Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους έναντι της τρόικας, με βάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την αρνητική αντίδραση των αγορών, αναμένεται να προχωρήσουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που έχουν από τις έξι το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εν μέσω της σύγκρουσης Ν.Δ. και ΠαΣοΚ για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και κυρίως να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή για τα ανοικτά θέματα.

Και αυτό διότι ο χρόνος τρέχει και είναι αμείλικτος, ενώ οι πληροφορίες από το εξωτερικό ενισχύουν την άποψη ότι ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα αρχίσει στις αρχές Νοεμβρίου θα είναι αρκετά δύσκολος.

Πάντως η συμφωνία των δυο εταίρων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, διότι αρκετές εκ των εκκρεμοτήτων αποτελούν δοκιμασία για τη συνοχή των δυο Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Ο δικομματικός συνασπισμός κινείται και πάλι σε μια…λεπτή κλωστή, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν για να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν, εκτός από μισθολόγιο, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, lock out), αλλά και οι απολύσεις των 5.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα επί του ασφαλιστικού ΝΔ και ΠαΣοΚ συμφωνούν ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε άλλη χρονική περίοδο και σαφώς μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος από 1/1/2015. «Υπάρχει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το νέο έτος. Άρα δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να λάβουμε τώρα βιαστικές παρεμβάσεις όταν σε άλλες χώρες οι αλλαγές απαιτούν 10ετίες;» έθετε το ερώτημα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση κατέληξε χθες βράδυ και αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, σε συμφωνία για τη ρύθμιση σχετικά με την

κοινή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας και πλέον θα προωθηθεί στην τρόικα για έγκριση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και συμφωνήθηκε σχεδόν μετά από 45 μέρες, είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί πριν από την άφιξη της τρόικας το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Το πιο σημαντικό για τη δικομματική κυβέρνηση είναι να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών, καθώς με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες και με βάσει τα όσα λένε πολιτικοί παράγοντες που συνομιλούν με πρόσωπα – «κλειδιά» από τον κύκλο των θεσμικών εταίρων, η Ελλάδα σε επίπεδο αξιοπιστίας έχει γυρίσει πολύ πίσω.

Ο Πρωθυπουργός φρόντισε όμως χθες από το βήμα του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ να καθησυχάσει και πάλι τους εταίρους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, «οι οποίες είναι προς το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού». Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ήταν σαφές ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί την αφετηρία για κάθε άλλη συζήτηση και γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς δεσμεύεται επανειλημμένως, να εξακολουθήσει με συνέπεια τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, στα πλαίσια της επιχείρησης να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι δεν έρχεται νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, παρά τα όσα λέγονται για τη γραμμή πιστοληπτικής στήριξης, είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλο Μνημόνιο» και επέμεινε ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά Μνημόνιο εποχή. Βέβαια δεν παράλειψε να αναφερθεί και στους κινδύνους να πέσει η Ελλάδα ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα.