Την στήριξή του στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκη παρέσχε ο υπουργός Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδος με αφορμή τις αντιδράσεις για την φύλαξη της Πρυτανείας από ιδιωτική εταιρία. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις διοικητικών και φοιτητών οι οποίοι στρέφονται κατά των μέτρων ελεγχόμενης εισόδου που λαμβάνει ο κ. Φορτσάκης.

Έτσι, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ο πρύτανης έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου υπογραμμίζοντας ότι «στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω». Μάλιστα προσέθεσε ότι «και στα κόμματα υπάρχει έλεγχος και ο κ. Φορτσάκης με διαβεβαιώνει ότι ούτε κιγκλιδώματα υπάρχουν, ούτε τίποτα». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους αντιδρώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι κύριοι συνάδελφοι. Να ανησυχείτε, ναι, αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις. Εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι. Τι πάει να πει ΄΄ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε΄΄; Πού μπήκατε; Είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας. Στους χώρους που καταστράφηκαν πίνακες στις κινητοποιήσεις του 2011, σωστά ο πρύτανης πήρε τα μέτρα που πήρε, τα οποία ελέγχονται δικαιοκρατικά και είναι σωστά και μένει να εφαρμοστούν με καλή διάθεση. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, δεν συμφέρει κανέναν, πατρίδα και φοιτητές».

Πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησαν αναπάντητες τις αιχμές και τις βολές του υπουργού Παιδείας, ενώ η κυρία Θεανώ Φωτίου, η οποία συμμετείχε στις οργανωμένες αντιδράσεις στην Πρυτανεία, επιτέθηκε κατά του κ. Φορτσάκη, λέγοντας ότι χρησιμοποίησης «εκφράσεις απαράδεκτες και πρωτοφανείς που παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς από εμάς να θυμάται». Και είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτοί στον διάλογο για το όλο θέμα που προέκυψε με την προϋπόθεση ότι «ο κ. Φορτσάκης θα ζητήσει συγνώμη και θα αποσύρει τις κατηγορίες». Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Μαντάς διερωτήθηκε «πώς σηκώθηκαν τόνοι εναντίον μας για τη φύλαξη και δεν σηκώθηκαν οι τόνοι όταν κατηγορούμαστε -και θέλουμε να μας προστατεύσει Βουλή και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων- για τέτοια πράγματα που δεν έχουν ξαναειπωθεί σε περίοδο Δημοκρατίας». Και συμπλήρωσε: «Μας ξέρετε όλους. Ούτε κουκούλες είχαμε, ούτε αντισυνταγματική συμπεριφορά έχουμε. Πήγαμε για να συμβάλουμε στην επίλυση του θέματος.

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν τα σφοδρά πυρά και βουλευτών της ΝΔ. Συγκεκριμένα, ο κ. Αν. Λυκουρέντζος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει επιδείξει ανοχή σε πρακτικές κουκουλοφόρων: «Όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων και ποιοι χτίζουν τις πόρτες των πρυτάνεων», είπε, ενώ ζήτησε «να έχουμε πανεπιστήμια και όχι ΄΄νονούς΄΄ που τα διαφεντεύουν». Ενώ ο κ. Κ. Σκρέκας κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλετε να μεταβάλλετε τη χώρα σε ΄΄μπάτε σκύλοι αλέστε΄΄, αλλά εμείς δεν θα σας αφήσουμε να μας οδηγήσετε στην αναρχία».