Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση, χωρίς νέο πρόγραμμα, αλλά με ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, υπογραμμίζει σε άρθρο του στα Νέα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση «μετά το πρόγραμμα», χωρίς νέο πρόγραμμα, αλλά με ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Η Ελλάδα σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους, αλλά αυτό δεν συνιστά νέο ‘Μνημόνιο’» τονίζει, επισημαίνοντας:

«Η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».

Αναφερόμενος στην «αντιπολίτευση και τους πρόθυμους συνοδοιπόρους της σε διάφορους κύκλους» σημειώνει πως «επιχαίρουν για τις δυσκολίες αυτής της διαπραγμάτευσης που σχεδιάστηκε και γίνεται ολοκληρωμένα και υπεύθυνα» και διερωτάται: «Δεν καταλαβαίνουν ότι έχασαν κάθε πρόσχημα σε σχέση με την επικίνδυνη ανευθυνότητα των όσων λένε και υπόσχονται με απύθμενη αυταρέσκεια;».

Τέλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Γιάννας Αγγελοπούλου με αφορμή όσα δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «γνήσια ‘αντισυστημική’ και ‘αντισυμβατική’ προσέγγιση που επιτρέπει σε ορισμένους πάμπλουτους χομπίστες (με τα χρήματα στο εξωτερικό και τις πιθανές ζημιές στην Ελλάδα) να διασκεδάζουν την ανία τους εις βάρος των πολιτών, και μάλιστα των πιο αδύναμων, υπό τις ιαχές ορισμένων αμετανόητων ‘λαθρεμπόρων επιρροής’ που νομίζουν ότι το 2014 είναι όπως ήταν το 2004».