβήτητο ενδιαφέρον στη σημερινή συγκυρία, δεδομένης της άποψης του κ. Λυκούδη ότι η παρούσα Βουλή θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι «Μεταρρυθμιστές», πάντως, δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους έξω από τις πολιτικές εξελίξεις. Την Παρασκευή εξέδωσαν ανακοίνωση για την τροπολογία που ρυθμίζει τις οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση αντιμετωπίζεται θετικά, αλλά επισημαίνεται ότι η όποια ελάφρυνση προκύψει από αυτή θα είναι απολύτως παροδική. «Η ανατροπή της κατάστασης αυτής μπορεί να έλθει μόνον από την πραγματική οικονομία» σημειώνουν.


Αψιμαχίες
Το Ποτάμι κυλάει μόνο του

Ενας παράγοντας που στρεσάρει τον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι όχι απλώς η απροθυμία του Ποταμιού να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους, αλλά το βέτο που θέτει στο ΠαΣοΚ και ειδικότερα στον κ. Βενιζέλο. Το Ποτάμι, πάντως, δεν θα συνεχίσει την ήρεμη ροή του, αλλά όπως φαίνεται θα περάσει από τις συμπληγάδες της πόλωσης. Τα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να ήταν αναμενόμενα, η κριτική από την Κεντροαριστερά επίσης, είναι όμως αδύνατο να εκτιμηθεί το διαβρωτικό βάθος των επιθέσεων που δέχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Τζίμη Πανούση. Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίζεται απρόθυμος να μπει σε διάλογο με τους δύο καλλιτέχνες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ενοχλήθηκε. Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ μίλησε για το παλαιό σύστημα που σπαρταράει και για τους πρόθυμους υπαλλήλους του που διαδίδουν τέρατα για το Ποτάμι. «Μην τους ακούτε» ήταν η παραίνεση του προς τους φίλους του κόμματος.
Στελέχη του Ποταμιού λένε ότι στις Σέρρες ο κ. Θεοδωράκης ρωτήθηκε γιατί το Ποτάμι υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί ο στρατός, κάτι που δεν αποτελεί θέση του κόμματος. Στην Κομοτηνή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μοίραζαν κείμενο που κατηγορούσε το Ποτάμι ότι είναι ενάντια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων την ίδια ημέρα που ο Μίλτος Κύρκος συναντούσε τον Μανώλη Γλέζο για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Θεοδωράκης σε σύσκεψη του Ποταμιού είναι ότι τα χτυπήματα είναι καλοδεχούμενα γιατί αποκαλύπτουν αυτούς που ενοχλούνται από την ύπαρξη του κόμματος. Στο εξής το Ποτάμι θα έχει πολυπρόσωπη εκπροσώπηση, καθώς ανακοινώθηκαν τα 51 στελέχη του που αναλαμβάνουν ισάριθμους τομείς δράσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ