Ανοιχτό αφήνει η Λευκωσία το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου, όταν συζητούνται εκτενώς τα θέματα διεύρυνσης. Αυτό προκύπτει από την επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης-24ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος λόγω υπέρτασης και ρινορραγίας δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διότι οι θεράποντες ιατροί του τού συνέστησαν να παραμείνει κλινήρης για 48 ώρες, θα εκπροσωπηθεί από τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την Πέμπτη, καθώς ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον κύπριο Πρόεδρο με σκοπό να συντονίσουν τις κινήσεις τους.
Παράλληλα, η Λευκωσία φαίνεται να επιτυγχάνει την καταγραφή της τουρκικής προκλητικότητας στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Προσχέδιο Συμπερασμάτων, στην παράγραφο 17 αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί πιο σημαντική από ποτέ την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Στην επιστολή του προς τον κ. Βαν Ρομπάι, ο κ. Αναστασιάδης, αφού παρουσιάζει όλο το ιστορικό των τουρκικών προκλήσεων με την παράνομη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους «Μπαρμπαρός» (που αλωνίζει τις τελευταίες ημέρες εντός της ΑΟΖ), τονίζει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή» και πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα συλλογικό προς την Άγκυρα. Η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα «λεκτικό ίσων αποστάσεων» που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική τακτική.
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο έστειλε, δια εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, μήνυμα ότι «αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (σσ. η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Αναμένουμε η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο», εκφράζοντας λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί».
Παράλληλα όμως, η γερμανική κυβέρνηση σημειώνει ότι «βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξη (σσ. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε ένα δομημένο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα κράτους δικαίου, δικαιοσύνης και ασφαλείας βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Για αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» καταλήγει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την προαναφερθείσα διατύπωση καθίσταται σαφές ότι το Βερολίνο δεν διάκειται ιδιαίτερα θετικά στην πρόθεση της Λευκωσίας να μην επιτρέψει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή διαδικασία της Τουρκίας, απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.